Varnostna kopija podatkov

Objavljeno:

Varnostna kopija podatkov na Xiaomi telefonu

Pred prihodom pametnih telefonov so bili med pomembnimi podatki na telefonu bolj kot ne samo naši shranjeni kontakti v imeniku. Ti so se enostavno shranili na SIM kartico. Ob menjavi telefona jih je bilo tako moč enostavno pridobiti nazaj iz SIM kartice. Kljub temu smo ob izgubi ali kraji telefona ostali brez kontaktov, v kolikor predhodno nismo poskrbeli za arhiviranje na računalnik. S prihodom pametnih telefonov se je funkcionalnost bistveno razširila, s tem pa tudi količina pomembnejših podatkov. Novejši pametni telefoni imajo zato večinoma že nameščene aplikacije za izdelavo varnostne kopije in arhiviranje podatkov v datoteko na telefonu, ki jo nato shranimo na računalnik ali drug podatkovni nosilec. Še priročnejša pa je možnost shranjevanja v “oblak”, kjer z aktivirano sinhronizacijo lahko poskrbimo za shranjevanje podatkov v realnem času. Tako jih bomo zavarovali tudi pred morebitno izgubo telefona.

Sinhronizacija z Mi računom

Xiaomi z nameščenim MIUI sistemom omogoča sinhronizacijo podatkov z Mi računom v kombinaciji s shranjevanjem v njihov Mi Cloud oblak. Naši podatki so tako shranjeni na njihove strežnike, zato jih lahko pridobimo nazaj kadar koli. Potrebujemo le vzpostavljeno internetno povezavo. Ob izbrisu podatkov na telefonu (ob nameščanju novega sistema npr.), izgubi ali menjavi za drug Xiaomi telefon, se vam bodo ob vpisu v Mi račun in vzpostavljeni internetni povezavi le ti povrnili nazaj. Mi Cloud omogoča shranjevanje kontaktov s pripadajočimi informacijami in profilnimi fotografijami, SMS in MMS sporočila, fotografije in video posnetke, zgodovino klicev, beležko, Wi-Fi nastavitve s shranjenimi gesli, zapise v koledarju, posnete zvočne zapise ter zaznamke Xiaomijevega vgrajenega internetnega brskalnika. Uporaba Mi Cloud funkcije je brezplačna, v osnovi je na voljo 5GB prostora.

Mi Cloud shramba v oblakih omogoča 5 GB prostora za shranjevanje podatkov. Z vklopom funkcije shranjuje kontakte in sporočila in tako varuje pred morebitno izgubo pomembnih informacij. Ob tem je možno vključiti tudi samodejno varnostno kopiranje fotografij, ko je telefon s spletom povezan preko Wi-Fi povezave. Za varnost skrbi 6-plastno šifriranje podatkov.
Mi Cloud omogoča sinhronizacijo med različnimi Xiaomi napravami.

Ustvarjanje Mi Account računa

Za uporabo shranjevanja podatkov v oblak je potrebno imeti ustvarjen Mi račun. V kolikor ga še nimate, si ga lahko ustvarite na samem telefonu v aplikaciji Mi Account (mapa Tools) ali na tej povezavi. Ustvarite si ga lahko z vašim e-poštnim računom ali telefonsko številko. Z ustvarjenim računom se nato prijavite v aplikaciji Mi Account na telefonu. S klikom na vaše ime lahko po želji dopolnite vaše podatke in nastavite profilno fotografijo.

Shranjevanje v Mi Cloud oblak

V Mi Account aplikaciji izberite Mi Cloud. Nastavite lahko, kateri podatki se vam bodo sinhronizirali in shranjevali v oblak. Primarno sinhronizacija poteka le ob vzpostavljeni brezžični Wi-Fi povezavi. V kolikor želite omogočiti sinhronizacijo tudi ob podatkovni povezavi, kliknite na izbrano funkcijo in odznačite “Only use Wi-Fi to sync …”. Vendar je v tem primeru to lahko povezano s stroški vašega mobilnega operaterja zaradi prenosa podatkov.

Urejanje podatkov na Mi Cloud spletni strani

Z vašim Mi računom se prijavite na Mi Cloud spletni strani. Preusmerjeni boste na vaš osebni profil, kjer lahko urejate vaše kontakte, berete SMS sporočila, pregledujete galerijo s fotografijami, prebirate zapise v beležki, poslušate shranjene zvočne zapise ali locirate pozicijo vaše naprave.

