Posodobitev MIUI iz neuradne na uradno verzijo – Redmi Note 3

Objavljeno:

Nakup Xiaomi telefona z neuradno MIUI verzijo

Nekateri trgovci na prodane telefone naložijo svoje neuradne različice MIUI programske opreme. Za osnovo sicer vzamejo uradno različico, ki pa jo nato prilagodijo po svoje. Če želimo prejeti telefon z uradno verzijo, jim moramo to sporočiti ob nakupu. V kolikor nimate želje po eksperimentiranju, vam to izbiro tudi svetujem. Sam sem naročil telefon (Redmi Note 3) pri Top-One trgovcu, kjer sem zaradi radovednosti pustil, da mi naložijo svojo prilagojeno verzijo. Slednja je imela pri podprtih jezikih navedeno tudi slovenščino. Moj resen dvom glede tega se je izkazal kot resničen, saj je bilo prevedenih samo par besed znotraj menija za izbiro jezika.

Opomba: Vse priljubljene Xiaomi trgovine na mojem spisku imajo v ponudbi tudi mednarodne Global version izdaje telefonov (če so na voljo). Te pridejo že v osnovi s prednameščeno uradno globalno verzijo MIUI sistema.

Na spodnjih slikah je domači zaslon neuradne ROM verzije ter meni za izbiro jezika z izbrano “slovenščino”.

Opazil sem, da na telefon ni naložena zadnja verzija programske opreme. Zadnja uradna različica je imela oznako 7.2.3.0, medtem ko je bila v mojem primeru naložena 7.0.19.0.0. Zato sem se odločil za posodobitev. Vendar pa sem v Updater aplikaciji dobil obvestilo, da posodobitev ni na voljo. Zato sem si uradno verzijo kot datoteko naložil na telefon in jo poskusil naložiti preko “Choose update package” ukaza (v Updater aplikaciji izberete krogec s tremi pikami v desnem zgornjem kotu). Vendar sem prejel obvestilo “Couldn’t verify the update”, zato posodobitev MIUI iz neuradne na uradno verzijo na ta način ni bila možna. Tudi druga možnost preko Recovery mode opcije v mojem primeru ni bila možna, saj je imel telefon zaklenjen Bootloader (spodnja desna slika).

Postopek posodobitve na uradno verzijo

Ugotovil sem, da posodobitev ne bo tako enostavna kot v primeru nameščene uradne verzije. Ravnal sem se po navodilih, ki sem jih prejel na tej strani.

Opomba: Navodila na zgornji povezavi oziroma v spodnjem postopku so ustrezna za Xiaomi Redmi Note 3 osnovna različica z Mediatek procesorjem! Za Redmi Note 3 Pro verzijo s Snapdragon procesorjem so na voljo v angleškem jeziku na tej povezavi.

Opozorilo: Postopek posodobitve opravljate na lastno odgovornost! V mojem primeru je delovalo, v vašem je lahko drugače. Navodila preberite zelo pozorno, saj že manjša nepozornost lahko vodi v neuspešno posodobitev.

  1. Pred začetkom postopka poskrbite, da imate dovolj napolnjeno baterijo. Arihivirajte podatke na telefonu, saj se ti med postopkom lahko izbrišejo!
  2. Na povezavi poiščite in si prenesite FastBoot ROM, VCOM MTK driver ter SP Flash Tools.
  3. Preverite, da imate FastBoot ROM. Imeti mora končnico .tgz ali .tar. Končnica .zip pomeni Recovery ROM, ki v tem primeru ne deluje.
  4. Namestite VCOM MTK gonilnik. Uporabniki Windows 8, 8.1 in 10 morate najprej onemogočiti Driver Verification Signature opcijo. Navodila so na voljo na tej povezavi. Po končanem postopku sledite navodilom za namestitev gonilnika na tej povezavi.
  5. Razpakirajte Fastboot ROM na računalnik. Preverite, da ima končnico “.tgz”. V kolikor ima .gz ali .tar, jo preimenujte v “.tgz”.
  6. Razpakirajte SP Flash Tool na računalnik. Prvotno bo verjetno v kitajskem jeziku. Za izbiro angleščine poiščite datoteko option.ini v SP Flash Tool mapi in spremenite CurrentLang iz 1 v vrednost 0.
   SP Flash Tool v kitajščini
   SP Flash Tools v kitajščini

   Sprememba jezika
   Na označenem mestu spremenite vrednost iz 1 na 0.
  7. V SP Flash Tools mapi z desnim gumbom kliknite na Flash_tool.exe datoteko in izberite “Žaženi kot administrator” (Run as administator).
  8. Po zagonu izberite zavihek “Download” in preverite, da je izbrana DA_SWSEC.bin datoteka v Download-Agent polju.

   SP Flash Tools
   Izbrana DA_SWSEC.bin datoteka pri Download-Agent.
  9. Odprite mapo, kjer imate razpakiran FastBoot ROM. V podmapi “Images” poiščite datoteko “MT6795_Android_scatter.txt” in jo kopirajte v podmapo “signed_bin”.

   SP Flash Tools
   Preverite, da je datoteka MT6795_Android_scatter.txt v podmapi signed_bin.
  10. Preverite, da imate v zavihku “Download” izbrano “DA_SWSEC.bin” datoteko in opcijo “Download Only”! Izbira druge opcije vam lahko pobriše IMEI številko, MAC naslov, itd.

   SP Flash Tools
   Obvezno izberite Download Only opcijo!
  11. Kliknite Scatter-loading možnost in izberite datoteko “MT6795_Android_scatter.txt”. Obvezno tisto iz mape “signed_bin”!

   SP Flash Tools
   V kolikor imate pod Location prazna polja, niste izbrali datoteke iz signed_bin podmape!
  12. Preverite, da imate vsaj 60% baterije in ugasnite telefon. V SP Flash Tools izberite gumb Download (zelena puščica navzdol), nato pritisnite in držite tipko za nižanje jakosti zvoka na telefonu in ga priključite z USB kablom na računalnik. Šele ko se napredek obarva v rumeno, lahko spusite tipko za jakost zvoka! Program bo zaznal vašo napravo, v spodnji vrstici boste videli napredek posodobitve.

   Posodobitev v izvajanju.
   Posodobitev v izvajanju.
  13. Ko je posodobitev končana, se vam prikaže kljukica. Vaš telefon ima sedaj nameščeno uradno verzijo MIUI Roma. Ob prihodu novejše uradne verzije si sedaj lahko telefon preprosto posodobite preko Updater aplikacije na telefonu.

   Posodobutev uspešno končana
   Posodobutev uspešno končana.
  14. V mojem primeru sem naložil uradno China verzijo roma, saj Global različica ni bila na voljo. Slednja nima prednameščenih Google aplikacij. Navodila za namestitev si lahko preberete na tej povezavi. Imela pa je nameščenih precej kitajskih aplikacij. Večino slednjih je k sreči možno odstraniti (pridržite prst na ikoni in jo prenesite na vrh zaslona, kjer se prikaže koš).

Povratek na Xiaomi domačo stran.

Top