MIUI operacijski sistem

MIUI je operacijski sistem, ki temelji na odprtokodnem Android sistemu. Za njegovim razvojem stojijo programerji podjetja Xiaomi, ki so prvo verzijo sistema izdali v avgustu leta 2010. Slednja je temeljila na Android verziji 2.2.x – Froyo. Ime je okrajšava za MI User Interface ali po naše, MI uporabniški vmesnik. Izgovori se kot “Me, You, I”. MIUI 7 Logo

Zaradi svoje dodelanosti z mnogimi dodatnimi funkcijami, privlačne grafične podobe ter stabilnim delovanjem in odzivnostjo je postal eden izmed najbolj priljubljenih prirejenih operacijskih sistemov na osnovi Androida. Poleg Xiaomija, ki je z njim uradno opremljen, je MIUI možno naložiti tudi na mnoge mobilne telefone drugih blagovnih znamk, med drugim Samsung, Google Nexus, LG, Sony, HTC in Huawei.

MIUI 10 na Xiaomi Mi MIX 2S
MIUI vmesnik je za Xiaomi telefone na voljo v China in Global izdaji. Prva je primarno namenjena uporabi na kitajskem trgu, medtem ko je mednarodni uporabi namenjena Global izdaja. Ob tem se delita še na razvojno Developer in stabilno Stable izdajo. Vmesnik je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Na blogu sicer lahko preberete zapise, ki vam bodo v pomoč pri spoznavanju z vmesnikom, npr. splošna navodila za uporabo, uvodne nastavitve ob prvem zagonu telefona, nastavitve MIUI sistema in drugo.

MIUI 12

Zadnjo aktualno verzijo predstavlja dvanajsta generacija, ki se skuša v skladu z nadetim sloganom “Yours Alone” še bolj približati vašim željam in potrebam. Za vsakogar prinaša nekaj novega, prenovljene so bile vse najljubše aplikacije. Življenje in delo sta z MIUI 12 sedaj lažja. Poudarki na čelu z vizualno in uporabniško izkušnjo bodo vedno znova prebudili vašo domišljijo z novimi funkcijami animacije, estetike in zasebnosti. Z novim animatorjem Folme ter MAML ilustracijskim mehanizmom ustvarja elegantno in gladko uporabniško izkušnjo. Obenem pa z vizualizacijo vseh podatkov, informacij in stanja uresničuje učinkovito interakcijo z uporabniki. Funkcija Super Wallpaper prinaša pravo kozmično estetiko z osupljivimi in nadvse realnimi slikami našega planeta za potrebe vašega ozadja ali animacij v primeru vedno vključenih zaslonov.

MIUI 12
MIUI 12 se še bolj približuje vašim vsakodnevnim potrebam, ob tem pa poskrbi tudi za očem prijetno uporabniško izkušnjo.

MIUI 11

Enajsta verzija je bila predstavljena s sloganom “Life gets easier”. MIUI 11 prinaša prenovljeno podobo za novo obdobje, z bolje urejeno zasnovo, naprednejšimi kretnjami ter poudarki na vsebini. Uporabniki telefonov s podprto funkcijo vedno vključenih zaslonov bodo navdušeni nad novo personalizacijo in dinamičnimi vložki. Za svežino in raznolikost poskrbijo novi zvočni efekti, osnovani na zvokih narave in nagrajeni z Red Dot nagrado. Več o enajsti verziji v MIUI 11 članku.

MIUI 11 sistem
MIUI 11 je z novo oblikovno zasnovo še preglednejši, z novimi funkcijami in aplikacijami pa še bolj poenostavi vsakodnevna opravila.

MIUI 10

S sloganom “Designed for full screen experience” daje desetica vedeti, da pomemben poudarek izboljšav namenja uporabnikom celozaslonskih naprav. Bistvene elemente prenove prinaša na štirih področjih: hitrosti, oblikovni zasnovi, zvočni kulisi naravnih zvokov ter AI portretni fotografiji. S pomočjo umetne inteligence tudi na telefonih z enojno kamero omogoča izdelavo portretov z zamegljenim ozadjem. Več o deseti generaciji si preberite na MIUI 10 predstavitveni strani.

MIUI 10
MIUI 10 bo uporabnikom celozaslonskih naprav še dodatno izboljšal uporabniško izkušnjo.

MIUI 9

Deveta generacija v skladu s sloganom “Lightning Fast” glavne izboljšave prinaša na področje hitrosti in odzivnosti, saj je le ta ključnega pomena za pozitivno uporabniško izkušnjo. Ne manjkajo pa niti nove vznemirljive funkcije. Med glavnimi je možnost deljenega zaslona (t.i. Split Screen), uporaba umetne inteligence pri obdelavi fotografij ter posebno stičišče najpogosteje uporabljenih funkcij na enem mestu. Več o vključenih funkcijah in izboljšavah si lahko preberete na predstavitveni strani MIUI 9 sistema.

