Nastavitve MIUI sistema – nadaljevanje

Objavljeno:

Dodatne prilagoditve in nastavitve MIUI sistema

Ko ob prvem zagonu telefona pridete skozi uvodne nastavitve MIUI sistema, si boste verjetno želeli določene stvari prilagoditi po svojih potrebah in željah. V nadaljevanju navajam nekaj osnovnih napotkov.

Opomba: Postopek se lahko nekoliko razlikuje glede na model telefona in verzijo MIUI sistema. Vse funkcije morda ne bodo na voljo oziroma so v drugačni obliki. Spodnje nastavitve MIUI sistema so bile opravljene na telefonu Xiaomi Redmi Note 3 Pro z MIUI 7.5 Global različico ter nastavljenim angleškim jezikom.

Meni s hitrimi nastavitvami in obvestili

Podrsajte iz vrha zaslona in odprl se bo meni s hitrimi nastavitvami oziroma meni z obvestili. Med njima prehajate z drsenjem v levo ali desno. V meniju z obvestili se vam prikazujejo tekoča obvestila. S klikom na križec jih pobrišete. V meniju s hitrimi nastavitvami imate bližnjice do številnih funkcij. V kolikor ikono pridržite za daljši čas, se vam odpre ustrezen dodaten meni.

 • Silent – izključi zvočna obvestila
 • Rotate off – onemogoči rotiranje zaslona
 • Lock – zaklene telefon
 • Bluetooth – vključi/izključi Bluetooth povezavo
 • Mobile data – vključi/izključi podatkovno povezavo
 • Wi-Fi – vključi/izključi Wi-Fi povezavo
 • Mi Drop – funkcija za hitro izmenjavo datotek med MIUI uporabniki v bližini
 • Brightness – samodejno nastavljanje svetlosti zaslona
 • Torch – svetilka. Slednjo se lahko vključi tudi z daljšim pritiskom na sredinski Home gumb, če je telefon zaklenjen ter zaslon vključen.
 • Airplane – vklop/izklop letalskega načina
 • Screenshot – napravi posnetek zaslona. Slednjega se sicer lahko naredi tudi s kombinacijo tipke Power + Volume -.
 • Vibrate – vklop/izklop vibriranja
 • Read mode – bralni način s prilagoditvijo osvetlitve za manj oči utrujajoče branje
 • DND – Do Not Disturb oz. funkcija “Ne moti”
 • GPS – vklop/izklop GPS signala
 • Guest – funkcija skrije SMS sporočila, beležke, slike in zgodovino klicev
 • Buttons – onemogoči spodnje gumbe
 • Hotspot – napravi dostopno točko
 • Sync – vključi sinhronizacija

Zaporedje bližnjic lahko zamenjate v nastavitvah (Settings → Notifications & Status bar Toggle positions).MIUI in zaporedje bljižnic

Urejanje bljižnic na namizju

Za premik bližnjic pridržite prst na bljižnici aplikacije ter jo prenesite na željeno mesto. V kolikor želite izbrano bližnjico premakniti na drugo namizje, z drugim prstom podrsajte po zaslonu. Ustvarite lahko tudi mapo. Prenesite eno bližnjico na drugo in ustvarila se vam bo mapa. Ko jo odprete, jo lahko preimenujete. Dodatna namizja lahko dodajate in brišete, če s tremi prsti istočasno podrgnete proti sredini zaslona. Prav tako lahko izberete drugo namizje za domači zaslon.

Brisanje aplikacij

Za brisanje aplikacije pridržite prst na bližnjici in jo prenesite na vrh zaslona, kjer se prikaže koš. Nekaterih aplikacij se ne da odstraniti. V tem primeru se koš ne prikaže.

Dodatne prilagoditve

Ko ste na namizju za daljši čas pridržite levo spodnjo menijsko tipko in odprle se vam bodo dodatne prilagoditve. Z Move apps premikate in urejate bližnjice aplikacij, z Widgets dodajate pripomočke na namizje, ozadja menjate z Wallpaper, način prehoda med namizji pa z Effects.

