Xiaomi pametna očala za nov koncept

Objavljeno:

Xiaomi Smart Glasses kot konceptna očala z inteligentnimi funkcijami

Seznam nosljivih naprav v portfelju Xiaomija je bogatejši za pametna očala. Xiaomi Smart Glasses kombinirajo slikovni sistem in senzorje v zasnovo običajnih očal s pomočjo MicroLED optične valovne tehnologije. Kljub vsej napredni tehniki in številnim vgrajenim komponentam, je Xiaomiju uspelo obdržati težo na zelo zmernih 51 gramih. Očala vam tik pred oči prinašajo sporočila in obvestila, klice, navigacijo, zajem fotografij in možnost instantnega prevajanja besedil.

Xiaomi pametna očala Smart Glasses
Xiaomi pametna očala prikazujejo inženirski pogled na napredno prihodnost.

Napredna MicroLED optična valovna tehnologija za vpogled v prihodnost

Inženirji so se pri razvoju morali spopasti z nemalo izzivi, da jim je vso tehnologijo uspelo združiti v očala, ki vsaj na prvi pogled zgledajo kot običajna. Uporabili so MicroLED tehnologijo, ki ne zavzame zgolj manj prostora v zasnovi, temveč tudi zniža končno težo izdelka. Kot pri OLED tehnologiji tudi tukaj vsak piksel predstavlja individualno osvetlitev za svetlejši zaslon in globok odtenek črne barve. Ima pa zato MicroLED navkljub enostavnejši strukturi višjo gostoto pik in daljšo življenjsko dobo. Zato je bila odločitev za uporabo te tehnologije najoptimalnejša izbira.

Zaslonski čip Xiaomi pametnih očal meri vsega 2,4mm x 2,02mm. Posebne pozornosti je morala biti deležna tudi sama svetlost zaslona, ki mora zagotoviti vidnost podatkov tudi v pogojih močne neposredne sončne svetlobe. Zato je uporaba ultra učinkovitega monokromatskega zaslona z maksimalno svetlostjo 2 milijona nitov še kako primerna. Poleg tega so inženirji pozornost morali posvetiti tudi ustreznemu lomu svetlobe, da je le ta varno usmerjena v človeško oko. To prinaša doprinos tako k varnosti kot uporabnosti, da uporabnik na koncu vidi človeškemu očesu prilagojeno sliko.

Sofisticirana zasnova zaslona
Sofisticirana zasnova zaslona, ki mora biti zmožen prikazati sliko tudi v pogojih neposredne sončne svetlobe.

Dodatni zaslon pametnega telefona? Ne, ampak neodvisna nosljiva naprava

Xiaomi pametna očala niso zgolj dodaten zaslon za vaš pametni mobilnik, temveč neodvisna nosljiva naprava z lastno funkcionalno zmogljivostjo. Združujejo kar 497 komponent, od miniaturnih senzorjev do komunikacijskih modulov. Poleg osnovnih obvestil, kot je npr. prikazovalnik klica, lahko samostojno izvaja funkcije kot so navigacija, fotografiranje in prevajanje teksta v realnem času.

Vezje pametnih očal
Vsi sestavni deli se ponašajo z ultra majhno ter lahko zasnovo, da končna očala čim manj odstopajo od klasičnih.

Vpeljana je bila posebna logika, ki glede na uporabo zmanjša motnje ob neprimernih časih ter obenem pravočasno prikazuje pomembne kritične informacije. Povsem neprimerno bi bilo namreč uporabnika direktno pred očmi “bombardirati” z vsemi obvestili, ki jih na zaslon servirajo telefoni. Zato Xiaomi pametna očala izberejo in servirajo zgolj najpomembnejša obvestila, kot so domači alarmi, urgentne informacije pisarniških aplikacij ter sporočila pomembnih stikov.

Tehnološki pogled v prihodnost
Xiaomi pametna očala uporabljajo inženirsko miselnost za ustvarjanje pogleda v prihodnost.

Očala imajo vgrajen dvojni mikrofon ter zvočnik za namene telefonskih klicev, seveda tudi z izpisom kontaktne številke na zaslonu. Med vožnjo ali kolesarjenjem je navigacija lahko še kako dobrodošla, zato Xiaomi očala na zaslon pred vami izpisujejo ceste in zemljevide v realnem času, da svojih oči ne rabite odmikati s ceste. Vgrajena kamera ločljivosti 5MP lahko zajema fotografije ali skrbi za prevajanje teksta na slikah, kar je še kako priročno med potovanji. Za piko na i lahko Xiaomi Smart Glasses s pomočjo vgrajenega mikrofona in lastnega prevajalskega algoritma pretvarjajo zvok v prevedeno besedilo v realnem času. Za nudenje vseh svojih funkcionalnosti so opremljena s 4-jedrnim ARM procesorjem, baterijo, upravljalno ploščo, Wi-Fi in Bluetooth modulom, Android operacijskim sistemom in drugimi dodatki.

Navigacija preko Xiaomi pametnih očal
Očalom je bilo potrebno “vdelati” ustrezno logiko, da uporaba ni moteča, a obenem prikazuje ključne informacije pravočasno.
Top