Slovenski jezik v uradni MIUI različici

Objavljeno:

Slovenščina v uradni Global Developer – Beta različici

Uporabniki Xiaomi telefonov z željo po dobro prevedenem slovenskem meniju so do sedaj na svoje naprave morali nameščati neuradno Xiaomi.eu različico MIUI sistema. Slednja je sicer poznana po zanesljivem in hitrem delovanju, podpori številnim EU jezikom ter nasploh večji prilagojenosti za naš trg. Vendarle pa je bilo za njeno namestitev potrebno iti skozi relativno zapleten proces namestitvenega postopka. To je predvsem uporabnikom, ki tovrstnih postopkov niso vešči, predstavljalo precejšno oviro. Poleg tega Xiaomi.eu različica nima več možnosti samodejne posodobitve preko OTA funkcije (Over-The-Air; preko posodobitvene aplikacije na telefonu). Zato je posodobitve na novejše verzije potrebno opraviti ročno. Na drugi strani imajo redne OTA posodobitve vse uradne različice – China in Global, tako v razvojni (Developer) kot stabilni (Stable) opciji. Vendar pa nobena izmed uradnih različic v preteklosti ni imela možnosti izbire menija v našem jeziku. Na željo številnih se je to pričelo spreminjati z zadnjo posodobitvijo Global Developer različice, ki je izšla 17. novembra 2016 (oznaka 6.11.17 – datum v obrnjenem vrstnem redu), saj slednja vključuje tudi prevod v slovenski jezik. Kot pri Xiaomi.eu različici gre tudi tukaj glavna zahvala za prevod in končno vključitev našega jezika v uradno različico Boštjanu, ki si za vložen čas in trud nedvomno zasluži vse pohvale!

Opomba: Prevod ima logično še določene pomakljivosti, npr. napačen prevod ali pravopisne napake. V kolikor opazite napako ali drugo pomankljivost, jo Boštjanu lahko sporočite v podanem komentarju spodaj in jo bo poskušal odpraviti pri naslednjih izdajah – posodobitvah. Napišite besedo in njeno lokacijo v nastavitvah ali MIUI aplikaciji.Global Developer - Beta ROM

Nekatera dejstva glede Global Developer in slovenskega jezika:

 • Slovenski jezik je vključen v Global Developer različico od verzije 6.11.17 dalje. Slednja ni bila izdana za vse modele, ostali z “Global” podprti modeli bodo slovenski dodatek prejeli v prihajajočih posodobitvah.
 • Vsi modeli Xiaomi telefonov nimajo na voljo uradnih Global različic, zato za slednje ostaja edina prava možnost slovenskega menija v Xiaomi.eu različici.
 • Global Developer pomeni različico MIUI sistema v razvojni – beta fazi. Slednje imajo običajno v primerjavi s Stable dodane nove funkcije, rednejše posodobitve, ampak tudi večjo možnost kakšne napake ali pomankljivosti, katere razvijalci poskušajo odpraviti v novejših izdajah.
 • Uradna Global Stable različica (še) nima vključene slovenščine! Trenutno ni moč reči, kdaj bi bila lahko vključena, saj je to odvisno od več dejavnikov. OPOMBA (April 2017): Po novem je slovenščina vključena tudi v stabilno Global različico od verzije MIUI 8.2 naprej.
 • Uradna China različica (Stable in Developer) je namenjena uporabi na Kitajskem. Vključuje samo kitajski in angleški jezik. Slovenščina zato tudi v prihodnosti ne bo vključena.
 • Neuradna Xiaomi.eu različica bo tudi v prihodnje imela vključen slovenski jezik.
Posnetki zaslona modela Redmi 3S z nameščeno uradno Global Developer Beta različico

Za katere modele je na voljo uradna Global različica?

