Odklep bootloaderja

Objavljeno:

Xiaomi je s koncem leta 2015 pričel na svojih novejših telefonih zaklepati bootloader. Na eni strani to pomeni boljšo zaščito uporabnikovih podatkov ob izgubi ali kraji telefona, na drugi pa oteži, oziroma onemogoči nalaganje neuradnih različic roma – operacijskega sistema. Zato je za slednje potreben odklep bootloaderja. Postopek samega odklepa sicer ni zahteven, je pa potrebno oddati prošnjo za odklep bootloadeja na Xiaomi. Na odgovor je običajno potrebno počakati kakšnih 10 dni. Xiaomi si pridružuje tudi pravico do zavrnitve prošnje, če se jim podan predlog ne zdi ustrezen.

Povezava na uradno razlago glede zaklepanja bootloaderja.

Opozorilo: Za novejše telefone in MIUI verzije glejte navodila za odklep bootloaderja pri novejših Xiaomi telefonih.

Kaj sploh je bootloader?

Najprej je dobro vedeti, kaj bootloader je, ter kakšna je njegova funkcija. Bootloader ali zagonski nalagalnik je v splošnem koda, ki se izvede pred zagonom operacijskega sistema in skrbi za zagon slednjega. Sam koncept bootloaderja je poznan v praktično vseh napravah z operacijskim sistemom, tako pri pametnih telefonih, kot tudi tabličnih in prenosnih računalnikih, PC-jih ter drugih tovrstnih napravah. Ob vklopu naprave je bootloader prva stvar, ki se zažene. Zato je za vsako napravo specifičen, saj je odvisen od strojne opreme. Vsebuje nekakšen “paket” navodil, ki služijo za zagon operacijskega sistema.

Prošnja za odklep bootloaderja

 1. Najprej je potrebno na Xiaomi oddati prošnjo za odklep bootloaderja. Obiščite stran na tej povezavi in izberite gumb “Unlock now”.
  Domača stran za odklep bootloaderja
 2. Preusmerjeni boste na stran, kjer se morate vpisati z Mi računom. V kolikor ga nimate, si ga morate ustvariti. Stran bo prvotno v kitajščini, v angleščino jo spremenite z “English” izbiro na dnu strani. Vpišite se z vašim E-mail naslovom ali telefonsko številko in na tej povezavi ponovno izberite Unlock Now.
  Prijava v Xiaomi račun - kitajščina
  Prijava v Xiaomi račun – kitajščina

  Prijava v Xiaomi račun - angleščina
  Prijava v Xiaomi račun – angleščina
 3. Izpolnite obrazec, ki se vam prikaže. V angleščini morate napisati vzrok za odklep bootloaderja (npr. da želite xiaomi.eu rom, ki ima podprto tudi slovenščino,..). Z enim Mi računom lahko odklenete eno napravo v roku 30 dni. Obrazec za odklep bootloaderja
 4. Na mobilno številko, ki ste jo vnesli, boste prejeli 6-mestno kodo, ki jo vnesete v naslednjem koraku. Koda je veljavna 5 minut. Če kode ne prejmete takoj, počakajte vsaj 5 minut, preden pritisnete “Resend” ukaz.
 5. Po potrditvi boste z oddajo končali. Običajno je potrebno počakati okrog 10 dni za realizacijo, obvestilo prejmete tudi na mobilni telefon.Prošnja za odklep bootloaderja

Odklep bootloaderja po odobreni prošnji

Opomba: Postopek počnete na lastno odgovornost. Svetujem, da si pred postopkom odklepa arhivirate podatke na telefonu. Ti sicer v splošnem ostanejo, izjema je v primeru vklopljenega šifriranja podatkov.

Kaj potrebujete za odklep bootloaderja?

 • Xiaomi telefon z naloženo China Developer ali Global Stable verzijo roma.
  Opomba (november 2016): Kljub uradni možnosti odklepa na Global Stable se s to različico občasno pojavljajo problemi pri odklepu. Najzanesljive deluje na China Developer.
 • Računalnik z nameščenim Windows operacijskim sistemom
 • USB kabel za povezavo
 • Odobreno prošnjo
 1. Ko na podano mobilno številko prejmete sporočilo “Your unlock request has been approved”, je bila vaša prošnja odobrena in lahko odklenete telefon.

