Xiaomi Mi Notebook Air

Objavljeno:

Xiaomi Mi Notebook Air za vstop na trg prenosnih računalnikov

Podjetje Xiaomi je svojo pot pričelo z razvojem MIUI operacijskega sistema, kateremu so kmalu sledili tudi pametni telefoni z dodatki. Svoj portfolijo izdelkov so kasneje širili na področje tabličnih računalnikov, pa vse do pametnih izdelkov za dom. Xiaomi je tako postal pravo tehnološko podjetje s pestro izbiro izdelkov in naprav. Zato je bil vstop na trg prenosnih računalnikov zgolj še vprašanje časa. V avgustu 2016 so svoji ponudbi izdelkov dodali tudi ta segment s predstavitvijo Xiaomi Mi Notebook Air prenosnega računalnika.Xiaomi Mi Notebook Air

Lažji ter manjši ali izjemna zmogljivost?

Xiaomi Mi Notebook Air v dveh različicah

Xiaomijev prvi prenosni računalnik ni samo skupek odlične strojne opreme, temveč tudi izvrstnega in dodelanega dizajna; neverjetno lahek, ultra tanek ter v popolnoma kovinskem ohišju oblikovanem v Xiaomijevem slogu inovacij. Na voljo je v dveh izvedbah, ki se razlikujeta tako po velikosti diagonale zaslona kot tudi vgrajeni strojni opremi. Manjša različica sliko prikazuje na zaslonu diagonale 12.5″. V notranjosti se skriva Intel Core M3 procesor z integrirano grafično kartico ter štirimi gigabajti delovnega pomnilnika. Večja izvedenka se ponaša s 13.3 palčno diagonalo zaslona, pod pokrovom pa skriva Intelov procesor serije i5 s podporo 8GB delovnega pomnilnika RAM. Igričarske navdušence bo razveseljevala grafična kartica Nvidia GeForce 940MX.

Opomba: Naveden prenosni računalnik ni več aktualen. V letu 2018 ga je zamenjal novejši Xiaomi prenosni računalnik Mi Notebook. V predstavitvenem članku slednjega boste našli tudi namige glede nakupa novejših verzij in drugi Xiaomi računalnikov.

Xiaomi Mi Notebook Air v zlati ali srebrni barvi
Xiaomi Mi Notebook Air je na voljo v srebrni ali zlati barvi.

Obe različici Xiaomi Mi Notebook Air prenosnika se lahko pohvalita z ultra tankim kovinskim ohišjem v zlati ali srebrni barvi, minimalističnim dizajnom brez logotipa na zunanji strani, zaslonom v polni HD ločljivosti 1080p, osvetljeno tipkovnico, USB-C priključkom, AKG Dolby Premium Sound avdio sistemom, funkcijo hitrega polnjenja ter Windows 10 operacijskim sistemom z Mi Cloud sinhronizacijo.

Xiaomi Mi Notebook Air priključki
Najboljši modeli prenosnih računalnikov novejše generacije so opremljeni z USB-C priključki in Xiaomi Mi Notebook Air pri tem ni izjema. Lahko se uporabi za polnjenje naprave, hiter prenos podatkov kot tudi za video izhod na dodaten monitor. Poleg tega ima še HDMI izhod, vrata USB 3.0 (1x pri 12.5″ ter 2x pri 13.3″) in 3,5mm priključek za slušalke.

Tanko kovinsko ohišje

Tanko ohišje je rezultat popolne prilagoditve notranjih komponent na matični plošči, posebni spojitveni tehnologiji komponent za izjemno tanek zaslon ter uporabi baterije z visoko energijsko gostoto. Izvedba teh inovacij je omogočila ustvariti linijo prenosnih računalnikov Xiaomi Mi Notebook Air, ki združuje visoko zmogljivost in kompaktno velikost. Prenosnik se prilega skoraj vsaki torbi ali nahrbtniku, je enostaven za prenos v eni roki, ob tem pa vedno pritegne pozornost zaradi svojega elegantnega videza.

Xiaomi Mi Notebook Air v izjemno tankem ohišju
Xiaomi Mi Notebook Air 12.5″ v debelino meri vsega 12.9 milimetra, oziroma 14.8 mm pri 13.3″ različici.

