MIUI 10

Objavljeno:

MIUI 10 s sloganom “Designed for full screen experience”

Xiaomi je MIUI 10 predstavil na slavnostnem dogodku ob počastitvi osme obletnice delovanja. Prav MIUI uporabniški vmesnik predstavlja prvi dosežek Xiaomija, saj so prvo verzijo sistema izdali pred svojim prvim pametnim telefonom. Vmesnik je tekom generacij doživljal številne spremembe za boljšo uporabniško izkušnjo svojih uporabnikov. Vedno je šel v korak s časom in bil v stiku z zadnjimi trendi na področju mobilne telefonije. Nemalokrat je tako pomembne novosti vključeval preden so le te postale sestavni del njegove osnove, sistema Android.

MIUI 10

V zadnjem obdobju gre trend vse bolj proti pametnim telefonom s celozaslonsko zasnovo, kjer zaslon pokriva večji del pročelja. Tudi razvijalci mobilnih aplikacij danes vse pogosteje razvijajo svoje izdelke na način, da ti optimalno delujejo v tovrstnih ločljivostih z razmerjem 18:9 ali več. Zato MIUI 10 številne izboljšave prinaša na področju celozaslonske uporabniške izkušnje. Na slednje nenazadnje nakazuje tudi njegov slogan “Designed for full screen experience” ali v prevodu “Zasnovan za celozaslonsko izkušnjo”. Povsem novo uporabniško izkušnjo deseta generacija prinaša na štirih ključnih področjih: hitrosti, oblikovni zasnovi, zvoku ter portretnih fotografijah z uporabo umetne inteligence.

MIUI 10 za celozaslonsko izkušnjo
MIUI 10 predstavlja svež veter z izboljšano uporabniško izkušnjo kot posledico nadgradnje v hitrosti, oblikovanju, zvoku ter umetni inteligenci.

MIUI 10 za najboljšo celozaslonsko izkušnjo

Razvijalci so iz MIUI 10 odstranili vse elemente, ki bi lahko rušili vizualno celovitost naprav s celozaslonsko zasnovo. Ekipa oblikovalcev je bila postavljena pred velik izziv kako izkoristiti poln potencial tovrstnih naprav. Lotili so se ga korak za korakom. Na pročelju  so svoje mesto izgubili fizični navigacijski gumbi, katere so zamenjali gumbi na dotik na zaslonu. A tudi to ni v celoti izkoristilo dodatnega prostora na zaslonu, zato so dodali novo funkcijo – celozaslonske kretnje.

Mi MIX 2S in MIUI 10
Oblikovno je vse prilagojeno, da sovpada z zaobljenimi robovi zaslona za odličen vizualni učinek.

MIUI 10 je tu, da rešuje probleme. Odstranjena je bila nepotrebna dekoracija ter druge vizualne zmešnjave, preoblikovana postavitev ter združeni sorodni elementi. Zaslon sedaj izgleda čist, jasen in prostoren. Preoblikovanja pa ni bil deležen zgolj zavihek obvestil, temveč celoten sistem. Ta je napolnjen z novimi vizualnimi dodatki, od vremenske aplikacije, koledarja, beležke do zasnove zaklenjenega zaslona. Vse zasnovano tudi z mislijo na zaslone novejših diagonalnih razmerij.

Zavihek obvestil v MIUI 10
Zavihek obvestil je vsebinsko zasnovan. Odstranjeni so vsi nepotrebni uporabniški elementi ter vizualna navlaka, da so dejanska obvestila resnično v središču pozornosti.

Celozaslonske kretnje

Boljši in intuitivnejši način za interakcijo s celozaslonsko napravo. S kretnjami lahko na hiter način dosežete željeno. Se postavite na domači zaslon, odprete nedavne aplikacije, se pomaknete nivo nazaj ali pa preklapljate med aplikacijami. Poleg tega bo MIUI 10 zagotovil veliko produktivnejšo izkušnjo s preoblikovanim menijem nedavnih aplikacij, kateri po novem prikazuje 5 aplikacij na enem zaslonu.

MIUI V10 s kretnjami
Ergonomija v najboljši luči – s serijo preprostih celozaslonskih kretenj lahko izvedete pogosto uporabljene naloge, enostavno in brez gumbov. Navdušeni boste nad povečano večopravilno učinkovitostjo.
Oblikovna zasnova MIUI 10
Desetica s prenovljenimi oblikovnimi detajli.

MIUI 10 še hitrejši

Odzivnost in hitrost – zavoljo štirinajstih sistemskih optimizacij MIUI 10 deluje še hitreje. Dve dodatni ključni sistemski optimizaciji, poimenovani Lock-free critical path ter Codependent prioritizing, poskrbita za 10-odstotkov višjo splošno odzivnost. Deseta generacija čas zagona aplikacij zmanjšuje tudi s pomočjo umetne inteligence, s katero preučuje vedenje uporabnika za pričakovana dejanja.