  Odobritveni SMS
  Odobritveni SMS
 2. Pojdite na stran za odklep in prenesite orodje za odklep.Prenos orodja za odklep
 3. Namestite MiFlashUnlock orodje in ga zaženite. Pozorno si preberite pogoje in izberite gumb “Agree”, če se s pogoji strinjate.MiUnlock pogoji
 4. Prijavite se z Mi računom.MiUnlock prijava z Mi računom
 5. Program bo preveril, če ima vaš račun dovoljenje za odklep.Preverjanje pogojev za odklep booloderja
 6. Na telefonu se prijavite v Mi račun (Tools -> Mi Account) in ga ugasnite. Istočasno pritisnite in držite gumb za vklop naprave in nižanje jakosti zvoka (Power + Volume -). Telefon bo šel v Fastboot način.Telefon morate zagnati v Fastboot načinu in priklopiti na računalnik.
 7. Povežite telefon na računalnik z USB kablom in izberite “Unlock” ukaz.Telefon uspešno priklopljen
 8. Pričel se bo postopek odklepa, ki običajno traja okrog 10 sekund.Postopek odklepa
 9. Ko prejmete spodnje obvestilo, je bootloader na vašem telefonu odklenjen.Bootloader odklenjen
 10. Za izhod iz fastboot načina je potrebno nekoliko dlje časa držati gumb za vklop.

Za druge zanimive prispevke obiščite Xiaomi Blog.

Save

Save

Save

Subscribe
Obvesti me ob
guest

48 Comments
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
Jože

Nikakor ne morem ugotoviti kako narediš backup telefona na Mi cloud. Imam pa redmi note 3 z neuradno miui verzijo sicer s slovenskim jezikom. Imam pa provblem s pošiljanjem MMS ker mi aplikacija za SMS ne dela prav tako ne dela tipkovnic zato imam naložene aplikacije iz Google play. Različica sistema 5.1.1. LMY47V
MIUI verzija 7.3.6.0.0. (LHOCNDD) in mi xsiaomi ne dovoli posodabljanja. Ne vem če bi se lotil nalaganja Global Stable verzijo roma sv slovenščini,. Moram še malo naštudirati navodila, ki jih imate na vaši strani.

Branko

Pozdravljeni. Poskusil sem dati prošnja za odklep bootloaderja, vendar se mi je zataknilo že pri imenu. vpisal sem nick name ki ga uporabljam tuid na Mi accountu, vendar mije napisalo, da ja nepačno .

Branko

Najlepša hvala. Prošnjo za odklep sem oddal in že čez nekaj ur dobil odobritev, tako da sem ga že poskusil odklenit. peverjanje je šlo skozi se je pa ustavilo pri 99%, zato sem iz China Stable verzije šel na China developer verzijo. Tako, da me čaka ponovni poskus odklepa in flashanje na Global Stable. Delam pa po vaših navodilih ki so zelo dobro napisana. O uspehu ali neuspehu poročam.

Branko

Odklenil sem ga brez problema s tem , da sem moral počakati 72h. Za flashanje pa sem uporabil postopek , ki ste ga predlagali in je šlo gladko. Sem pa pred vsem tem napravil back up na Mi cloud, tako sem po nalaganju dobil nazaj vse aplikacije, imenike, slike, in nastavitve.
Še enkrat hvala za vso pomoč.

Alan

Poizkušam odkleniti bootloader na Redmi 4 Pro (1 dan nazaj sem dobil sms da je odklep odobren, telefon sem bindal z miui accountom, vklopil USB debugging, developer options in OEM unlocking) in pri 99% (po uspešnem 1. koraku – Verify device) mi javi da ne more odkleniti. Trenutno je na telefonu Xiaomi China Stable ROM 8.5.1.0 (MBECNED). Kakšna ideja kaj delam narobe?

Alan

Hvala za odgovor! Poizkusil sem čez kakšen teden, na drugem računalniku – na katerem še ni bil priključen noben drugi xiaomi – in je takoj uspelo. Prehod na China Developer ROM ni bil potreben.
Lp

Robert

Če izpiše
Current account is different from the account info on the device
ali pa da se ne more povezati s telefonom je potrebno narediti naslednje:
1. greš pod Developerer options
2. jih vkljucis
3. se pomaknes po meniju navzdol in vkljucis OEM unlocking
4. gres na naslednjo opcijo Mi unlock status in odklikaš, naj telefon poveze z dovoljenji za odklepanje

Potem ponoviš postopek in zadeva gre skozi…
Tako je delovalo meni na Redmi 4

Boris

Prosim za pomoč namreč pri odklepanju mi izpiše komentar
Current account is different from the account info on the device
Kaj sem naredil narobe.

