MIUI nasveti in triki

Objavljeno:

Triki in nasveti za učinkovitejšo uporabo MIUI sistema

Številni “priboljški” za boljšo uporabniško izkušnjo

MIUI sistem vsebuje številne iznajdljive prilagoditve in rešitve za boljšo uporabniško izkušnjo med uporabo Xiaomi telefona, seveda pod pogojem, da zanje vemo ter jih znamo pravilno uporabljati. V zapisu sem tako zbral nekaj nasvetov in trikov za upravljanje z MIUI sistemom. Za bolj splošne informacije glejte navodila za rokovanje z MIUI sistemom.MIUI 8 s številnimi funkcijami

Opomba: Funkcije so odvisne od modela telefona ter verzije MIUI sistema, zato morda v vašem primeru niso na voljo vse, oziroma so v drugačni obliki. V mojem primeru je bil uporabljen Redmi Note 3 Pro z nameščeno uradno Global Developer različico z oznako 7.1.19. (MIUI  8).

Izbira domačega zaslona

Na katerem koli zaslonu podrsajte s tremi prsti proti sredini zaslona. Pod vsakim zaslonom imate možnost klika na ikono hiše, s katerim boste izbrani zaslon nastavili za domači. S pritiskom na + lahko dodate nov prazen zaslon.

Izbira teme, dodatkov (widgetov), slik za ozadje ter posebnih efektov

Z dvema prstoma podrsajte skupaj proti sredini zaslona in odprle se vam bodo dodatne možnosti za upravljanje domačega zaslona. Izberete lahko temo, dodatke (npr. bližnjica za WiFi ali Bluetooth na namizje, večji prikaz koledarja, bližnjica za stik iz imenika, itd.), zamenjate sliko za ozadje ter spremenite efekt ob menjavanju zaslonov. Do funkcije lahko dostopate tudi z daljšim pritiskom na spodnjo levo menijsko tipko (če v nastavitvah niste spreminjali njene funkcionalnosti).

Enostavna ureditev raztresenih ikon na namizju

Pomaknite se na zaslon, ki ga želite urediti ter z dvema prstoma podrsajte skupaj proti sredini, da se vam odprejo dodatne možnosti. Potresite telefon in ikone se vam bodo razporedile v urejeno zaporedje.

Urejanje ikon na namizju v mape

Prenesite eno ikono na drugo in ustvarila se vam bo mapa. Vanjo lahko prenesete poljubno število ikon. Mapo lahko poljubno preimenujete s klikom na njeno ime. Če želite izbrano ikono odstraniti iz mape, odprite mapo in podržite prst na željeni ikoni ter jo prenesite izven mape.

Delo z eno roko

Funkcija, ki pride prav zlasti pri modelih z večjo diagonalo zaslona, saj vam diagonalo zmanjša in tako omogoči lažjo uporabo z eno roko. Izbirati je možno med diagonalami 3,5″, 4,0″ in 4,5″. Desničarji podrsajte od spodnje srednje tipke (domov) do desne tipke (nazaj). Levičarji podrsajte od srednje tipke v levo proti menijski tipki. Funkcijo lahko vključite tudi v dodatnih nastavitvah – Delo z eno roko (One-handed mode).MIUI delo z eno roko

Aplikacije v ozadju

Pritisnite spodnjo levo menijsko tipko in prikazale se vam bodo odprte aplikacije, ki delujejo v ozadju. Manjše ikone spremenite v pogled celotnega zaslona (in obratno) z razširitvijo dveh prstov oz. s potegom skupaj za obratno spremembo. Lahko uporabite tudi ikono zgoraj desno. Če z izbrano aplikacijo podrsate navzdol, se vam ponudi možnost zaklepa in dodatnih informacij. Izbrano aplikacijo zaprete s podrsanjem navzgor. Z izbiro na križec v sredini zaprete vse aplikacije v ozadju, z izjemo zaklenjenih. S tem sprostite delovni pomnilnik. Z daljšim pritiskom na križec se vam odpre aplikacijska nastavitvena stran.