MIUI 9 s sloganom Lightninf Fast
MIUI 9 prinaša glavne izboljšave na področju optimizacije dalovanja ter hitre odzivnosti.

MIUI 8

MIUI verzija z zaporedno številko 8 ter sloganom “Simplify your life” je uporabnikom prinesla številne rešitve za večjo uporabnost sistema, ob tem pa le te poizkusila predstaviti na enostavnejši način. Podrobnejšo predstavitev osme generacije si lahko preberete na MIUI 8 predstavitveni strani.

MIUI 8 z inspiracijo v kalejdoskopu
MIUI 8 je inspiracijo našel v kalejdoskopu.

MIUI 7

Predhodnica z zaporedno številko 7 in sloganom sloganom “Yours by design” je v primerjavi s šesto generacijo prinesla pestro paleto izboljšav in dodatnih možnosti. Kratek povzetek nekaterih si lahko ogledate spodaj.

Ljudje imamo različne okuse. Zato je za MIUI 7 na voljo pet uradnih tem, ki omogočajo številne prilagoditve z različnimi barvnimi shemami, izbranimi ikonami, animiranimi načini zaklepanja ter mnogo več.
Ljudje imamo različne okuse. Zato je za MIUI 7 na voljo pet uradnih tem, ki omogočajo številne prilagoditve z različnimi barvnimi shemami, izbranimi ikonami, animiranimi načini zaklepanja ter mnogo več.
Nova verzija MIUI 7 omogoča 30% hitrejši odzivni čas v primerjavi s predhodnikom. Z vzporednim nalaganjem aplikacij in potrebnih podatkov je tako potrebnega manj časa za zagon željenih aplikacij. Ob tem je za 10 odstotkov podaljšana avtonomija delovanja zaradi nižje porabe energije, katero je programerjem uspelo doseči predvsem z optimizacijo delovanja procesov v ozadju, kot npr. iskanje GPS signala in podatkovne povezave v stanju pripravljenosti.
Nova verzija omogoča 30% hitrejši odzivni čas v primerjavi s predhodnikom. Z vzporednim nalaganjem aplikacij in potrebnih podatkov je tako potrebnega manj časa za zagon željenih aplikacij. Ob tem je za 10 odstotkov podaljšana avtonomija delovanja zaradi nižje porabe energije, katero je programerjem uspelo doseči predvsem z optimizacijo delovanja procesov v ozadju, kot sta npr. iskanje GPS signala in podatkovne povezave v stanju pripravljenosti.
Verzija MIUI 7 med drugim prinaša številne nove funkcije. Pet prilagojenih velikosti pisave, tudi z XXL velikostjo za slabovidne osebe, otroški način z izbranimi omejitvami in možnostjo zaklepa neprimernih aplikacij, otroški album oziroma pametno galerijo za slike z opcijo prepoznave obraza in združevanja slik so samo nekatere izmed njih.
Verzija 7 med drugim prinaša številne nove funkcije. Pet prilagojenih velikosti pisave, tudi z XXL velikostjo za slabovidne osebe, otroški način z izbranimi omejitvami in možnostjo zaklepa neprimernih aplikacij, otroški album oziroma pametno galerijo za slike z opcijo prepoznave obraza in združevanja slik so samo nekatere izmed njih.
OHO oziroma One-Hand-Operation funkcija sicer ni novost, saj je poznana že iz prejšnje verzije MIUI 6, je pa vseeno vredna omembe, saj je zelo priročna, predvsem pri uporabnikih telefonov z večjimi diagonalami zaslonov. Omogoča pomanjšanje zaslona na velikost 3.5", 4" ali 4.5 palcev ter posledično možnost eno-ročne uporabe.
OHO oziroma One-Hand-Operation funkcija sicer ni novost, saj je poznana že iz prejšnje verzije, je pa vseeno vredna omembe, saj je zelo priročna, predvsem pri uporabnikih telefonov z večjimi diagonalami zaslonov. Omogoča pomanjšanje zaslona na velikost 3.5″, 4″ ali 4.5 palcev ter s tem možnost eno-ročne uporabe.
Mi Cloud shramba v oblakih omogoča 5 GB prostora za shranjevanje podatkov. Z vklopom funkcije shranjuje kontakte in sporočila in tako varuje pred morebitno izgubo pomembnih informacij. Ob tem je možno vključiti tudi samodejno varnostno kopiranje fotografij, ko je telefon s spletom povezan preko Wi-Fi povezave. Za varnost skrbi 6-plastno šifriranje podatkov.
Mi Cloud shramba v oblakih omogoča 5 GB prostora za shranjevanje podatkov. Z vklopom funkcije shranjuje kontakte in sporočila ter tako varuje pred morebitno izgubo pomembnih informacij. Ob tem je možno vključiti tudi samodejno varnostno kopiranje fotografij, ko je telefon s spletom povezan preko Wi-Fi povezave. Za varnost skrbi 6-plastno šifriranje podatkov.

Povezava na domačo stran MIUI operacijskega sistema.

Top