Jože

Pozdravljen, sem med tem posodobil in poskušal zopet z odklepanjem, pa je bilo enako kot prej. Sem nastavil na slo. tako, da je rešeno. Najlepša hvala za odgovore in pomoč.
Lep dan,, Jože

Jože

Pozdravljen,
dobil sem sms dovoljenje za odklep telefona MI5.
Zalomi se pro 8. točki navodila, pride do 50% odklepanja in se ustavi. Izpiše couldn´t veify device.
Je morda problem v verziji roma, naložen je MUI8 GLOBAL 6.11.3 BETA
Jože

Jože

Hvala za odgovor, res vse pohvale, da se trudite z nami!
Sem naredil po vaših navodilih, žel se enako odziva.
😀 Bo verjetno pre trd oreh zame.

LP

Jože

oprosti: Waiting for dvice.
rad bi namestil xiaomi.eu ROM različico zaradi slovenščine,
če mi bo uspelo seveda.
LP

Jože

Pozdravljen,
nabavil sem Xiaomi MI5, v napravi piše, da ima MIUI 8 global 6.11.3 beta. Ko sem po vaših navodilih poskušal pogledati ali je odklenjen, mi napiše samo in nič od tega. Dal sem že prošnjo za odklepanje.
Lepo pozdravljen,
Jože

Marko

hvala za napisano…..imam verzijo Global 7.3 (7.3.6.0.0), upam, da je to uradna verzija,saj sem kupil telefon pri uradnem zastopniku…a bi lahko naložil MIUI 8?
lp

Marko

pozdravljen
imam model Note 3 in sem po vaših nasvetih preverjal status Bootloadarja, pa mi nikoli ni pokazalo oz je javilo napako, imam pa Miui Global 7.3…imate kakšno rešitev?
hvala in lp,Marko

aleš

vse sem dobil ko pa ugasnem telefon in povežem z računalnikom in pritisnem za odklep mi noče odkleniti napiše could´t verity device
not connected to mi phone

Goran

Hvala za odgovor bomo poskušali in poročali.

LP, G

Goran

Pozdravljen,
želim namestiti xiaomi.eu ROM različice, pa imam že problem pri Unlock proces. Ta se mi ustavi pri 50% in javi napako: ”Couldn’t verify device. Can’t get info, connect again”. Imam Xiaomi mi4.
Zgoraj je že omenjena težava, izvedel sem vse kar je bilo svetovano, kitajska verzija se ne odpre, bootloader pa je zakljenjen (preverjeno).
Kako naprej, zelo bi bil hvaležen zaodpravo težave.

Lp,
Goran

Kekec

Kupil sem Redmi note 3 pro z Global Stable romom, po prejetju sms-a za odklep mi v roku enega tedna nikakor ni uspelo odkleniti bootloader. Ko sem flashal china developer rom je odklenilo v prvo…

Mili

Nikakor ne morem odkleniti bootloaderja na Mi Pad 2. Trenutno imam naloženo global developer verzijo, bila je pa tudi že stable. PC mi enostavno ne zazna naprave. Naložil sem tudi že MI PC Suite, ADB driverje in USB intel driverje in žal neuspešno. Tudi z istim MI računom sem prijavljen v napravi. Prav tako sem poskusil z USB debugging in isto brez uspeha. Ostanem pri koraku 6. opisanem v tem vodiču (not connected to the phone). Kaj mi je še storiti?

Matic S.

Sem ponovno flashal zgoraj omenjen rom pa je sedaj uspešno odklenilo bootloader. (mislim, da sem prvič pozabil odkljukati “Flash all”)

Matic S.

Uspel sem naložit developer (miui 8 6.9.8. LMY47V) verzijo po vodiču na izberixiaomi strani. Sedaj pa mi ne gre odklenit bootloaderja, niti z kitajskim MiFlashUnlocker-jem. Vse ostalo je šlo kot po maslu. Še kakšen nasvet? Bi moral odkljukat še “Fastboot mode” pod Developer options slučajno?

deki

Zdravo, uspelo mi je naložiti na redmi 3S xiaomi.eu ROM in deluje dobro. Zdaj sem kupil še enega redmi 3S (3GB/32GB), dobil sem ga zapakiranega in na njem je china stable 7.3.6.0(MALCNDE). In nikakor ne morem updejtati na china developer verzijo preko updaterja, da bi ga lahko odklenil. Prenesel sem china dev ROM na mobitel v root folder in ko ga izberem v updaterju mi napiše Can`t verify update package.Ne morem ga niti posodobiti na najnovejši china stable, saj ne najde posodobitev. Kakšen nasvet lepo prosim? hvala

Top
48
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x