Xiaomi Mi Notebook Air s skrbno načrtovano tipkovnico

Pri delu na računalniku tesno sodelujemo s tipkovnico, zato je izjemnega pomena, da je ta skrbno načrtovana. Da bo izkušnja z uporabo kar najboljša, je bila pozornost namenjena tudi najmanjšim detajlom. Da bodo pritiski natančnejši, skrbi razdalja med tipkami 1,9mm. Za manjšo utrujenost ob daljšem pisanju ima 1,3mm potisk tipk. Med drsenjem po tipkovnici ne bo občutka zadevanja v ostre tipke, saj so vogali tipk testirani za dolgo uporabo. Za vidljivost ponoči skrbi osvetlitev s svetlostjo 3cd/m². Sledilna plošča podpira večprstno upravljanje. Z enostavnimi kretnjami je možno zamenjati celo funkcije tipkovnice.

Xiaomi Mi Notebook Air tipkovnica
Xiaomi Mi Notebook Air s tipkovnico normalne velikosti.

Prostorski zvok iz “Avstrije”

Ker na prenosnih računalnikih radi gledamo filme ali poslušamo glasbo, je kakovost zvoka pomemben faktor. Z namenom zagotoviti kakovosten in čist zvok z bogatim in močnim basom, je Xiaomi Mi Notebook Air opremljen z avdio sistemom priznanega avstrijskega podjetja AKG. Tehnologija Dolby Audio ™ Premium naredi zvok še naravnejši in bolje uravnotežen.

Xiaomi Mi Notebook Air z AKG avdio sistemom
Za zvok so poskrbeli pri avstrijskem podjetju AKG.

Xiaomi Mi Notebook Air in Windows 10Windows 10 operacijski sistem

Na obe izvedenki Xiaomi Mi Notebook Air prenosnika je prednameščen Windows 10 Home Edition operacijski sistem. Pri tem je mogoča tudi Mi Cloud sinhronizacija, poznana iz ostalih Xiaomijevih naprav z MIUI sistemom. Omogoča sinhronizacijo telefonskih kontaktov, galerije slik, zapisov v beležnici in drugih podatkov. Ker prenosnik podpira Bluetooth 4.1 povezljivost, ga lahko v kombinaciji s Xiaomijevo Mi Band 2 pametno zapestnico odklenete, ko se mu približate. Računalnik bo tako zaščiten pred nepooblaščeno uporabo brez potrebe po vnosu gesla.


Xiaomi Mi Notebook Air 12.5″

Lahek, inovativen in zmogljiv prenosnik za vsakodnevno uporabo

Xiaomi Mi Notebook Air v svoji manjši izvedbi dimenzijsko spominja na nekoliko obširnejšo revijo. Njegova debelina znaša vsega 12.9 milimetra, tehtnica pa zanj pokaže le 1.07 Kg. Zato je prenosni računalnik v pravem pomenu besede. Da je za uporabo na “terenu” več kot primeren, skrbi tudi baterija z dolgo 11.5 urno avtonomijo delovanja. Zaslon v polni HD ločljivosti z diagonalo 12.5″ in elegantna ter osvetljena tipkovnica bosta poskrbela, da bo njegova uporaba nudila odlično uporabniško izkušnjo.

Xiaomi Mi notebook Air 12.5" in revija
Tanek in lahek – kot revija.

Komponente najvišje kakovosti

Xiaomi Mi Notebook Air z izbranimi komponentamiXiaomi želi doseči največ tudi pri majhnih stvareh. Zmogljiv Intelov Core m3 procesor 6. generacije s podporo štirih gigabajtov LPDDR3 delovnega pomnilnika, hitri SSD notranji pomnilnik s kapaciteto 128GB in Intelova HD515 grafična kartica bodo poskrbeli, da bo delo na njem potekalo tekoče. Tako ni več potrebno izbirati med funkcionalnostjo in prenosljivostjo. Xiaomi Mi Notebook Air 12.5″ ima tanek 5.71 mm rob zaslona, ki v kombinaciji z visoko HD ločljivostjo prinaša fantastičen efekt in omogoča, da se lahko bolje osredotočite na sliko na zaslonu. Izbrana tehnologija izdelave z zmanjšano debelino zračne vrzeli med zaslonom in zaščitnim steklom zmanjšuje lom svetlobe, ki povzroča bleščanje ter tako posledično omogoča uporabo prenosnika tudi na prostem pri močnejši sončni svetlobi. Pred praskami bo zaslon varovalo 0.55mm debelo zaščitno steklo iz safirja z visoko trdoto – 7H po Mohsovi lestvici.

