Primerjava telefonov Redmi Note 5, Redmi 5 Plus in Redmi S2

Objavljeno:

Kratka primerjava Xiaomijevih Redmi modelov s 6″ zasloni

Xiaomi je v zadnje pol leta izdal kar tri modele telefonov Redmi serije s 5,99 palčnim zaslonom. Najprej je luč sveta ugledal Redmi 5 Plus, sledil je Redmi Note 5, kot zadnji pa še Redmi S2. Vsi modeli so izdani tudi v mednarodni Global Version izdaji in kot taki podpirajo vse mobilne frekvence v Sloveniji ter nudijo možnost slovenskega menija. Ker predvidevam, da imate ob tej “poplavi” sorodnih modelov nekateri precej vprašanj, bom v kratkem prispevku poskušal predstaviti njihove lastnosti, oziroma glavne razlike. Upam, da se boste po prebranem prispevku nekoliko lažje odločili za nakup sebi primernega modela.

Xiaomi Redmi Note 5, Redmi S2 in Redmi 5 Plus
V splošnem največ nudi Redmi Note 5, medtem ko se Redmi 5 Plus in Redmi S2 izmenjujeta v prednostih. Na sliki od leve proti desni: Redmi Note 5, Redmi S2 in Redmi 5 Plus.

Opomba: V kolikor katerega izmed omenjenih modelov že uporabljate, vabljeni, da mnenje o njem zapišete v komentar spodaj in potencialnim kupcem pomagate s svojo izkušnjo.

Kdaj so bili izdani ter kakšnih kapacitet?

Prvega izmed trojice, Redmi 5 Plus, je Xiaomi predstavil v decembru 2017. V februarju je sledila predstavitev modela Redmi Note 5 (v Indiji predstavljen kot Redmi Note 5 Pro). Najnovejši v vrsti pa je v maju predstavljeni Redmi S2. Vsi trije modeli so v globalni izdaji na voljo v kapacitetah 3+32GB in 4+64GB (delovni pomnilnik in notranji pomnilnik), medtem ko je Redmi Note 5 v kitajski izdaji na voljo tudi kot 6+64GB. Vsi trije imajo možnost sočasnega delovanja z dvema SIM karticama v najmanjšem Nano formatu. Vsi tudi nudijo možnost razširitve notranjega spomina z micro SD spominsko kartico. A vendarle pozor, samo Redmi S2 nudi možnost sočasne uporabe dveh SIM kartic in spominske kartice, pri preostalih dveh slednja zasede eno SIM režo.

Xiaomi Redmi Note 5 in Redmi S2 SIM reža
Redmi S2 (desno) je edini, ki omogoča sočasno uporabo dveh SIM kartic ter razširitvene spominske kartice. Pri preostalih dveh je sekundarna reža namenjena SIM kartici ali spominski kartici (nano SIM + nano SIM/Micro SD).

Zaslon

Redmi 5 Plus in Redmi Note 5 z zaslonom polne HD+ ločljivosti

Velikost zaslona je skupna točka zajetih Redmi modelov. Vsi trije namreč v diagonalo merijo 5,99 palca, oziroma 15,21 centimetra. Seveda v trendovskem 18:9 razmerju stranic. Pri tem sta Redmi Note 5 ter Redmi 5 Plus opremljena s polno HD+ ločljivostjo, saj sta zmožna prikazati 2160 x 1080 slikovnih pik, oziroma 403 pik na palec (PPI). Povezuje ju tudi kontrast 1000:1, svetlost 450 Nit ter 84% NTSC barvni spekter. Pri modelu Redmi S2 slika ne bo tako ostra, saj je opremljen z navadno HD+ ločljivostjo 1440 x 720, kar pomeni gostoto 269 PPI. Svetlost in kontrast sta enaka ostalima predstavnikoma, NTSC barvni spekter pa je z vrednostjo 70,8% nižji.

Xiaomi Redmi Note 5 s 6 palčnim zaslonom
Vsem izbranim modelom je skupna diagonala zaslona z razmerjem stranic 18:9. Takšen razpotegnjen zaslon prinaša boljšo uporabniško izkušnjo. Med brskanjem po spletu bo tako potrebnega manj drsenja po zaslonu.

Procesor

Zmagovalec Redmi Note 5 s Snapdragon 636

Redmi 5 Plus in Redmi S2 sta opremljena s procesorjem Snapdragon 625, kateri je poznan po energijsko varčnem delovanju. Redmi Note 5 poganja zmogljivejši Snapdragon 636, ki je sicer ravno tako osnovan na 14nm arhitekturi, vendar pa je opremljen z zmogljivejšimi Kryo jedri. Poleg tega ima vgrajeno zmogljivejšo 509 verzijo Adreno grafičnega vmesnika, medtem ko ima Snapdragon 625 verzijo 506. Redmi Note 5 je opremljen tudi s hitrejšo LPDDR4x verzijo RAM pomnilnika. Orodje za merjenje zmogljivosti AnTuTu je slednjemu nameril splošno vrednost 112649, medtem ko sta Redmi 5 Plus in S2 prejela okrog  77000 točk.

Procesor Qualcomm Snapdragon
Za vse tri modele so procesorsko vezje prispevali pri podjetju Qualcomm s svojimi Snapdragoni serije 600.

