Xiaomi Mi A2 in Mi A2 Lite zadnji Android One novosti

Objavljeno:

Googlov Android One bogatejši za dva Xiaomi Mi A2 mobilnika

Xiaomi je danes v Madridu predstavil dve pomembi globalni novosti. Obe predstavljata nadgradnjo sodelovanja s tehnološkim gigantom Google za njihov Android One projekt. Osnovno načelo slednjega je v združevanju cenovno ugodnih naprav s čistim Android sistemom, kjer nad operacijskim sistemom v celoti bedijo Googlovi programski razvojniki. Xiaomi je lani za projekt prispeval pametni telefon Mi A1, ki je tako postal njihov prvi mobilnik brez lastnega MIUI uporabniškega vmesnika. Več kot očitno so rezultati zadovoljili obe strani, saj sodelovanje prejema drugo poglavje. In to nadgrajeno z dvema napravama. Telefonu Xiaomi Mi A2 se je na predstavitvenem odru pridružila še “lahkotnejša” Mi A2 Lite izvedba.

Xiaomi Mi A2 in Mi A2 Lite
Xiaomi je za globalno predstavitev modela Mi A2 izbral Španijo, kjer njihovi telefoni predstavljajo visok tržni delež.

Nova Android One predstavnika sicer v tehničnem smislu ne predstavljata popolne novosti, saj temeljita na že znanih modelih. Xiaomi Mi A2 je osnovan na pred tremi meseci predstavljenem modelu Mi 6X, kateri je izdan izključno za domači, kitajski trg. S tem je Xiaomi ponovil zgodbo prejšnje generacije, Mi 5X in Mi A1 kot njegove globalne Android One izvedbe. Pred časom je kitajsko premiero doživel tudi Redmi 6 Pro, kateri sedaj v mednarodni izdaji prihaja kot Mi A2 Lite s čistim Androidom. Lite izdaja  predstavlja nekoliko manjšo in s strojnega stališča osnovnejšo izvedbo modela Mi A2, kar opravičuje tudi z nižjo ceno. Obe novosti je Google že uvrstil na svojo uradno stran projekta.

Xiaomi Mi A2 in Mi A2 Lite
Za Xiaomi Mi A2 bo v Španiji potrebno odšteti od 249€ dalje, najosnovnejšo Mi A2 Lite izvedbo pa vrednotijo na 179€.

Xiaomi Mi A2

S tehničnega stališča Xiaomi Mi A2 opaznejših sprememb v primerjavi s “kitajskim” Mi 6X ni doživel. Izjema je seveda sistem, saj za programsko izkušnjo skrbi najčistejša oblika Android sistema. Za prikaz slike je zadolžen 5,99 palčni zaslon v 18:9 razmerju ter FHD+ ločljivosti, pod pokrovom pa skriva najzmogljivejše procesorsko vezje Qualcommove Snapdragon serije 6, model 660. Področje na katerega Mi A2 največ stavi, predstavljajo kamere. Zadaj kombinacija Sonyjevih tipal ločljivosti 20 in 12 MP, spredaj prav tako Sonyjevo IMX376 tipalo 20MP.