SMS sporočila in nastavitve za pisanje

Pri pisanju SMS sporočil so običajno vključene opcije popravljanja besedil, predvidevanja naslednje besede, pisanja s kretnjo, itd. Te nastavitve za pisanje sporočil se spreminjajo v Settings Additional settings language & Input. V meniju kliknite na izbrano tipkovnico (pod razdelkom Keyboard & Input methods). V spodnjem primeru je uporabljena sistemska Google Keyboard tipkovnica. Po želji si v trgovini Play lahko poiščete tudi drugo in si jo naložite.

Izbira jezika

 • Če želite izbrati slovenski jezik za tipkovnico, pojdite na Languages. Primarno je izbrana opcija Use system language. Poiščite Slovenian in označite. Use system language lahko nato izključite. Izbran slovenski jezik za tipkovnico

Querty ali Quertz

 • Po zgornji nastavitvi je v osnovi izbrana tipkovnica tipa Querty (zaporedje prvih šestih črk). Če imate rajši Quertz z zamenjano pozicijo črk Y in Z, pojdite pod Preferences Customized input styles, izberite + na vrhu, poiščite Slovenian in Quertz ter potrdite z Add in Enable, kjer v meniju označite Slovenian (QUERTZ).

Uporaba tipkovnice z eno roko

 • Google tipkovnica ima možnost prilagoditve za enoročno uporabo. Za nastavitev izberite Preferences in nato One-Handed mode opcijo. Ponudi se vam možnost izbire prilagojene za desničarje ali levičarje.

Tema tipkovnice

 • Pod Theme lahko izbirate med različnimi temami ob pisanju SMS sporočil. Google Keyboard tipkovnica in izbira teme

Popravljanje teksta

 • V meniju Text correction imate opcijo za prikaz predlogov (Show suggestions), samodejno popravljanje besedila (Auto-correction), samodejno veliko začetnico ob novem stavku (Auto-capitalisation), blokiranje žaljivih besed (Block offensive words), itd. Text correction meni

Pisanje s kretnjo

 • Funkcija omogoča pisanje SMS sporočil z drsenjem preko črk na tipkovnico. Primarno je običajno vklopljena. Izklopite jo lahko v Gesture typing.

Podčrtavanje besedila

 • Za izklop podčrtavanja besedila v meniju Language & Input pojdite na Spell checker in izberite Android spell checher namesto Google.Izbira med Google ali Android spell checker

Imenik

Za nastavitve imenika pojdite v Settings System apps Contacts.

 • Za prenos kontaktov iz SIM kartice izberite Import/Export contacts → Import from SIM card.
 • V kolikor imate v imeniku tudi E-poštne kontakte brez telefonskih številke, lahko prikaz slednjih onemogočite z vključitvijo opcije Hide incomplite numbers (pod Display preferences). MIUI in možnosti za prikaz kontaktov
 • Če imate iste kontakte v več zapisih, lahko te združite s funkcijo Merge duplicate contacts (pod Organise contacts).

Kamera

Za spreminjanje nastavitev kamere pojdite v Settings System apps Camera.

 • Primarno je kvaliteta fotografije nastavljena na srednjo vrednost. Na visoko ali nizko kvaliteto jo lahko spremenite pod Picture Quality.
 • Pod Camera frame lahko spreminjate razmerje stranic pri fotografiji med 4:3 in širšo 16:9.Razmerje stranic pri fotografiji
 • Daljši pritisk na gumb za zajem fotografije vam primarno napravi več slik v zaporedju. Namesto tega lahko po želji nastavite opcijo Focus za izostritev slike. Spreminjate lahko pod Press & hold Shutter button.Izostritev fotografije ali več posnetkov v zaporedju
 • Kakovost video posnetka je primarno nastavljena na HD ločljivost. Na višjo polno HD ločljivost (Full HD) jo lahko nastavite pod Video quality.Kakovost videoposnetka