Hrbtna kamera

Zmagovalec Redmi Note 5 z dvojno hrbtno kamero in boljšim primarnim senzorjem

Redmi 5 Plus je kot najstarejši predstavnik edini opremljen zgolj z enojno hrbtno kamero. Njegov senzor zajame 12 milijonov slikovnih pik velikosti 1,25 mikrona. Ta podatka sta pripisana tudi primarni hrbtni kameri modela Redmi S2, le da je ta sledil trendu dvojne kamere. Sekundarna s 5 milijoni pik služi zajemu podatkov o globini fotografije. Z najboljšo hrbtno kamero se izmed trojice ponaša Redmi Note 5. Tudi ta ima senzorja ločljivosti 12 in 5 MP, vendar ima primarni kar 1.4µm velik piksel ter večjo zaslonko. S pomočjo Dual PDAF tehnologije bo sliko hitreje in natančneje izostril kot ostala predstavnika.

Xiaomi Redmi Note 5 zadnja kamera
Največ “bombončkov” na področju hrbtne kamere prinaša Redmi Note 5.

Prednja kamera

Zmagovalec Selfie posnetkov je Redmi S2

Redmi 5 Plus je na prednji strani opremljen s senzorjem ločljivosti 5 MP, Redmi Note 5 pa z višjo 13 MP ločljivostjo. A vendarle je zmagovalec troboja na nivoju selfie kamere Redmi S2. Njegovo tipalo v najvišji ločljivosti zajame kar 16 milijonov slikovnih pik. Ob tem se ponaša tudi s “4 v 1” funkcijo, katera ob slabši svetlobi združi 4 piksle v enega, s čimer pridobi kar 2µm veliko posamezno piko za večji zajem svetlobe. Vsi trije so opremljeni z LED bliskavico na prednji strani. Pri Redmi Note 5 in Redmi S2 za dodatne učinke skrbi še umetna inteligenca. Ta modeloma omogoča tudi odklep naprave s prepoznavo obraza, medtem ko pri Redmi 5 Plus ta funkcija ni podprta.

Xiaomi Redmi S2 med selfie posnetkom
Z visoko ločljivostjo 16 milijonov slikovnih pik ter s pomočjo umetne inteligence bo najboljše selfie posnetke izdelal Redmi S2.

Baterija

Redmi Note 5 in Redmi 5 Plus s 4000 mAh, Redmi S2 s 3080 mAh

Xiaomi je modeloma Redmi Note 5 ter Redmi 5 Plus namenil baterijo velike kapacitete 4000 mAh. Z njima vam tudi ob izdatnejši celodnevni uporabi ne bo potrebno iskati polnilca. Redmi S2 ima za 23% manjšo baterijo, njena kapaciteta znaša 3080 mAh. Ima pa zato njegov HD zaslon zaradi manjšega števila pik nekoliko nižjo porabo.

Xiaomi Redmi Note 5 med gledanjem filma in navigacijo
Telefoni imajo vgrajene baterije kapacitete 3080, oziroma 4000 mAh. Zato boste lahko brezskrbno uživali ob gledanju filma, videoposnetkov ali delujoči navigaciji.

Dimenzija in teža

Redmi S2 največji, a tudi najlažji

Vsi trije modeli imajo zelo podobne zunanje dimenzije, Redmi S2 je v vseh smereh za odtenek večji. Njegove dimenzije so 160,73 x 77,26 x 8,1 mm, medtem ko Redmi 5 Plus meri 158,5 x 75,45 x 8,05 mm, Redmi Note 5 pa 158,6 x 75,4 x 8,05 mm. Je pa zato Redmi S2 najlažji, s 170 grami je za 10 g lažji od Redmi 5 Plus ter 11 od Redmi Note 5.

Xiaomi Redmi 5 Plus med fotografiranjem
Vsi trije se ponašajo z za ta cenovni razred visokim “Screen-to-body” količnikom – razmerjem pokritosti zaslona glede na pročelje. Redmi Note 5 in Redmi 5 Plus s 77,4 %, Redmi S2 pa zavoljo rahlo večjih dimenzij s 74,5 odstotno pokritostjo.

Najboljši nakup in cena

Redmi Note 5 najboljši, a tudi najdražji

Xiaomi Redmi Note 5 je korak pred obema, saj ima zmogljivejše vezje in boljšo hrbtno kamero. A vse ima svojo ceno, saj je tudi najdražji. Če vam je predrag, oziroma želite prihraniti nekaj denarja, vam ostaneta na voljo Redmi 5 Plus in Redmi S2. Med njima gre za bitko na področju zaslona, kamere in baterije. Medtem ko je Redmi S2 opremljen s precej boljšo kamero, tako spredaj kot zadaj, pa Redmi 5 Plus nudi večjo baterijo ter zaslon višje ločljivosti za čistejšo sliko.

Xiaomi Redmi Note 5, Redmi S2 in Redmi 5 Plus
Največ izmed trojice nudi Redmi Note 5, a je tudi cenovno najvišje postavljen. Redmi S2 in Redmi 5 Plus imata podobno ceno ter vsak svoje prednosti in slabosti.
Redmi 5 PlusRedmi S2Redmi Note 5
Senzor prstnih odtisovda, na hrbtni stranida, na hrbtni stranida, na hrbtni strani
Bluetooth4.24.25.0
WiFi Display / WiFi Directda / dada / dada / da
Dual Band WiFi (2.4G/5G)daneda
Priključek za polnjenjeMicro USBMicro USBMicro USB
Infrardeči vmesnikdadada
Priključek 3,5mm za slušalkedadada
GPSda - GPS, Glonass, A-GPS, Beidouda - GPS, Glonass, A-GPS, Beidouda - GPS, Glonass, A-GPS, Beidou
Verzija Android (v osnovi)Android 7.1.2Android 8.1.0Android 8.1.0
Verzija MIUI (v osnovi)MIUI 9.2MIUI 9.5MIUI 9.5
Subscribe
Obvesti me ob
guest

2 Comments
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
Malci

Baterija pri redni note 5 je bistveno slabsa kot pri redni note 4.

Top
2
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x