Xiaomi Pocophone F1 in lastna izkušnja

Objavljeno:

Zakaj je Xiaomi Pocophone F1 tako priljubljen?

Xiaomiju je s Pocophone F1 uspelo nekaj podobnega, kot pred leti podjetju OnePlus z mobilnikom One. Torej ustvariti atraktiven mobilnik, ki odlično združuje kombinacijo najvišje zmogljivosti ter ugodne cene. Na posamičnih segmentih se zgleduje po premijskem Mi 8, a z izbranimi kompromisi za ugodnejšo cenovno značko. Le ti so skrbno premišljeni ter izbrani tako, da bodo trn v peti kar najmanjšemu številu potencialnih uporabnikov. Xiaomi Pocophone F1 je opremljen s 6,18 palčnim zaslonom, kombinacijo kamere 12 in 5 MP na hrbtni ter 20 MP na prednji strani ter baterijo visoke kapacitete 4000 mAh. A vendarle, tisto kar najbolj prepriča je procesor.

Xiaomi Pocophone F1
Xiaomi Pocophone F1 združuje nekatere ključne elemente za dobro uporabniško izkušnjo.

Pod pokrovom namreč skriva enega izmed najzmogljivejših mobilnih procesorjev na trgu. Ta isti Qualcomm Snapdragon 845 med drugim preračunava podatke pri telefonih Samsung Galaxy S9 in S9 Plus (US izdaje), Sony Xperia XZ2, LG G7 ThinQ, HTC U12+ ter drugih premijskih predstavnikih. Že hiter pogled na prodajne cene naštetih modelov razkrije, da je Pocophone v družbi bistveno dražjih predstavnikov. V slovenski Xiaomi trgovini boste zanj v prosti prodaji brez obveznosti do operaterjev odšteli okrog 350€.

Embalaža Xiaomi Pocophone F1 v globalni izdaji
Pocophone F1 je kot Global Version izdaja prilagojen za uporabo pri nas, tudi z menijem v slovenskem jeziku.

Vodilo pri zasnovi mobilnika Xiaomi Pocophone F1

Poslanstvo Pocophona je v nudenju najboljših funkcij, ki jih uporabniki med rokovanjem z napravo dejansko zaznamo. Po njihovem mnenju so današnji telefoni vse prepogosto “oplemeniteni” s presežki funkcij, ki jih glavnina uporabnikov sploh ne potrebuje, a so jih ob nakupu primorani plačati preko višje nakupne cene. Jai Mani, Pocophonov produktni vodja, je kot zanimivost navedel dejstvo, da so tekom zasnove redno pregledovali forum Reddit z zbiranjem informacij glede želja uporabnikov. Ti so prioritetno izražali željo glede spodobnega procesorja in večje baterije. Tudi tem zbranim željam gre zahvala, da je Pocophone F1 opremljen z odličnim procesorjem ter baterijo nadpovprečne kapacitete.

Hrbtna stran Xiaomi Pocophone F1 telefona
Plastično ohišje je eden izmed dejavnikov prihranka pri proizvodnji ceni.

Lastna izkušnja s Pocophone F1

Xiaomi Pocophone F1 si že dobra dva meseca lastim tudi sam, čeprav primarni namen ni bil tak. Iz trgovine Mishop sem ga prejel na test, a me je pod črto toliko navdušil, da sem se ga odločil obdržati. Ima svoje šibke točke, a po mojem mnenju njegovi ključni elementi prevesijo tehtnico njemu v prid. Vendarle se je potrebno zavedati, da pri mobilniku za 350€ vsega pač ne moreš imeti.

