Xiaomi predstavil procesor Surge S1 ter telefona Mi5C in Redmi 4X

Objavljeno:

Xiaomi v družbi proizvajalcev Samsung, Apple in Huawei

Četrti proizvajalec telefonov na svetu z lastnim procesorjem

Xiaomi je letos izpustil Mobile World Congress sejem, ki se ravno te dni odvija v Barceloni. Vendar kljub temu ne “počiva”, saj je danes v Pekingu pripravil lasten dogodek, kjer je predstavil svoje prvo procesorsko vezje z oznako Surge S1. Xiaomi verjame, da bo z novo strategijo razvoja, ki vključuje tudi lasten procesor, lažje tekmoval s tehnološkimi velikani kot so Samsung, Appple in Huawei. Slednji že imajo lastne procesorje in posledično manjšo odvisnost od drugih proizvajalcev, kar svoje prednosti pokaže predvsem na daljši rok.

Lei Jun ob predstavitvi Surge S1 procesorja
To je izjemno pomemben korak našega razvoja. Da bi izpolnjevali zavezo izdelovati tehnološke novosti, ki bodo na voljo vsem, moramo obvladovati osnovne tehnologije naše industrije ter omogočati tesno integracijo razvoja lastne strojne opreme s programskim oddelkom. To nam bo omogočilo proizvajati še boljše pametne telefone, ki bodo vedno znova presenečali industrijo in razveseljevali uporabnike, je dejal Xiaomijev izvršni direktor Lei Jun ob predstavitvi procesorja Surge S1.

Za Xiaomi posebno prelomnico predstavlja tudi predstavljeni telefon Mi5C, saj je to njihov prvi model z vgrajenim lastno razvitim vezjem. Kot zadnji je svoje mesto na odru prejel še model Redmi 4X z rahlo izboljšanim Snapdragon 435 procesorjem.

Xiaomi Mi5C s Surge S1 procesorjem
Xiaomi Mi5C kot prvi telefon s hišnim procesorjem.

Surge S1 procesorsko vezje

Surge S1 procesorsko vezjeXiaomi se je z lastnimi vezji pridružil peščici proizvajalcev pametnih telefonov na svetu, kar zgovorno priča o dejstvu, da takšen korak v razvoju proizvajalcev ni enostaven. Celoten proces, od projektne faze do masovne proizvodnje, je namreč trajal kar 28 mesecev, vse od oktobra 2014. Kot proizvajalec je na vezju podpisana Xiaomijeva hčerinska družba Pinecone Electronics. Surge S1 je zgrajen v 28 nanometrski litografiji, poganja ga 8-jedrni procesor v 64-bitni arhitekturi. Pri tem štiri Cortex A53 jedra deluje pri taktu 2.2GHz, 4 pa pri energijsko varčnejši 1.4GHz frekvenci. Kombinacija štirih zmogljivih s štirimi varčnimi sredicami naj bi po Xiaomijevih trditvah omogočala popolno ravnotežje zmogljivosti in energijske učinkovitosti. Za preračunavanje grafičnih podatkov skrbi grafični procesor ARM Mali-T860, ki ima v primerjavi s predhodnikom T760 učinkovitost izboljšano za 40 odstotkov. Ima podporo za AFBC in ASCT tehnologiji kompresije slike ter zadnji Vulkan standard. Vezje prinaša tudi 32-bitno DSP podporo za boljšo kakovost zvoka med pogovori, VoLTE ter 14-bitni dvojni ISP slikovni procesor. AnTuTu Benchmark, priznano orodje za merjenje zmogljivosti, je procesorskemu vezju namerilo vrednost 64.817 točk, kar ga uvršča malenkost nad Qualcommov Snapdragon 625 ter MediaTekov Helio P20, oziroma v srednji razred procesorjev na trgu.

Surge S1 AnTuTu
Surge S1 in rezultat zmogljivosti z orodjem AnTuTu Benchmark.