Xiaomi Mi A2 z osnovnimi značilnostmi
Xiaomi Mi A2 bo ena prvih naprav, ki bo prejela Android P nadgradnjo, je ob predstavitvi obljubil Jon Gold, Googlov direktor Android partnerskih programov.
 • Zaslon 5,99″, FHD+, 18:9 razmerje, 403PPI
 • Snapdragon 660 z najvišjo frekvenco 2,2GHz
 • 4GB/6GB delovnega pomnilnika
 • 32GB/64GB/128GB notranjega spomina
 • Kamera zadaj: 20MP Sony IMX376 + 12MP Sony IMX486
 • Kamera spredaj: 20MP Sony IMX376
 • Baterija 3010 mAh s QC 3.0
 • USB-C priključek
Primerjava Xiaomi Mi A2 in Mi A1
Xiaomi Mi A2 svojega predhodnika Mi A1 prekaša na vseh področjih. Prejel je izrazito zmogljivejši procesor, tipala kamer z višjo ločljivostjo in večjo zaslonko (nižja f vrednost pomeni večjo zaslonko), hitrejši LPDDR4X delovni pomnilnik, večji 18:9 zaslon, selfie bliskavico ter Bluetooth 5.0 povezljivost. In nenazadnje, Mi A2 ima v paket vključen še etui.
Xiaomi Mi A2 v črni barvi
Xiaomi Mi A2 bo moč izbrati v črni,…
Xiaomi Mi A2 v zlati barvi
…zlati,…
Xiaomi Mi A2 v modri barvi
…ter modri barvi.
Xiaomi Mi A2 z 20MP selfie kamero
Xiaomi Mi A2 se lahko pohvali z izjemno visoko ločljivostjo prednjega senzorja. 20 milijonov slikovnih pik ter podporo umetni inteligenci za super selfie fotografije.
Xiaomi Mi A2 konfiguracija hrbtne kamera
Xiaomi je Mi A2 opremil z odlično hrbtno kamero za profesionalno fotografsko izkušnjo. Sestavljata jo senzorja Sony IMX486 z 12MP ter Sony IMX376 z 20MP. Oba imata f/1.75 zaslonko ter večjo velikost posamezne pike.
Xiaomi Mi A2 z USB-C
Ohišje je aluminijasto, s simetrično zasnovo ter diskretno zakrito antensko linijo. Za povezljivost skrbi USB-C priključek.
Snapdragon 660 značilnosti
Procesorsko vezje Snapdragon 660 je opremljeno z osmimi Kryo sredicami. Štiri delujejo pri frekvenci 2,2 Ghz, druga polovica pa pri energijsko varčnejši 1,8 Ghz.
AnTuTu vrednost za Mi A2
Priznano orodje za merjenje zmogljivosti AnTuTu je Mi A2 nameril visoko vrednost 139,208 točk. S tem predstavlja velik preskok od Mi A1.

Xiaomi Mi A2 Lite

Xiaomi Mi A2 Lite navkljub izjemno dostopni ceni prihaja z napredno oblikovno zasnovo, kjer velik del prednje strani pokriva zaslon. Sam količnik pokritosti tako celo prekaša večjega Mi A2. Za preračunavanje mu je Xiaomi namenil dobro poznani procesor Snapdragon 625, taisti ki je bil del opreme tudi pri Mi A1. Zaslon je z razmerjem 19:9 še nekoliko bolj razpotegnjen po daljši stranici, meritev diagonale prikaže 5,84 palca. Dvojna hrbtna kamera ni izostala, je pa s konfiguracijo 12 in 5 MP nekoliko osnovnejša.

Xiaomi Mi A2 Lite osnovne značilnosti
Xiaomi Mi A2 Lite prihaja z “lahkotnejšo” strojno konfiguracijo, a je zato tudi denarnici prijaznejši.
 • Zaslon 5,84″, FHD+, 19:9 razmerje, 432PPI
 • Snapdragon 625 z najvišjo frekvenco 2.0 GHz
 • 3GB/4GB delovnega pomnilnika
 • 32GB/64GB notranjega spomina
 • Kamera zadaj 12MP in 5MP
 • Kamera spredaj: 5MP
 • Baterija 4000 mAh
Mi A2 Lite in avtonomija baterije
Xiaomi je Mi A2 Lite opremil z baterijo kapacitete 4000 mAh. Ta ob normalni uporabi zadošča za dvodnevno delovanje.

Datum prodaje Xiaomi Mi A2 / A2 Lite

Poleg obeh Android One novosti sta globalno premiero doživela še Mi Robot ter električna zobna ščetka.Tudi vaše prijatelje bi Xiaomi Mi A2 ter Mi A2 Lite lahko zanimala. Delite zgornji prispevek na socialnih omrežjih 😉

guest

2 Comments
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
Sinnjoe

Cakam na primerjavo z redmi note 5 potempa nakup,glede kamere pa top

Matej

Ce bo cena primerna bo to super nakup.
Kamera je top 👍

Top
2
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x