Hitrost in odzivnost

Področje, na katerem Xiaomi Pocophone F1 enostavno blesti. Kako tudi ne, saj podatke preračunava procesor Snapdragon 845, ki ga v splošnem najdemo pri telefonih z vsaj dvokratnikom njegove cene. Njegova odzivnost in hitrost sta na izjemnem nivoju. Igričarske zmogljivosti sem preizkusil z igro PUBG. Ta je grafiko glede na zmogljivost naprave samodejno nastavila na najvišjo vrednost. Igranje je bilo tekoče, brez zamikov. Z orodjem za testiranje zmogljivosti AnTuTu sem zabeležil rezultat 283319.

PUBG na najvišji kakovosti
Pri igri PUBG je Pocophone grafiko samodejno nastavil na najvišjo vrednost.
Embalaža Pocophona F1 ter AnTuTu rezultat
Podatki na embalaži ter posnetek zaslona z AnTuTu rezultatom.

Zaslon

IPS LCD zaslon nudi dober barvni kontrast ter primerno stopnjo svetlosti, tudi na soncu njegova berljivost ne povzroča težav. V primerjavi z AMOLED zaslonom modela Mi 8 sicer nudi nekoliko manj izrazite barve, a če zraven postavimo mobilnik ugodnejše Redmi linije, je razlika v prid Pocophonu razvidna. Za njegovo zaščito skrbi Corning Gorilla Glass zaščitno steklo, a Xiaomi ne razkriva generacije. Posledično verjetno ne gre za eno izmed zadnjih izdaj. Sam sem si svojega rajši dodatno zaščitil s kaljenim steklom, tukaj prisegam na priznanega proizvajalca Nillkin (kupil na Aliexpress – H Plus Pro).

Pocophone F1 in Xiaomi Mi 8
Pocophone F1 (levo) ima v primerjavi s Xiaomi Mi 8 za odtenek manjši zaslon ter širši spodnji rob.

Kamera

Xiaomi Pocophone F1 ima na hrbtni strani isti primarni senzor kot hišni Mi 8, kateri se lahko pohvali z eno boljših kamer. A vendarle končni rezultat daje vedeti, da skupna konfiguracija ni na istem nivoju. Kljub vsemu ima Pocophone za svoj cenovni razred nadpovprečno kamero, tako spredaj kot zadaj. Na prednji strani je opremljen tudi z infrardečo kamero za odklep s prepoznavo obraza. Ta deluje izjemno hitro, zahvaljujoč infrardečemu svetlobnemu senzorju tudi tema ne predstavlja težav. Naj opozorim, da je opcija zaenkrat na voljo zgolj za izbrane regije. Če jo boste želeli uporabljati, morate pod regijo izbrati Španijo ali drugo podprto državo.

Hrbtni kameri Xiaomi Pocophone F1 telefona
Vertikalno postavljeni hrbtni kameri, pod njima še senzor prstnega odtisa. Slednjega lahko po aktivaciji v nastavitvah uporabljamo tudi kot sprožilec.

Baterija

Premijskim telefonom avtonomija baterije pogosto predstavlja trn v peti zavoljo nizkih kapacitet, zato uspeh pogosto predstavlja že baterija, ki zdrži tekom celotnega dne. Xiaomi se je tukaj držal vodila uporabnosti ter Pocophone F1 opremil z nadpovprečno kapaciteto 4000 mAh. Sam ga ob normalni uporabi polnim vsak drugi večer. Zahvaljujoč tehnologiji hitrega polnjenja sem popolnoma prazen telefon v uri in pol napolnil do 94%.

Pocophone by Xiaomi namesto Mi logotipa

Mi logotip je na hrbtni strani zamenjal Pocophone by Xiaomi.

Dizajn in rokovanje s Xiaomi Pocophone F1

Pocophone F1 je odet v plastično ohišje, kar predstavlja eno izmed področji prihranka pri izdelavi. S tem si je prislužil nekaj kritik, saj so danes tudi cenovno ugodnejše naprave odete v kovinsko ali stekleno ohišje. Meni osebno slednje ne predstavlja pretirano motečega dejavnika, saj ga nosim v ovitku. Tudi sicer s polikarbonatnim plastičnim pokrovom ne daje cenenega občutka. Kameri sta postavljeni vertikalno, pod njima je senzor prstnih odtisov. Pozicija slednjega je sicer vsaj v času privajanja nekoliko neposrečena, saj kaj hitro s prstom in njegovim odtisom zaidemo na sekundarno hrbtno kamero.