Ostale nastavitve MIUI sistema

 • Informacija o lastniku omogoča prikaz teksta na zaklenjenem zaslonu. Svetujem, da napišete telefonsko številko vašega bližnjega. Na ta način vas bo v primeru izgube telefona pošteni najditelj lahko obvestil o najdbi telefona. Informacijo lahko nastavite v Settings Lock screen & fingerprint Owner info.
 • Dodaten prstni odtis – dodate lahko odtise ostalih prstov, ki bi jih uporabljali za odklep naprave. Pod Settings Lock screen & fingerprint Screen lock & fingerprint Add fingerprint.
 • Funkcije spodnjih tipk – določate lahko funkcije spodnjih tipk ob daljšem pritisku nanje, potreben čas pritiska, itd. Pod Settings Additional settings Buttons.

V kategoriji MIUI uporabniški vmesnik boste našli še druge zanimive in informativne članke na temo Xiaomijevega uporabniškega vmesnika.

Subscribe
Obvesti me ob
guest

32 Comments
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
Andreja

Pozdravljeni,
kako izklopim vibriranje tipk za meni in nazaj. Imam Xiaomi mi 11lite.

Zoran

Pozdrav
Ob spremljanju aplikacije Bergfeks mi sledilnik riše samo ravno črto Isprobal aplikacijo
na treh različnih telefonih dela na vseh normalno samo Xiaomi Mi 11lite riše ravno.
V čem bi bil problem.

Zoran

Hvala za odgovor.

Marjanca

Pozdravljeni
Zanima me kako se izklopijo žvočni signali pri pisanju in lajanju Facebook in messecerja ker me ta zvok zelo moti.

ana

Kako se na Mi A3 vključi števec za število korakov.

polona

na xiaomi redmi note 7 se mi ozadje vedno spreminja na osnovno. Kaj naj naredim?

Ales

Ali ve kdo, kako priti do nastavitve, kjer določiš uro, kdaj se telefon prižge zjutraj? Če imaš čez noč ugasnjenega? Enkrat sem to spremenil, pa več ne najdem.

Jozica

Živjo
Telefon se mi avtomatično ponoči ugasne ob 24.uri in prižge ob 7.uri zjutraj.Kje lahko to izbrišem. Redmi Note 5.
Hv

Martin

POZDRAV
Kako nastavim fotoaparat na redmi note5 da nimam rdečih oči na slikah ?
Hvala

Benvenut

Prosim da mi poveste kako se zamenja geslo za odklenitev zaslona pri tel.Xiaomi Redmi 6A Dual Hvala za pomoč

Benvenut

Hvala za odgovor in še ena prošnja.ko odprem določeno spletno stran kako lahko naredim bljižnico na namizju.
Hvala za pomoč

Toni

Mene pa zanima kako se spletna naslov pripne na na namizje pri resdmi7

Vlado

Kako na redmi 5a spostavim povezavo z internetom,imam naročnino telemah z internetom???

Dušan

Imam Remi note 6A. Ne znam izbrisati prejetih oziroma poslanih sporočil. Kako to naredim, prosim za pomoč.

Vlado

Ko prebereš obvestilo,držiš na obvestilu prst,se ti spodaj odpre vrstica,kaj hočeš z njim narediti.

Lojze

Pozdravljen,

pri pogovoru (Redmi note 3 pro) se mi monitor oz. ekran na telefonu ne izklopi, ko ga približam obrazu. Tako, da mi začne tipkati oz. klic prekinem. V nastavitvah sem prečesal vse možnosti, vendar tega ne najdem.

David

Živjo,
ali se lahko v Redmi 3 pro v miu 7.3 verziji, nastavlja kako se javljati na klic, torej, zdej moram podrsati s prostom navzgor, da se lahko javim. Kje so te nastavitve in zakaj ko me nekdo kliče traja dobro sekundo da se vzpostavi klic. To sta edini stvari ki mi nista preveč kul.

Top
32
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x