MIUI 10 - vreme in koledar
Hitrejši zagon aplikacij brez nadležne vrteče nalagalne ikone. V MIUI 10 vam v večini primerov ne bo potrebno čakati na zagon aplikacije, zato boste z uporabo lahko pričeli takoj. To velja tako za sistemske aplikacije kot aplikacije tretjih virov.
MIUI 10 in nedavne aplikacije
Preoblikovan zavihek nedavnih aplikacij za odlično prileganje zaslonu. MIUI 10 prinaša na novo obdelan zavihek, optimiziran za zaslone z razmerjem 18:9. Ta sedaj daje veliko bolj enostaven in intuitiven občutek.

Zvoki narave v MIUI 10

Le malo ljudi si predstavlja zvok kot enega ključnih oblikovalskih elementov uporabniškega vmesnika. Ali lahko zvok zveni tako dobro, da si ga boste želeli slišati znova in znova. Tudi če ste pred tem leta telefon uporabljali v tihem načinu. Razvijalci programske opreme pogosto spregledajo pomen zvočne kulise. Iz dneva v dan ponavljajoči se zvoki aplikacij in obvestil lahko postanejo nadležni. Zato so MIUI strokovnjaki poiskali zvoke, ki bodo prijaznejši do vaših ušes. In popolno rešitev so našli v naravi. Zvoki narave nas vedno znova inspirirajo, so prijetnejši in ne utrujajo sluha.

Zvok morske obale
Ljudje že tisočletja poslušamo naravo. Pa se je še vedno nismo naveličali, kajne?

Zvoki obvestil zdaj zvenijo kot kapljica vode, pri tem so vsa prejeta obvestila edinstvena kot slednja. Če jih prejmete več v nizu, tvorijo poseben ritmični vzorec. Kot dva lista v naravi nista enaka, tudi dve zvočni obvestili nista enaki. Uporabljen je bil širok nabor naravnih zvokov, vgrajen v samo jedro sistema. Če npr. želite izbrisati zapis v beležki, bo zazvenelo kot pesek – naravno in veselo.

Drevje v naravi
Občutite zvok narave – MIUI 10 prinaša novo zvočno kuliso. Od obvestil, povratnih zvočnih informacij do ambientalnih zvokov aplikacij.

Ambientni zvoki

Nastavite časovnik in izberite zvočno melodijo, ki se bo predvajala med odštevanjem. Na ta način bo časovnik priročnejši, ne le med kuhanjem jajc, temveč tudi med trenutki sprostitve in koncentracije. Naj bo zvok gozda, noči, plaže, rosenja ali ognja. Odvisno od priložnosti in razpoloženja.

MIUI 10 in 5-minutni časovnik
Si po napornem dnevu radi privoščite kratko sprostitev? Naj vam pri tem pomagajo ambientalni zvoki med odštevanjem časa.

AI portretni način

Dvojne kamere so znatno izboljšale fotografije v portretnem načinu ter jih približale DSLR fotoaparatom. Pri tem primarni objektiv skrbi za izostritev predmeta v središču, sekundarni pa identificira globino zajema. A kljub temu še vedno večina uporabnikov uporablja telefon z enojno kamero, posledično pa so (bili) prikrajšani za prave portretne fotografije. MIUI razvojni oddelek se je zato poglobil v razmišljanje, če bi bilo portretni učinek moč doseči tudi pri telefonih z enojno kamero. In uspelo jim je.

Xiaomi Redmi Note 5 in portretna fotografija s prednjo kamero
Primer fotografije. posnete z enojno prednjo kamero modela Redmi Note 5. Na desni fotografiji je viden t.i. Bokeh efekt zamegljenosti ozadja. MIUI 10 to omogoča z uporabo umetne inteligence, s katero prepoznava karakteristike fotografije.

Z MIUI 10 uporaba portretnega načina ne zahteva več uporabo naprave z dvojno hrbtno kamero. Za realizacijo je bilo potrebnih na tisoče fotografij ter poglobljenega strojnega učenja s pomočjo umetne inteligence. Ta s semantično segmentacijo razlikuje med ospredjem in ozadjem fotografije, ki posledično omogoča izostren lik v ospredju ter zamegljeno ozadje.

Xiaomi Mi 5 primer portreta
Uporabnike Xiaomi telefonov z enojno kamero bo razvedrila informacija, da MIUI 10 prinaša priljubljene portretne fotografije tudi na njihove naprave. Zgornja fotografija je narejena z enojno hrbtno kamero telefona Xiaomi Mi 5.

Priročna orodja kot del MIUI 10

Skupek priljubljenih aplikacij

Eno mesto za vse najbolj priljubljene in uporabljene funkcije in informacije. Uporabite posebne funkcije brez iskanja. Pokličite taksi, zabeležite informacijo v beležko, bodite na tekočem s prihajajočimi dogodki in še veliko več.