V času pisanja tega prispevka je bila uradna Global različica (Stable in/ali Developer) na voljo za: Redmi 1, Redmi 1S, Redmi 2/2 Pro Prime, Redmi 3/3 Pro, Redmi 3S/3S Pro, Redmi Note 3G (1.gen), Redmi Note 4G (1.gen), Redmi Note 2/2 Pro Prime, Redmi Note 3 Pro (Snapdragon procesor), Redmi Note 4, Mi2/2S, Mi3, Mi4, Mi4i, Mi5, Mi5S Plus, Mi Max 32GB, Mi Max 64GB/128GB ter Mi Note. Pri tem so modeli, ki so podčrtani, prejeli posodobitev Global Developer različice 17. novembra 2016. Ostali omenjeni bodo posodobitve na novejšo verzijo z vključenim slovenskim jezikom prejeli v prihodnje. Na spletni strani en.miui.com lahko izberete vaš model in preverite uradne različice MIUI sistema, ki so zanj na voljo.

Aktualne novice na temo MIUI in Android najdete v zapisih Xiaomi programska oprema.

Global Developer za Redmi 3
Izbran model Xiaomi Redmi 3/3 Pro (Prime), za katerega je na voljo Global Developer različica z oznako 6.11.17 (datum izdaje v obrnjenem vrstnem redu – 17.11.2016), ki že vključuje slovenski jezik. Ta bo na voljo tudi v novejših izdajah.

Moj model telefona zgoraj ni naveden. Ali zanj ni uradne Global različice?

V času pisanja tega prispevka zanj v tem primeru (še) ni bila izdana uradna Global različica. Dokler Xiaomi uradno telefon prodaja samo na Kitajskem trgu, je zanj običajno izdana le China ROM različica. Ko model preko svoje spletne trgovine ponudijo za druge trge (npr. za Indijski), zanj izdajo Global različico. Občasno pride do izjeme, kot v primeru modela Redmi 3/3 Pro. Tega uradno prodajajo samo na Kitajskem, vendarle pa so zanj zaradi številnih kupcev  v drugih državah, ki so ga kupili preko posrednikov, vseeno izdali Global različico. Pričakovati je, da bodo nekatere nove modele (npr. Redmi 4, Mi5S) v prihodnje ponudili vsaj na Indijskem trgu in bodo posledično prejeli Global različico. Medtem ko za modele, ki so bili izdani že pred časom (npr. Redmi Note 3 z Mediatek vezjem, Mi4C) Global različice po vsej verjetnosti ni za pričakovati.

Kako ločiti uradno Global različico od neuradne?

Prodajalci telefonov pogosto zaradi podpore več jezikom na telefone nameščajo neuradne – prilagojene “Global” različice. Pri slednjih je za osnovo vzeta China ROM izdaja, katero prilagodijo za druge trge in dodajo prevode v druge jezike. Običajno je navedena tudi podpora v naš jezik, vendar je v večini primerov prevod zelo slab in praktično neuporaben (npr. preveden le del). Te različice se ponavadi oglašujejo kot “Multilanguage” ali “Custom” ROM. Sam jih močno odsvetujem, saj imajo pogosto tudi večje napake ter nestabilno delovanje. Ob tem nimajo nobenih posodobitev. V meniju (Settings -> About phone) so pod “MIUI version” ponavadi označene kot MIUI Global, kjer je zapis verzije označen s petimi številkami (npr. 7.1.1.0.0). Uradna Global različica je označena kot MIUI Global z verzijo zapisana s štirimi številkami (npr. 7.1.7.0) v Stable izdaji, oziroma z obrnjenim datumom izida v Developer – Beta izdaji (npr. 6.9.15). Za primer si oglejte spodnje slike.


Načini posodobitve na Global Developer različico

Opomba: V kolikor imate že nameščeno Global Developer različico, jo lahko posodobite preko Updater aplikacije na telefonu (mapa Tools) in ukaza “Check for updates”. V tem primeru podatki ostanejo. V kolikor imate nameščene druge različice in boste nameščali Developer, poskrbite za arhiviranje podatkov, saj se slednji v večini primerov izgubijo.

 1. Predhodno nameščena uradna Global Stable različica

  Na spletni strani za prenos izberite svoj model telefona in prenesite Developer ROM datoteko za svoj telefon. Pri telefonih, kjer se ROM datoteka razlikuje glede na različico modela (npr. Mi Max 32GB ali Prime 64/128GB), poskrbite za izbiro ustrezne.