Obširnejša varnostna kopija podatkov z vključenimi aplikacijami

Na Xiaomi telefonu je možno napraviti tudi obširnejšo varnostno kopijo podatkov, ki vključuje nameščene aplikacije, razporeditev ikon na namizju, ozadje zaslona, nastavljene budilke, nastavitve obvestil ter druge sistemske nastavitve. Nastavitve nameščenih aplikacij se ne shranijo, zato je zanje potrebno poskrbeti znotraj samih aplikacij (katere imajo to funkcijo).

Možno jo je napraviti na dva načina:

 1. Obširnejša varnostna kopija preko Mi Cloud funkcije s shranjevanjem v oblak

  V Mi Account aplikaciji izberite Mi Cloud in poiščite Back up device. Vključite opcijo Mi Cloud backup ter izberite Back Up now ukaz. Program vam bo napravil varnostno kopijo. Izdelava slednje lahko traja precej dolgo, odvisno od količine podatkov, Wi-Fi povezave in odzivnosti strežnika.

  Shranjeno varnostno kopijo lahko vidite pod Manage backups. Pod Backup schedule lahko izbirate med dnevnim ali tedenskim samodejnim arhiviranjem. V kolikor samodejnega arhiviranje ne želite, izključite Mi Cloud backup opcijo. Ko želite shranjeno varnostno kopijo obnoviti na telefon, v meniju Mi Cloud izberite ukaz Restore from backup.

 2. Obširnejša varnostna kopija s shranjevanjem v pomnilnik telefona

  Varnostno kopijo je možno napraviti in shraniti tudi v pomnilnik telefona. V nastavitvah izberite Additional settings → Backup & reset → Local backups. Izberite ukaz Back up. S klikom na puščico pri System in Apps izberite željene podatke za arhiviranje. Ko imate izbrane, s klikom na Back up program prične z izdelavo varnostne kopije podatkov. Pod Auto backups lahko izberete tudi možnost samodejnega arhiviranja podatkov. Izberite dan in uro, ko želite, da vam sistem samodejno napravi varnostno kopijo.

  Za obnovo podatkov v meniju Backup & reset izberite Local backups, kjer boste videli shranjeno kopijo podatkov. S klikom nanjo ter izbiro ukaza Restore slednjo povrnete.

  Opomba: Shranjena varnostna kopija se nahaja v notranjem pomnilniku telefona. Zato jo je v primeru brisanja celotnega notranjega pomnilnika potrebno predhodno arhivirati na disk računalnika, SD spominsko kartico, USB ključ ali drug podatkovni medij. Varnostna kopija je na telefonu shranjena v mapi MIUI, podmapa backup. V primeru izbrisa notranjega pomnilnika jo tako iz shranjenega podatkovnega medija lahko ponovno prenesete nazaj na telefon. Mapo backup je potrebno prenesti v mapo MIUI (kot je bila primarno), drugače varnostna kopija v sistemu ne bo vidna. Varnostna kopija vam fotografij in video posnetkov, shranjenih na pomnilniku telefona, ne arhivira. Zato v primeru izbrisa celotnega notranjega pomnilnika predhodno poskrbite za prenos mape DCIM na drug podatkovni medij.

Subscribe
Obvesti me ob
guest

4 Comments
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
Pohodnik

Pozdravljeni,

zanima me, ali se na teh telefonih ne pojavi ikona npr. Imenik, kjer bi bile shranjene kontaktne osebe z številkami.

1.Stike lahko vidim ko grem na Orodja-Stiki. Ne vem kako lahko stike tu brišem, ker so nekateri podvojeni.

2.Stike vidim tudi ko grem na Nastavitve-Aplikacija sistema-Stiki-Organiziraj stike-Nastavi SIM kartico. Tu je možno stik tudi brisati.

3.Težave imam tudi s pošiljanjem SMS sporočil, ker pod stiki ni vidna opcija npr. klicanje, pošiljanje sporočil. Tudi brisanje sporočil mi povzroča težave.

Lep pozdrav

md

> Shranjena varnostna kopija se nahaja v notranjem pomnilniku telefona.

MIUI ima nastavitev, kamor naj shranjuje varnostne kopije, tako je mozno nastavitvi, da se vedno shranjujejo na SD kartico (zunanji spomin). To je mozno nastaviti pod Settings > Storage > Storage Settings. Tukaj so vse shranjevalne tocke, med katerim lahko izbirate med notranjim (telefon) in zunanjim (SD) pomnilnikom.

Top
4
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x