MIUI različice

Objavljeno:

Uradne MIUI različice

Uradne različice MIUI uporabniškega vmesnika so izdane s strani Xiaomija, oziroma njihovih programerjev. Ne vsebujejo dodatkov ali drugih sprememb s strani nepooblaščenih razvijalcev. Na voljo so za vse Xiaomi mobilne telefone in tablične računalnike, kot tudi za nekatere pametne telefone drugih blagovnih znam, med drugim Samsung, HTC, Google Nexus, Huawei, Sony in LG. Na razpolago za prenos so na uradni MIUI spletni strani.

MIUI spletna stran za prenos
Spletna stran za prenos uradnih MIUI različic. V tem primeru je na voljo MIUI Global v stabilni ali Beta različici.

V splošnem je za uporabo izven Kitajske namenjena Global različica, katera pa je na voljo samo za modele, ki jih Xiaomi uradno prodaja tudi na trgih izven Kitajske. Nobena izmed uradnih MIUI različic za Xiaomi vsaj zaenkrat ne vsebuje slovenskega jezika. Nameščena MIUI različica se lahko preveri v meniju Settings -> About phone -> MIUI version. Vse uradne različice imajo redne posodobitve. Ob prihodu novejše verzije se lahko posodobijo preko tako imenovane OTA (Over-The-Air) posodobitve, torej brez potrebe po računalniku. V aplikaciji Updater (nahaja se v mapi Tools) izberemo “Check for updates” ukaz, kateri preveri, če je na voljo posodobitev. V primeru novejše verzije se ob uporabnikovi potrditvi ter vzpostavljeni WIFI povezavi slednja prenese na telefon in samodejno naloži. Nastaviti je možno tudi samodejno posodabljanje.

Kratek opis uradnih MIUI različic

  • Official China Stable ROM

Je stabilna različica MIUI sistema prilagojena za kitajski trg. Podprt ima samo kitajski in angleški jezik. V osnovi nima naložene Google Play trgovine, zato je slednjo potrebno naložiti naknadno. V nekaterih primerih sicer to naložijo tudi prodajalci naprav. Vsebuje precej aplikacij, ki so samo v kitajskem jeziku, saj so namenjene za uporabo na njihovem trgu. Večino izmed slednjih je možno izbrisati, vseh pa ne. Posledično ta različica za uporabo pri nas potrebuje na začetku nekaj več pozornosti in prilagoditev. V splošnem je ta različica za uporabo izven Kitajske uporabna, ni pa optimalna. Pod “Miui version” zapisom v meniju je različica označena kot Stable v kombinaciji s štirimi številkami pred kodno oznako. Npr.: MIUI 7.2 | Stable 7.2.7.0 (LHPCNDB), pomeni stabilno China različico, katera temelji na MIUI 7.2 sistemu.

Galerija posnetkov zaslona z naloženo uradno China Stable MIUI različico. Opomba: Posnetki se lahko med različnimi modeli telefona ter novejšimi ali starejšimi verzijami sistema deloma razlikujejo.

 

  • Official China Developer ROM

Je uradna China različica v tako imenovani Beta fazi, zato ima v primerjavi s Stable lahko dodano kakšno funkcijo, vendar so verjetnejše tudi napake in pomanjkljivosti. Le te se lahko sporoča razvijalcem, ki jih nato poskušajo odpraviti v naslednjih posodobitvah. Posodobitve so zato pogostejše kot v primeru Stable verzije. Naložena Developer (Beta) verzija je pod “MIUI version” v meniju označena s številko MIUI verzije, ki ji sledijo tri številke in oznaka Beta. Npr. MIUI 7 6.5.5 | Beta pomeni verzijo MIUI 7, izdano 05.05.2016 v Beta različici.

Galerija posnetkov zaslona z naloženo uradno China Developer MIUI različico. Opomba: Posnetki se lahko med različnimi modeli telefona ter novejšimi ali starejšimi verzijami sistema razlikujejo.

