Xiaomi Mi5

Objavljeno:

Xiaomi Mi5 predstavljen na sejmu MWC Barcelona 2016

Danes je končno napočil dan, ki so ga mnogi ljubitelji znamke Xiaomi že dolgo nestrpno pričakovali. Na mednarodnem sejmu mobilne telefonije Mobile World Congress 2016 v Barceloni je bil predstavljen Xiaomi Mi5. Predstavil ga je podpredsednik podjetja Hugo Barra, ki ni mogel skrivati zadovoljstva ter obenem ponosa nad njihovim novim mobilnikom.Xiaomi Mi5

Xiaomi Mi5 se je na raznih portalih napovedoval praktično že od pričetka leta 2015. Vendar pa bo Barrinih besedah niso želeli sklepati kompromisov glede kakovosti, zato so njihov novi “Flagship” mobilnik načrtovali kar 2 leti. Za predstavitev so izbrali slogan »All you ever imagined, and more«, ki se je izkazal za popolnoma upravičenega, saj je Xiaomi Mi5 poln presežkov. Vrhunske tehnične specifikacije zapakirane v izjemnem dizajnu so vnovičen pokazatelj, da Xiaomi lahko brezkompromisno tekmuje z ostalimi proizvajalci v premium segmentu pametnih telefonov. Če k temu dodamo še bistveno nižjo ceno v primerjavi s tekmeci, je Mi5 Xiaomijevo zagotovilo za novo zgodbo o uspehu.

Xiaomi Mi5 in Snapdragon 820

Xiaomi Mi5Xiaomi Mi5 bo poganjal najnovejši ter najboljši procesor proizvajalca Qualcomm, model Snapdragon 820.  Z uradnim pričetkom prodaje 1. marca bo obenem tudi prvi pametni telefon s tem procesorjem, kateri bo med drugim za preračunavanje podatkov skrbel tudi v prihajajočih telefonih Samsung Galaxy S7, HTC One M10 in LG G5. Novi procesor je enkrat hitrejši od svojega predhodnika, modela Snapdragon 810, ob tem pa tudi energijsko precej varčnejši. Grafični vmesnik Adreno 530 za preračunavanje grafičnih ukazov skrbi s 40% hitrejšim delovanjem od predhodnika. Zagotovilo za brekompromisno delovanje nudi 4GB delovnega pomnilnika z novim LPDDR4 standardom, ki prinaša veliko izboljšavo delovanja v primerjavi s predhodnim LPDDR3. Za shranjevanje podatkov je na voljo 128GB notranjega pomnilnika, ki za hitrejši prenos uporablja UFS 2.0 standard, kateri omogoča bistveno hitrejše kopiranje in prenos datotek ter hitrejši zagonski čas. Programska oprema za testiranje AnTuTu Benchmark V6 je za Xiaomi Mi5 izmerila izjemen rezultat 142,084.

Xiaomi Mi5 zaslon in dizajn

Xiaomi Mi5 dizajnZaslon sliko prikazuje v polni HD ločljivosti z diagonalo 5.15 palca. Vendar v rokah zaradi izjemno tankega robu daje občutek 5 palčnega telefona. Za izrazitejši prikaz barv skrbi s kontrastom 1400:1. Ob tem se ponaša tudi s funkcijami za prilagajanje zaslona glede na razmere, kot naprimer Sunlight Display, ki prilagodi vsako posamezno piko na zaslonu ob izpostavljenosti sončni svetlobi. Na robu zaslon elegantno preide v stransko obrobo, ki se zaobljeno preliva na zadnjo ploščo. Slednja je po površini ravna, saj je zadnja kamera popolnoma vgrajena. Mi5 je med drugim prvi Xiaomijev telefon s fizično prisotnim sredinskim gumbom na prednji strani, kateri služi tudi kot čitalec prstnih odtisov. Xiaomi Mi5 v širino meri vsega 7.25 milimetra, kar je še večji dosežek ob dejstvu, da v sebi skriva baterijo kapacitete kar 3000mAh. Za hitrejše polnjenje slednje poskrbi tehnologija Quick Charge 3.0, ki jo v eni uri napolni do vrednosti 80-90%.

Xiaomi Mi5 in kamera

Xiaomi Mi5 in 16MP Sony kameraZa senzor zadnje kamere so poskrbeli pri podjetju Sony, kjer so mu namenili novo razviti IMX298 model, ki fotografije zajame v ločljivosti 16 miljonov slikovnih pik. Da bodo fotografije čudovite tudi ob slabši svetlobi in tresljajih, poskrbi funkcija optične stabilizacije slike, ki deluje po kar 4-oseh. V Xiaomijevem telefonu prvič predstavljena tehnologija Deep Trench Isolation (DTI) preprečuje uhajanje svetlobe med pikami, kot rezultat zato prikaže jasnejše in čistejše barve. Za procesiranje slike skrbi vrhunski Qualcomm Spectre procesor, ki med drugim omogoča tudi snemanje videoposnetkov v ločljivosti 4K. Za učinkovito zaščito zadnjega senzorja skrbi safirsko steklo. Prednja kamera podpira ločljivost 4 MP, seveda tudi s funkcijo Beautify, ki ob posnetku uporabi eno izmed 36 pametnih nastavitev.

Xiaomi Mi5 in povezljivost

Xiaomi Mi5 in napredne tehnologijeZa povezljivost skrbi CAT12 LTE podpora, znana kot 4G+. Slednja ob podpori omrežja omogoča hitrost downloada do 600 Mbps, kar je bistveno več, kot trenutno omogočajo ponudniki telekomunikacijskih storitev v Sloveniji. Za višjo kakovost zvoka ob pogovorih ter občutno hitrejšo vzpostavitev govorne zveze  skrbi Voice Over LTE, oziroma krajše VoLTE. Xiaomi Mi5 ponuja tudi polno funkcialnost visokofrekvenčni komunikacijski tehnologiji kratkega dosega NFC.

 

Xiaomi Mi5 in barvna izbira
Xiaomi Mi5 je na voljo v treh barvah. Izbira bo možna med črno, belo in zlato.

 

Xiaomi Mi5 in keramični pokrov
“Želeli smo raziskovati nove materiale, kar nas je vodilo v uporabo keramike za zadnjo ploščo telefona. Je izjemno trajna in odporna na odrgnine, vse do vrednosti 8H po Mohs-ovi lestvici. Za primer, jeklo ima vrednost med 4 in 5, medtem ko ima diamant 10” – podpredsednik Hugo Barra na predstavitvi

 

Xiaomi Mi5 cena

Za Xiaomi Mi4 Pro verzijo s 128GB notranjega spomina in keramično zadnjo ploščo naj bi bilo na Kitajskem potrebno preračunano odšteti okrog 380€. Za verzijo s 64GB spomina, 3GB delovnega pomnilnika in stekleno zadnjo ploščo nekje 320€, za najosnovnejšo različico s 32GB spomina, 3GB RAM-a, stekleno zadnjo ploščo in rahlo nižjo frekvenco procesorja pa celo nekaj manj kot 300€. Za druge trge je sicer pričakovati nekoliko višje cene, vendar bodo zagotovo tudi te zagotavljale Xiaomijevo odlično razmerje med kakovostjo in ceno.

Opomba: Za več informacij glejte predstavitveno Xiaomi Mi5 stran ali stran aktualnih pametnih telefonov.

Predstavitveni video za Xiaomi Mi5

 

Galerija:

Top