Dolga avtonomija baterije

11,5 urno stanje pripravljenosti, več kot 9 ur gledanja videoposnetkov ali 7 ur in pol spletnega brskanja. Prava znanost je potrebna za izdelavo prenosnika majhnih dimenzij s takšno avtonomijo baterije. Rezultat, ki ga je bilo moč doseči le z uporabo baterijskih celic z visoko energijsko gostoto 600Wh/L. Da bo ob prazni baterija uporaba prenosnika na poti hitro spet mogoča, skrbi možnost hitrega polnjenja preko USB-C vhoda. Slednji bo poskrbel za polovično napolnjenost baterijskih celic v vsega pol ure.

Xiaomi Mi Notebook Air z dolgo avtonomijo baterije
Baterija z dolgo avtonomijo delovanja bo poskrbela, da ne bo potrebno prepogosto iskanje zunanjega vira napajanja.

Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

Izjemna zmogljivost zapakirana v ultra lahek prenosnik

Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″ je prenosni računalnik za zahtevnejše uporabnike, ki ne želijo izbirati med visoko zmogljivostjo in enostavno prenosljivostjo. Redki so prenosniki takšnih dimenzij, ki se lahko pohvalijo z ločeno grafično kartico za visoko kakovost procesiranja slike in igranje zahtevnih 3D igric. Tekoče obvladovanje efektov bo poskrbelo, da bo igranje le teh res zabavno. K izrazitejši sliki na zaslonu pripomore tudi majhen rob zaslona. Ta je v primerjavi z 12.5″ verzijo še nekoliko zmanjšan, na vsega 5.59 milimetra.

Xiaomi Mi Notebook Air 13.3" s težo 1.28 Kg
Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″ s težo 1.28 Kg

Igranje najnovejših 3D igric ali delo z zahtevnimi grafičnimi programi

Xiaomi MI Notebook Air 13.3" za igranje 3D igric6. generacije Intel Core i5 procesorja je v primerjavi s svojim predhodnikom za 18% hitrejša, ob tem pa varčnejša s porabo energije. Visoka zmogljivost bo poskrbela tudi za tekoče predvajanje video vsebin v 4K ločljivosti. Za grafične podvige skrbi nVidia 940MX grafična kartica z 1GB DDR5 pomnilnika, ki podpira DirectX 12, CUDA, PhysX ter Boost 2.0 igričarske efekte. Zahtevnim nalogam bo kos DDR4 delovni pomnilnik s svojimi 8 gigabajti, ki v primerjavi z DDR3 nudi za 15% hitrejši odziv. Za shranjevanje podatkov je na razpolago 256GB notranjega spomina. SSD podatkovni nosilci so bistveno hitrejši od tradicionalnih trdih diskov HDD. Zato je SSD v današnjih prenosnikih višjega razreda že postal standard. Je torej možno iti še korak naprej? Je! Z uporabo SSD PCIe podatkovnega nosilca, ki za prenos podatkov uporablja bistveno hitrejšo PCIe režo. V primerjavi s prenosom preko klasičnega SATA kabla to pomeni 3-krat višje hitrosti, oziroma vse do 1500MB/s. Navkljub zmogljivim komponentam bo vgrajena baterija poskrbela za devet in pol urno stanje pripravljenosti prenosnika.

Xiaomi MI Notebook Air prenašanje
Enostavno prenašanje Xiaomi Mi Notebook Air prenosnega računalnika.

Cena in nakup Xiaomi Mi Notebook Air

V letu 2018 je Xiaomi nekoliko prenovil svoja modela prenosnikov, večjega predstavnika pa izdal tudi v Global Version izdaji za mednarodne trge. Za novejše modele glejte ponudbo Xiaomi trgovin.