Xiaomi Mi5C kot prvi uradni model s hišnim Surge S1 procesorjem

Xiaomi Mi5C z 8-jedrnim Surge S1 procesorjemDrugi predstavljeni izdelek je Xiaomi Mi5C, ki izhaja iz modela Mi5, predstavljenega leto dni nazaj na sejmu MWC. Slednji postaja prvi model, ki ga poganja hišni Surge S1 z 8-jedrnim procesorjem. Sliko prikazuje na 5.15 palčnem zaslonu z visoko svetlostjo 550 cd/m². Na voljo ima tri gigabajte delovnega pomnilnika in 64GB notranjega spomina. Senzor hrbtne kamere se po Xiaomijevih navedbah ponaša z zelo visoko občutljivostjo na svetlobo, kar bodo cenili predvsem uporabniki, ki radi fotografirajo v okolju s slabšimi svetlobnimi pogoji. Slike zajema v ločljivosti 12 megapikslov z veliko 1.25-mikronsko piko, katera zaradi svoje velikosti prepušča več svetlobe. Xiaomi pri Mi5C na prednjo stran spet vrača fizično prisoten gumb Domov, ki s senzorjem prstnih odtisov služi tudi za odklep naprave. Energijo za celodnevno aktivnost črpa iz 2860mAh baterije, podpora polnjenju 9V/2A pri tem skrbi za hitro polnjenje, tudi ko se slednja izprazni.

Xiaomi Mi5C v treh barvnih različicah
Xiaomi Mi5C omogoča izbiro med tremi barvnimi kombinaciji.

Telefon obdaja kovinsko ohišje v treh barvnih kombinacijah, tehtnica pa se zanj ustavi pri 132 gramih. Za uporabniško izkušnjo bo skrbel MIUI uporabniški vmesnik na osnovi Androida 7.1 Nougat. Xiaomi Mi5C bo na Kitajskem na voljo od 3. marca naprej po ceni 1.500 Yuanov, kar preračunano znaša okrog 205€. Pri trgovinah z možnostjo dostave v Slovenijo je pričakovati višjo ceno.

Opomba: Xiaomi Mi5C je zaenkrat uradno izdan samo za Kitajski trg, zato je tudi strojna oprema s podprtimi frekvencami prilagojena temu. Kljub temu, da ga nekatere trgovine že ponujajo tudi z dostavo k nam, nakup zaradi omenjenega razloga zaenkrat odsvetujem.

Galerija slik Xiaomi Mi5C

Xiaomi Redmi 4X ostaja “zvest” Qualcommu

Xiaomi Redmi 4X v črni barviXiaomi Redmi 4X na trg prihaja s procesorjem Snapdragon 435, ki ima v primerjavi s svojim predhodnikom v Redmi 4 rahlo izboljšano zmogljivost. Da spomnim, pod pokrovom osnovnega modela Redmi 4 za preračunavanje podatkov skrbi Snapdragon 430 (medtem, ko za Redmi 4 v Pro različici skrbi precej zmogljivejši Snapdragon 625). 4X nadgradnja osnovne Redmi različice ostaja na 5 palčni velikosti zaslona v HD ločljivosti 720p, vendar na nivoju delovnega in notranjega pomnilnika poleg osnovne različice s karakteristiko 2GB/16GB prihaja tudi v boljši izdaji s tremi gigabajti delovnega pomnilnika in 32GB spominskim modulom. Za osnovno izvedbo bo na Kitajskem potrebno preračunano odšteti slabih 100€, medtem ko višje rangirano Xiaomi ceni na 125€. Tudi tukaj je seveda pričakovati višje cene ob želji po dostavi mobilnika k nam.

Xiaomi Redmi 4X barvne kombinacije
Xiaomi Redmi 4X na trg prihaja v treh barvnih kombinacijah.
Galerija slik Xiaomi Redmi 4X
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x