O podjetju Xiaomi

Xiaomi je leta 2010 kot startup podjetje s sedmimi partnerji ustanovil podjetnik Lei Jun z vizijo, da trgu ponudijo visokokakovostne tehnološke izdelke po dostopnih cenah. Podjetje je v zasebni lasti s sedežem v Pekingu na Kitajskem. Za realizacijo vizije jim je k sodelovanju uspelo privabiti napreden kader ljudi iz tehnoloških velikanov kot so Google, Microsoft, Motorola, Yahoo ter drugih internetnih in tehnoloških podjetij iz vsega sveta.

Xiaomi vodstvena ekipa

Prvi Xiaomijev mobilni telefon z oznako Mi1
Prvi Xiaomijev mobilni telefon z oznako Mi1

Tri mesece po ustanovitvi podjetja, avgusta leta 2010, so izdali MIUI uporabniški vmesnik, ki temelji na Android operacijskem sistemu. Leto kasneje so izdali svoj prvi mobilni telefon, Xiaomi Mi1 z lastno MIUI programsko opremo. Temu je v avgustu 2012 sledil naslednik z oznako Mi2, kateri je v slabem letu presegel številko deset miljonov prodanih enot. Uspešne prodajne številke so jih vodile v nove izzive. Septembra 2013 je tako Lei Jun uradno napovedal prihod 47-palčnega 3D pametnega televizorja v sodelovanju s podjetjem Wistron Corporation, kateri proizvaja tudi televizorje Sony. V letu 2013 so njihove prodajne številke pokazale 18,7 miljona prodanih pametnih telefonov, v prvi polovici leta 2014 pa dosegle že 26,1 miljona prodanih enot. K temu je izdatno pripomogel tudi dovršen mobilnik Mi3, predstavljen konec leta 2013. Kasneje so asortiment svojih izdelkov razširili tudi na področje tako imenovanih Phabletov, mobilnikov z večjimi diagonalami zaslona, kot tudi na dodatno opremo in druge tehnološke izdelke.

Z bistveno nižjimi maržami v primerjavi z večino drugih proizvajalcev zagotavljajo nizke prodajne cene svojih izdelkov brez kompromisa na kakovosti vgrajenih komponent. Posledično za prodajo svojih naprav uporabljajo internetne prodajne kanale, ki imajo nižje obratovalne stroške kot fizične trgovine. Prav tako za oglaševanje uporabljajo inovativne marketinške prijeme, družbena omrežja in ″dober glas″ svojih uporabnikov namesto tradicionalnih oglaševalskih metod. Za sestavne dele svojih naprav uporabljajo preizkušene komponente priznanih proizvajalcev. To tudi javno priznajo, za razliko od nekaterih tehnoloških velikanov, ki velikokrat komponente drugih proizvajalcev tržijo kot svoje.

Podpredsednik podjetja Xiaomi Hugo Barra
Podpredsednik podjetja Hugo Barra (v letih 2013-2017)

Do leta 2014 je bil Xiaomi uradno prisoten le na svojem kitajskem trgu. Z namenom širitve na druge trge se jim je konec leta 2013 kot podpredsednik pridružil Hugo Barra, ki je bil pred prihodom k Xiaomiju podpredsednik Googla in hkrati produktni vodja za operacijski sistem Android. Tako se je podjetje začelo širiti na trge v Singapurju, Maleziji, Filipinih, Indiji ter drugih, predvsem jugovzhodnih azijskih državah. Barra se je sicer leta 2017 preselil k Facebooku, kjer je prevzel VR oddelek. Kljub temu to Xiaomijeve širitve ni ustavilo. Tudi na stari celini je njihove izdelke možno dobiti v številnih spletnih prodajalnah. Navkljub vstopu na tuje trge je Xiaomi leto 2014 na Kitajskem končal s tržnim deležem 12.5% in tako prehitel Samsung ter se povzpel na sam vrh po številu prodanih mobilnikov na svojem trgu. Ob tem je prodajne številke v primerjavi z letom 2013 povečal za kar 186.5%. Po podatkih analitske hiše IDC naj bi Xiaomi v tretjem četrtletju leta 2014 postal tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu s tržnim deležem 5.3%. Skupno naj bi Xiaomi v letu 2014 prodal preko 61 miljonov mobilnih telefonov ter zabeležil 11.97 miljarde $ prihodkov. Ob tem je družba konec leta 2014 v zadnjem krogu financiranja zbrala 1.1 miljarde $ kapitala, kar je njeno tržno vrednost pognalo prek 45 miljard ameriških dolarjev, s čimer je Xiaomi postal najvrednejše tehnološko Start-up podjetje na svetu. Njihova želja in namen pa je seveda rast iz leta v leto.

 

Zanimivosti o podjetju Xiaomi:

  • Izvršni direktor Lei Jun na logotipu podjetja Xiaomi
    Izvršni direktor Lei Jun na logotipu podjetja

    Po podatkih revije Forbes je Lei Jun v letu 2015 postal četrti najbogatejši Kitajec s premoženjem 13.2 miljarde $. V podjetju Xiaomi ima 77.8% lastniški delež.

  • Xiaomi je v aprilu 2014 kupil domeno mi.com za 3,6 miljona ameriških dolarjev, s čimer je ta postala najdražja domena kupljena na Kitajskem.
  • Kako pravilno izgovoriti Xiaomi – po besedah Barre zveni podobno kot “Show me”, vendar s kratkim “o”, oziroma “Shout me” brez “t”.
  • Kratica “Mi” naj bi pomenila tako mobilni internet kot tudi Mission Impossible (misija nemogoče).

Top