Tehnične lastnosti Xiaomi Mi Notebook Air 12.5″

ZaslonXiaomi Mi Notebook Air z 12.5" zaslonom
 • Diagonala: 12.5″
 • Dimenzije zaslona: 276.5mm x 155.6 mm
 • Rob zaslona: 5.71mm
 • Ločljivost: Full HD, 1920 x 1080, 176 PPI
 • Vidni kot: 170°
 • Svetilnost: 300cd/m²
 • Kontrast: 600:1
 • Razmerje stranic: 16:9 Widescreen
 • NTSC barvna paleta: 50%
Procesor
 • Intel Core m3 – 6Y30 (6. generacija)
 • Najvišja frekvenca: 2.2GHz
 • 4MB L3 cache
Delovni pomnilnik
 • 4GB LPDDR3 1866MHz
Notranji pomnilnik
 • 128GB SATA SSD
 • Najvišja hitrost branja: 535MB/s
 • Možnost priklopa dodatnega SSD diska
Grafika in video izhod
 • Intel® HD Graphics 515 integrirana grafika
 • Možnost priklopa dveh dodatnih 4K monitorjev
 • USB-C in HDMI video izhod – podpira 1080p ločljivost (do 60Hz), 4K ločljivost (do 30Hz)
Kamera
 • Senzor ločljivosti 1MP
 • 1280 x 720 video klici
 • Digitalni mikrofon
Zvok
 • AKG profesionalni dvojni zvočnik 2x 1W
 • Dolby Audio ™ Premiuim sound – Advanced Edition
 • Realtek ALC233
 • Prostorski zvok za računalnik ali slušalke
 • 24KHz, 48KHz avdio predvajanje
Baterija
 • Moč: 37 W
 • USB-C hitro polnjenje, 50% v 30. minutah
Povezljivost
 • Intel 2×2 Dual WiFi antena
 • 2.4GHz, 5GHz Dual Band
 • 802.11ac protokol (kompatibilen z 802.11 b/g/n)
 • Najvišja hitrost do 867Mbps
 • Bluetooth 4.1
Vhodi in izhodi
 • USB-C – hitrost prenosa do 5Gb/s
 • 1x USB 3.0 – hitrost prenosa 1.5 Gb/s
 • 1x HDMI
 • 3.5mm priključek za mikrofon ali slušalke
Tipkovnica in sledilna plošča
 • Tipkovnica polne velikosti z osvetlitvijo
 • Podpira večprstno upravljanje
Mere in teža
 • Dolžina: 292mm, širina: 210.9mm, višina: 12.9 mm
 • Teža: 1.07 Kg
Operacijski sistem
 • Prednameščen Windows 10 Home Edition
 • Podpora za Mi Cloud sinhronizacijo
 • Možen odklep z Mi Band 2 zapestnicoXiaomi Mi Notebook Air 13.3" in Xiaomi Mi Notebook Air 12.5"

Tehnične lastnosti Xiaomi Mi Notebook Air 13.3″

ZaslonXiaomi Mi Notebook Air s 13.3" zaslonom
 • Diagonala: 13.3″
 • Dimenzije zaslona: 293.76mm x 165.24 mm
 • Rob zaslona: 5.59mm
 • Ločljivost: Full HD, 1920 x 1080, 166 PPI
 • Vidni kot: 170°
 • Svetilnost: 300cd/m²
 • Kontrast: 800:1
 • Razmerje stranic: 16:9 Widescreen
 • NTSC barvna paleta: 72%
Procesor
 • Intel Core i5-6200U (6. generacija)
 • Najvišja frekvenca: 2.7GHz
 • 3MB cache
Delovni pomnilnik
 • 8GB DDR4 2133MHz
Notranji pomnilnik
 • 265GB PCIe x 4 NVMe SSD
 • Najvišja hitrost branja: 1.5 GB/s
 • Možnost priklopa dodatnega SSD diska
Grafika in video izhod
 • nVidia GeForce 940MX 1GB DDR5 pomnilnika, frekvenca 5GHz
 • Možnost priklopa dveh dodatnih 4K monitorjev
 • USB-C in HDMI video izhod – podpira 1080p ločljivost (do 60Hz), 4K ločljivost (do 30Hz)
Kamera
 • Senzor ločljivosti 1MP
 • 1280 x 720 video klici
 • Digitalni mikrofon
Zvok
 • AKG profesionalni dvojni zvočnik 2x 2W
 • Dolby Audio ™ Premiuim sound – Advanced Edition
 • Realtek ALC255
 • Prostorski zvok za računalnik ali slušalke
 • 24KHz, 48KHz avdio predvajanje
Baterija
 • Moč: 40 W
 • USB-C hitro polnjenje, 50% v 30. minutah
Povezljivost
 • Intel 2×2 Dual WiFi antena
 • 2.4GHz, 5GHz Dual Band
 • 802.11ac protokol (kompatibilen z 802.11 b/g/n)
 • Najvišja hitrost do 867Mbps
 • Bluetooth 4.1
Vhodi in izhodi
 • USB-C – hitrost prenosa do 5Gb/s
 • 2x USB 3.0 – hitrost prenosa 1.5 Gb/s
 • 1x HDMI
 • 3.5mm priključek za mikrofon ali slušalke
Tipkovnica in sledilna plošča
 • Tipkovnica polne velikosti z osvetlitvijo
 • Podpira večprstno upravljanje
Mere in teža
 • Dolžina: 309.6mm, širina: 210.9mm, višina: 12.9mm
 • Teža: 1.28Kg
Operacijski sistem
 • Prednameščen Windows 10 Home Edition
 • Podpora za Mi Cloud sinhronizacijo
 • Možen odklep z Mi Band 2 zapestnico
Top