Deljenje WiFi omrežja preko QR code

Imate na obisku prijatelja, ki vas prosi za WiFi geslo? Pa je ta zapleteno dolg, se ga v tistem trenutku ne spomnite oziroma gesla morda ne želite deliti. Enostavno pridržite prst na WiFi ikoni ali v nastavitvah izberite WiFi ter tapnite na vašo vzpostavljeno brezžično povezavo. Prikazala se vam bo QR koda, ki jo vaš prijatelj posname s kamero na svojem telefonu in se na ta način poveže na vaše WiFi omrežje. Telefoni Xiaomi imajo bralnik QR kode že vgrajen v original aplikacijo kamere. V kolikor telefon vašega prijatelja te funkcije nima, potrebuje dodatno aplikacijo za branje QR kod.

Posnetek zaslona

Posnetek zaslona (Screenshot) lahko napravite na tri načine. Poleg običajnega z izbiro ikone za posnetek tudi z istočasnim pritiskom na stranski gumb za vklop (Power) ter gumb za nižanje jakosti zvoka (Volume -). Tretji način zajema posnetka napravite s tremi prsti, s katerimi sočasno podrsate po zaslonu iz vrha navzdol. Po zajemu se vam posnetek zaslona za krajši čas prikaže v zgornjem desnem kotu. Če kliknete nanj, se vam odprejo dodatne možnosti za hitro pošiljanje, urejanje ali brisanje.

Hitri vklop svetilke

Ob zaklenjenem zaslonu za daljši čas pridržite spodnjo sredinsko tipko (Domov) in vključila se vam bo svetilka. Izključite jo z gumbom na svetilki ali spodnjo tipko nazaj. Na takšen način lahko svetilko uporabljate tudi z zaklenjenim telefonom.MIUI svetilka

Hitri ogled obvestila z dvema prstoma

Ko prejmete obvestilo določene aplikacije (npr. Facebook Messenger), z dvema prstoma na obvestilu le tega razpotegnete za celoten prikaz. Tudi ob zaklenjenem zaslonu. S potegom obvestila na desno tega odstranite. S potegom v levo se vam na desni strani prikaže prekrižan krog, s klikom nanj imate možnost obvestila te aplikacije v prihodnje skriti.

Sporočilo z zamikom

Z vgrajeno MIUI aplikacijo za pošiljanje sporočil lahko le te pošiljate z zamikom. Priročno, ko ponoči ne želite zbuditi prijatelja in mu zato rajši pošljete sporočilo z zamikom, ki ga bo prejel v jutranjih urah. V SMS aplikaciji izberite znak + na levi, nato Čas (Timed), kjer izberete željen datum in uro pošiljanja sporočila. Z izbiro znaka + se vam ponudijo tudi druge možnosti za sporočila kot tudi predpripravljena sporočila, če na spodnjem delu podrsate v levo.

Priklop telefona na računalnik

Ob priklopu telefona na računalnik je slednji primarno izbran kot naprava za polnjenje (USB za polnjenje / USB for charging). Če želite, da bo telefon na računalniku viden za izmenjavo datotek, je potrebno podrsati z vrha zaslona, klikniti USB obvestilo ter izbrati “Prenos datotek (MTP)” oz. “Prenos fotografij (PTP)”. V kolikor telefon na računalniku sploh ni viden, morate namestiti program Mi PC Suite, saj z njim prejmete potrebne gonilnike (driverje).

 

Zgoraj je naštetih le nekaj MIUI nasvetov in trikov, na katere sem se spomnil ob pisanju tega članka. Če tudi vi veste za kakšnega, vas vljudno vabim, da ga zapišete v spodnji komentar in delite tudi z drugimi.

Subscribe
Obvesti me ob
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x