MIUI 9, Mi 5X in Mi AI zvočnik

Objavljeno:

Nova generacija MIUI sistema, cenovno ugoden Mi mobilnik ter pametni zvočnik

Xiaomi je sedaj tudi uradno predstavil novo, že deveto generacijo MIUI sistema. Kot je v navadi iz prejšnjih let, je tudi tokrat k temu dodal še novi mobilnik. Ob predstavitvi MIUI 8 je bil to Mi Max, tokrat pa je svoje mesto na odru prejel Mi 5X. Medijsko pozornost je Xiaomi izkoristil še za zvočnik Mi AI, ki pa ni le to, temveč tudi osebni asistent.

MIUI 9 predstavitev
Predstavitev novosti je tudi tokrat gostil Peking.

MIUI 9 s sloganom Lightning Fast

Xiaomi je deveto generacijo MIUI sistema predstavil kot najhitrejši sistem na Android osnovi, za kar naj bi bile zaslužne številne pametne inovacije. Ker gre pri hitrosti za enega ključnih poudarkov, je temu primeren tudi slogan – Lightning Fast, oziroma “Hiter kot blisk”. Veliko truda je bilo vloženega v izpolnitev želje uporabnikov po visoki učinkovitosti sistema. Pomembno vlogo pri slednjem ima funkcija dinamičnega dodeljevanja sredstev, ki le te prioritetno dodeljuje aplikaciji, ki je v uporabi in ne vsem, ki se v danem trenutku borijo za vire, kot je bilo to v preteklosti. MIUI sistem ima po svetu kar 280 milijonov aktivnih uporabnikov v 142. državah, preveden pa je v 55 jezikov. Kljub temu bodo kot običajno posodobitve pričeli najprej dobivati tisti, ki uporabljajo kitajsko razvojno različico sistema (China Developer ROM). Kdaj bomo posodobitve na MIUI 9 deležni uporabniki Global izdaj, zaenkrat še ni znano.

MIUI 9 - Lightning Fast
MIUI 9 s sloganom Lightning Fast

Xiaomi Mi 5X kot prvi model z MIUI 9 sistemom

Glede na istočasno predstavitev je bolj kot ne logično, da bo Xiaomi Mi 5X prvi model s prednameščenim MIUI sistemom devete generacije. Mi 5X združuje tri trende, ki so v zadnjem obdobju v velikem porastu, velik 5.5 palčni zaslon, dvojna kamera in polno kovinsko ohišje. Xiaomi ga tako cenovno kot z vgrajenimi komponentami pozicionira nekje med Redmi in Mi serijo. Namenil mu je namreč preizkušen Snapdragon 625 procesor, ki ima sicer odlično razmerje med zmogljivostjo in energijsko učinkovitostjo, a vendarle v osnovi ni namenjen za t.i. flagship modele telefonov, torej tiste najvišjega razreda. Je pa zato slednjim bližja njegova kapaciteta delovnega pomnilnika RAM, tega je namreč kar 4 gigabajte.

Xiaomi Mi 5X v treh barvnih izbirah
Xiaomi Mi 5X ima 5,5″ zaslon, procesor Snapdragon 625, 4GB RAM, 64GB notranjega spomina, dvojno 13MP hrbtno kamero in 3080mAh baterijo.

Dodatek Mi upravičuje tudi dvojna hrbtna kamera, primarna širokokotna ter sekundarna s teleobjektivom, torej na način kot je Xiaomi opremil svojega paradnega konja Mi6. Med glavnimi atributi Mi 5X je tudi njegova cena. Xiaomi bo zanj v svoji uradni trgovini na domačem kitajskem trgu želel preračunano manj kot 200€. Kljub temu,  da bo potrebno pri trgovinah z možnostjo dostave k nam odšteti več, bo vendarle pričakovano cena še vedno izjemno privlačna.

Xiaomi Mi 5X z zaobljenimi robovi
Xiaomi Mi 5X z zaobljenimi robovi za boljši občutek ob rokovanju z njim.
Mi 5X z enodelnim kovinskim ohišjem
Enodelno kovinsko ohišje z diskretno zakrito linijo antene.
Mi 5X dimenzije in teža
Njegove dimenzije so 155.4mm x 75.8mm x 7.3mm, tehtnica pa zanj pokaže 165 gramov.

Xiaomi z Mi AI vstopa v boj pametnih zvočnikov

Xiaomi Mi AI je v osnovi Bluetooth zvočnik, ki poleg svoje primarne funkcije predvajanja glasbe služi tudi za številne druge namene, npr. kot osebni asistent. Na vaše glasovno povpraševanje vam odgovori z informacijo o vremenu, prometnih razmerah, ponudi prevod za besedo ali pa le opozori na koledarski opomnik.

Pametni zvočnik Mi AI
Mi AI za Xiaomijev vstop na trg t.i. pametnih zvočnikov.

Xiaomi ga bo v avgustu po posebni promocijski ceni ponudil tisočim izbrancem, katerih test bo služil tudi za razvoj nadaljnjih glasovnih komand. Ali ga bodo kasneje opremili tudi z angleško “inteligenco” in tako namenili tujim trgom, zaenkrat še ni znano.

Pametni zvočnik Mi AI z vrha
Na vrhu je mikrofon, ki služi tudi sprejemanju govornih ukazov.
Mi AI zvočnik
Odlična kakovost zvoka, ki bo navdušila tudi zahtevnejše poslušalce.
Subscribe
Obvesti me ob
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x