Ovitek za Xiaomi Pocophone F1
Ob nakupu Pocophona prejmete prozoren silikonski ovitek. Sam sem si za svojega naročil dodatnega iz trde plastike (na sliki).

MIUI vmesnik in Poco zaganjalnik

Pocophone je obdržal hišni uporabniški vmesnik MIUI, je pa prejel lastni Poco zaganjalnik, ki ga tako v osnovi loči od preostale flote. Čisto Android izkušnjo bo približal s pomočjo aplikacijskega predalnika App Drawer, ki na enem mestu združuje vse nameščene aplikacije. Domači zaslon je posledično lahko bolj urejen, iskanje željenih aplikacij pa hitrejše s pomočjo iskalnika ter vseh prilagodljivih nastavitev.

Xiaomi Pocophone F1 Android 9 Pie
V času priprave tega prispevka je moj Pocophone ravno prejel posodobitev na Android 9 Pie z MIUI 10.1 uporabniškim vmesnikom.
Poco zaganjalnik za Pocophone F1
Zaganjalnik Poco Launcher – Aplikacijski predalnik, nastavitve ter različica.

Brezžična ter žična povezljivost

Xiaomi je Pocophone F1 je opremil z novejšim USB-C priključkom, ki s svojo simetrično obliko olajša priklop, a v dotičnem primeru ostaja na USB 2.0 standardu. Minus točke si prisluži s tem, da nima NFC čipa, katerega bi od telefona njegovega kova pač pričakovali. Izostal je tudi infrardeči senzor, zato odpade možnost IR daljinskega upravljalnika za hišne naprave. Obstaja sicer možnost komunikacije z novejšimi napravami, opremljenimi z Wi-Fi Direct funkcijo. Podpora Wi-Fi Display tehnologiji poskrbi za brezžičen prenos slike na televizor, podprt s to tehnologijo. Dual Band W-Fi omogoča povezovanje tako na 2.4 kot 5G brezžične dostopne točke. Xiaomi Pocophone F1 prinaša dva atributa, ki pri premijskih telefonih dandanes pogosto izostajata, 3,5 mm priključek za slušalke ter možnost razširitve notranjega pomnilnika s spominsko kartico.

Xiaomi Pocophone F1 s priključkom za slušalke
3,5mm priključek za slušalke se nahaja na vrhu.

Zaključek in splošni vtis o Xiaomi Pocophone F1

Xiaomi Pocophone F1 ima nekaj pomanjkljivosti ter možnosti za izboljšave, a ne glede na to prinaša resnično veliko za svojo ceno. Primeren je za vse, ki iščete zmogljiv in odziven telefon z elementi premijskega razreda, a obenem za telefon ne želite denarnice pretirano odpreti. In se ob tem zavedate, da bo potrebno kakšen manjši kompromis vendarle sprejeti. Sam sem z njim zelo zadovoljen, zato bo nedvomno ostal moj sopotnik še kar nekaj časa. Dodatne podrobnosti o mobilniku boste našli na predstavitveni strani Xiaomi Pocophone F1.

Pogled na Xiaomi Pocophone F1 iz hrbtne strani
Pocophone F1 pod pokrovom skriva izbrane atribute, ki se jih ne bi sramovali niti mobilniki najvišjega cenovnega razreda.

Uporabljate Xiaomi Pocophone F1 tudi sami? Vabim vas, da svojo izkušnjo podate v komentar spodaj ter pomagate drugim potencialnim kupcem pri odločitvi.

Subscribe
Obvesti me ob
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x