  • Zanesljiveje je datoteko najprej prenesti na računalnik (in ne direktno na telefon).
  • Ko je prenos končan, z USB kablom povežite napravo z računalnikom in datoteko prenesite v mapo “downloaded_rom” na notranjem pomnilniku telefona. Če mape ni, jo ustvarite.
  • Zaženite Updater aplikacijo in v zgornjem desnem kotu kliknite na tri pike. Izberite Choose update package ukaz in pot do datoteko v omenjeni mapi. Potrdite z OK. Telefon po preveril datoteko in pričel z nameščanjem.


  Opomba:
  V splošnem je prehod iz Global Stable na Global Developer mogoč na takšen način. Kljub temu ostaja možnost, da prehod po takšnem postopku ne bo mogoč zaradi težav pri preverjanju in bo telefon izdal obvestilo “Can’t Verify update – Couldn’t verify update package”. V tem primeru je potreben postopek pod točko 2.

 2. Predhodno nameščena različica China Stable/Developer, neuradna Global različica ali ena izmed drugih neuradnih.

V tem primeru je potrebno namestitev Global Developer izvesti po zapletenejšem postopku. Postopek je lažji, če ste na napravi že odklenili zagonski nalagalnik (bootloader), vendar v tem primeru predvidevam, da poznate tudi ustrezne postopke za namestitev.

Opomba: Postopek počnete na lastno odgovornost. V kolikor tovrstnih postopkov niste vešči, prosite prijatelja, znanca, sorodnika z več izkušnjami…

 • Poiščite vaš model telefona in prenesite Fastboot datoteko z oznako vašega modela in “Latest Global Developer” dodatkom.
 • Za naprave s Qualcomm vezjem (Snapdragon procesor) glejte ta navodila. Slednja so sicer za Redmi 3, ampak je postopek zaradi istega proizvajalca vezja po enakem principu.
 • Za naprave z Mediatek vezjem (MTK procesor) glejte ta navodila. Slednja so sicer za Redmi Note 3 (navadna različica, ne Pro), ampak je postopek zaradi istega proizvajalca vezja po enakem principu.
Subscribe
Obvesti me ob
guest

32 Comments
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
David

Pozdravljeni,
Na kitajskem sem kupil Redmi A6 zanima me katero varijanto moram namestiti za SLO jezik Stable ROM ali Developer ROM.

David

Ok Jure hvala za odgovor. Se pravi se držim navodil za odkleniti boatloader in potem še Rom namestim in bi moralo delovati.

alexs

Pozdrav.
Hvala za vse infomacije ki jih dajate.
Mislim kupit xiaomi redmi 4x (3 32) , je pa na spletni stani en kup različnih #global# modelov.Kateri je najboljši za tu v Sloveniji?
3+32GB Black,
HK Stock EU Plug Global Ver. 3+32GB Black,
HK Stock Package B Global Ver.
,HK Stock Global ROM 3+32GB Black
,IT Stock Package B Global Ver. 3+32GB Black,
DE Stock Package B Global Ver. 3+32GB Black

Janez

Najlepša hvala za odgovor. Telefon Redmi 4A sicer ni zame, a si bo novi lastnik do nove posodobitve Global Stable softwarea pomagal z Nemščino.
A slučajno veste, zakaj nekateri modeli nimajo Global Developer različice – žal nisem pred nakupom vedel za stran s posodobitvami, saj bi v nasprotnem primeru kupil drug model, res pa je bila v izhodišču želja za en poceni model, ki pa se je na koncu izkazala za ne najbolj pameten nakup …

Janez

Pri več različnih Xiaomi telefonih obstaja Global Developer verzija MIUI 8 Global 7.3.30 Beta.
Moj problem pa je, ker sem ravno dobil po pošti Redmi 4A, ki uradne Global Developer verzije nima na voljo ampak le Stable verzijo Global 8.1.4.0 in s tem nima Slovenščine v menujih, zato ne vem kaj lahko storim … a smem naložiti Global Developer verzijo 7.3.30 za telefon Redmi 4 ???