  • Official Global Stable ROM

Je stabilna različica Global MIUI sistema. Ima naloženo Google Play trgovino ter ne vsebuje nobenih aplikacij v kitajskem jeziku. Poleg angleščine ima podporo tudi za nekatere druge evropske jezike (francoščina, španščina, češčina, itd.). Slovenščine ni med njimi. Pod “MIUI version” zapisom je različica označena kot Global Stable v kombinaciji s štirimi številkami pred kodno oznako. Npr: MIUI Global 7.1 | Stable 7.1.7.0 (LHOMICL). V tem primeru oznaka pomeni stabilno Global verzijo, ki temelji na MIUI 7.1 verziji.

Galerija posnetkov zaslona z naloženo uradno Global Stable MIUI različico. Opomba: Posnetki se lahko med različnimi modeli telefona ter novejšimi ali starejšimi verzijami sistema razlikujejo.

  • Official Global Developer ROM

Je uradna Global različica v tako imenovani “Beta” fazi. To pomeni, da ima v splošnem lahko kakšno funkcijo več od stabilne različice, vendar ima lahko še pomanjkljivosti oziroma napake. Beta verzije običajno omogočajo sporočanje napak programerjem, kateri nato napake poskušajo odpraviti in izdati stabilno različico. Posodobitve so pogostejše kot pri stabilni različici. Beta različice se običajno označujejo s tremi številkami, ki pomenijo datum izdaje. Npr. 6.5.19 pomeni datum izdaje 19.05.1016.

 

Neuradne MIUI različice

So vse MIUI različice, ki so spremenjene s strani neuradnih razvijalcev oz. programerjev. Za osnovo je vzeta ena izmed uradnih različic, ki se nato prilagodi ter spremeni. Ker so ti posegi s strani Xiaomija nepooblaščeni, gre v tem primeru za neuradne različice. Njihova kvaliteta je seveda odvisna od vloženega dela in znanja razvijalcev, ki so različico izdali.

Kratek opis dveh neuradnih MIUI različic

Trgovsko prilagojena MIUI različica

Večina trgovcev ima svoje prilagojene različice MIUI sistema, katere predhodno naložijo na prodane telefone. Slednje pogosto označujejo kot “Multilanguage rom”, nekateri pa tudi kot “Global”. Za osnovo vzamejo uradno China verzijo, ki ji dodajo Google aplikacije, pobrišejo kitajske aplikacije ter dodajo podporo za več jezikov. Nekateri trgovci svoje različice oglašujejo tudi s podporo slovenskemu jeziku, vendar je ta v splošnem neuporaben, oziroma samo delno preveden. Njihova glavna slabost je, da ne omogočajo posodobitev. Poleg tega imajo lahko pogostejše napake in slabšo stabilnost. V “MIUI version” zapisu so običajno označene s 5 številkami pred kodno oznako. Npr. MIUI Global 7.1 | Stable 7.1.1.0.0 (LHPCNCK). Ta pomeni, da je različica izdelana na MIUI 7.1. verziji.

Galerija posnetkov zaslona z naloženo eno izmed trgovsko prirejenih različic.

Xiaomi.eu MIUI različica

Najbolj prilagojena različica za uporabo pri nas. Za osnovo je vzeta uradna China različica. Odstranjene so vse aplikacije v kitajskem jeziku ter prednameščena Google Play trgovina z ostalimi Google aplikacijami. Različica ima podporo za veliko število evropskih jezikov. Med njimi je tudi popolnoma uporabna slovenščina. Zahvala za prevod v naš jezik gre Boštjanu. Na Xiaomi.eu različicah se aktivno dela, zato imajo tudi redne posodobitve. Na voljo ta stabilna različica Stable (stabilna) ter Weekly (Beta). Pod MIUI oznako je različica označena kot “MIUI by xiaomi.eu”, kateri sledi še verzija. Slabost te različice je, da jo je potrebno naložiti naknadno.

Galerija posnetkov zaslona z naloženo Xioami.eu različico. Opomba: Posnetki se lahko med različnimi modeli telefona ter novejšimi ali starejšimi verzijami sistema razlikujejo.

Za več člankov na temo Xiaomijevega uporabniškega vmesnika glejte MIUI zapise na blogu.

Save

Save

Save

Save

Save

Top