Skupek priljubljenih aplikacij na Mi MIX 2S
Skupek priljubljenih aplikacij

Mi Drop

Hitro orodje za prenos datotek – Mi Drop aplikacija podpira vse Android naprave s sistemom Android 4.4 ali novejšim. Brez vzpostavljene internetne povezave pošljite prijatelju glasbeno datoteko, video posnetek ali datoteko drugega formata. In to z visoko hitrostjo, ki pušča klasičen Bluetooth izmenjevalni prenos daleč za sabo.

Mi Drop aplikacija
Mi Drop za hiter prenos datotek med dvema napravama preko WiFi protokola.

Upravitelj datotek

Varen in uporabniku prijazen upravitelj datotek – poleg bistvenih funkcij, ki vključujejo hitro iskanje, kopiranje, premikanje in brisanje več elementov sočasno, upravitelj datotek prepozna vse glavne vrste datotek. S tem vam bistveno poenostavi delo s posameznimi elementi.

Upravitelj datotek v MIUI 10
Prenovljen upravitelj datotek za enostavno delo z vašimi datotekami v MIUI 10 sistemu.

Klonirana aplikacija

Ustvarite podvojeno Facebook, WhatsApp ali drugo aplikacijo in se prijavite z ločenim računom. Brez potrebe po izpisovanju iz primarnega.

Klonirane aplikacije
Klonirane aplikacije za prijavo z ločenimi uporabniškimi računi.

Drugi prostor

Uporabite različno geslo ali drug prstni odtis za dostop do različnih uporabniških profilov, vsakega z drugačno prilagoditvijo, svojimi aplikacijami, slikami in datotekami. Priročno, ko potrebujete manjšo spremembo v vašem življenju ali pač zgolj ločitev zasebne od službeno prilagojene naprave.

MIUI 10 in drugi prostor
Želite na vašem telefonu kratkoročno spremembo? Uporabite drugi prostor.

Pomični posnetek zaslona

Berete spletno novico in bi jo želeli na enostaven način deliti s prijateljem. Posnemite jo enostavno z uporabo pomičnega posnetka ter pošljite. Po želji pa pred pošiljanjem še obdelajte s pomočjo vključenih funkcij, npr. s svinčnikom obkrožite in izpostavite pomemben del novice.

Posnetek zaslona v MIUI 10
Posnetek zaslona za delitev s prijatelji.

MIUI 10 je vedno v vaši “službi”

MIUI 10 prihaja s širokim naborom sistemskih aplikacij, ki vam olajšujejo vsakodnevno uporabo.

MIUI 10 aplikacije
Aplikacije za enostavnejšo vsakodnevno uporabo.

MIUI 10 teme

Velik nabor tem izbranih posameznikov, osupljiva ozadja, všečnih pisav in še veliko več. Naj bo vaša naprava resnično vaša.

MIUI 10 teme
MIUI sistem je poznan po široki skupnosti uporabnikov. Zato je temu primerna tudi ponudba tem, ki jih izdelajo posamezniki.

Univerzalni daljinski upravljalnik

Mi Remote aplikacija vam v kombinaciji z infrardečo podprto napravo omogoča nadzor le te preko telefona. Naj si bo to televizor, klimatska naprava, ventilator ali projektor. Deluje s številnimi blagovnimi znamkami in modeli.

MIUI 10 kot daljinski upravljalnik
Tudi vas doma motijo ločeni daljinski upravljalniki za vsako napravo?

Mi Cloud

Varna in priročna varnostna kopija fotografij, sporočil, datotek in podatkov, ki se lahko sinhronizirajo na več napravah. Poiščite ali ponastavite napravo iz katerega koli brskalnika.

Mi Cloud
Mi Cloud oblačna storitev

MIUI 10 in datum izida

Uporabniki razvojnih Developer različic na izbranih Xiaomi modelih že lahko raziskujejo MIUI 10 sistem, ostali modeli sledijo. Uporabniki stabilnih Stable izdaj pridejo na vrsto od septembra 2018 naprej, ko bo sistem dovolj preizkušen in bodo odpravljene morebitne napake v razvojnih verzijah. Za več informacij glede posamičnih naprav glejte uradno stran.

MIUI 10 logotip in slogan
V stabilnih izdajah bo deseta generacija na voljo od septembra dalje.

Več splošnih informacij o vmesniku boste našli na predstavitveni strani Xiaomijevega sistema.

Če vam je bil članek všeč, vas vabim, da ga delite s svojimi prijatelji na družbenih omrežjih 😉

Subscribe
Obvesti me ob
guest

1 Comment
novejši
starejši najvišje ocenjeni
Inline Feedbacks
View all comments
robert

Zgleda super!

Top
1
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x