Dule
Dule

Dan,
Z novo posodobitvijo na MIU 8.2.0.1 je tudi za REDMI 4 PRO slovenščina že vključena v stabilno Global ROM različico.
LP
klik: http://attach.en.miui.com/forum/201703/09/134608g8hawbk8s681nw0s.png.thumb.jpg

Jani

Živjo. Danes sem po 9 dneh od naročila na Goldway-u prejel Redmi note 4x. Takoj po vklopu se je Global stable rom nadgradil na miui 8.2.2.0. Slovenščina dela bp.
Hvala za vse koristne informacije ki sem jih dobil na tej pregledni in uporabni strani.
Jani

Gr3ga

Prevod:
Pri stanju RAM (ko pritisneš na desno tipko) je trenutno prevod “dostopno”, morda bi bilo bolje “na voljo”

tomi

Zdravo,

zanima me, če je možno na redmi 3s prime namestiti global stable rom iz trenutnega eu roma, ne da bi izgubil nastavitve in podatke? EU rom mi deluje super, me pa moti, da ni OTA posodobitev.

tomi

tomi

Gr3ga

A kdo ve, kdaj bo (oziroma ali je že) slovenščina opcija tudi na Global Stable?

Gr3ga

@ Grega
Najbrž sem že pozen. 🙂
Meni so v Hongkong Goldway brez problema namestili Global Dev ROM (na prošnjo: “Please install Official Global Dev/Beta ROM, I am aware of the fact that it does not support Slovenian language” – takrat še ni bilo slovenščine).

Gr3ga

Prevod “Battery & Performance” je trenutno “Baterija & Performanse”. Mogoče bi bil ustreznejši prevod “Baterija & zmogljivost/učinkovitost/delovanje”

Grega

Pozdravljen Jure, hvala za vse vse nasvete in postopke. Kupiti imam namen Xiaomi 5. Če prav razumem prodajalcu na “Goldway-u” samo sporočim da želim uradno Global ROM različico, nato pa jo tako kot si opisal v postu posodobim na Developer ROM, kjer bom imel tudi slovenski jezik. Mislim da za ta denar dobim s telefonom xiaomi 5 kar veliko. Želel bi telefon za dokaj kvalitetne slike ki ni večji od 5,2″ za okoli 300eur. Igric ne igram. Priporočljiva zadovoljiva kamera tudi spredaj. Razmišljam tudi o Huawei P9. Imaš še kaki drugi predlog. Oz. je kšna verzija od xiaomija ki jo… Preberi več »

Dule

Dan,
Za Redmi 4 Pro že obstaja Global ROM različica s OTA posodobitvami. Je v njej zajet tudi slovenski jezik?
Kako pa je kaj delovanje LTE na omenjenih mobilnikih. Imam Simobil in vključeno LTE opcijo na paketu.
Hvala
LP
Dule

Bojan

Aha, škoda. Hvala za odgovor! Lp

Bojan

Zdravo!

Super navodila in pohvale za trud! Vseeno pa mi nekaj ni jasno. V opisu je jasno, da za Slo jezik potrebujemo uradno Global Developer različico, spodaj pa je tudi povezava z navodili za naprave MTK (sam imam tudi Redmi Note 3 MTK). Ampak težava je v tem, da za ta konkreten telefon ne obstaja Global Developer, ampak samo China Stable in China Developer ROM. Ali je mogoče kje drugje dobiti pravi ROM, ali je mogoče bolje ostati kar na EU rom-u, ki že ima slovenski jezik?

Hvala, lp
Bojan

Uroš

Kupil sem telefon (Xiaomi redmi note 3 pro special edition -kate) preko honorbuy. Pri zadnji OTA posodobitvi nastane problem po izbiri slovenskega jezika. http://www4.slikomat.com/13/1126/xxu-xiaomi.jpg Zaenkrat slovenski jezik ni uporaben in je potrebo malo iznajdljivosti da se zopet določi angleški jezik.
Lep pozdrav Uroš

Sandi

Pozdravljen.
Hvala za zelo uporabne informacije. Zanima me še kako je s prehodom iz Developer na Global Stable verzijo. Predvidevam, da je v obeh primerih bootloader lahko zaklenjen.

Lep pozdrav

Top
32
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x