Mi Ecosystem

Objavljeno:

Mi Ecosystem predstavlja Xiaomijev podjetniški inkubator

Xiaomi s ponudbo pametnih telefonov,…. in zobnih ščetk

Ko je Xiaomi pod eno izmed blagovnih znamk svojega ekosistema izdal zobno ščetko, so se nanj vsula številna vprašanja, zakaj ustvarjajo izdelke zunaj tradicionalne ponudbe pametnih telefonov. Ni manjkalo niti posmehljivih komentarjev, da želijo postati “supermarket”. Na podobna vprašanja in odzive so tako naleteli ob predstavitvi številnih izdelkov v preteklosti, od čistilca zraka do brisač in potovalnih kovčkov. Odgovor je preprost: Xiaomi je veliko več, kot le proizvajalec pametnih telefonov. Je podjetje, ki želi zagotavljati inovativnost na vseh ravneh – od telefonov, pametnih tehnoloških naprav do izdelkov za vsakodnevno uporabo, kot so npr. pisala ali nahrbtniki.

Mi Ecosystem tudi z zobno ščetko
Xiaomi predstavlja podjetje, ki nenehno išče inovacije na vseh področjih ob zavedanju, da so možnosti za pametne izdelke praktično neskončne. Na sliki zobna ščetka, izdana pod njihovo Mijia blagovno znamko, katera omogoča povezljivost z aplikacijo na pametnem telefonu.

Živimo v tehnološkem svetu, zato si nenehno prizadevajo potrošnikom zagotoviti najnovejše tehnološke rešitve v svojih izdelkih. Njihova linija izdelkov se v grobem deli na tri skupine: pametne telefone, pametne naprave in klasične izdelke za vsakodnevno uporabo. Dobro pa se zavedajo dejstva, da nobeno podjetje ne more biti najboljše v vseh tako raznolikih segmentih. Zato se v osnovi osredotočajo na ožji krog lastnih izdelkov in tako ne izgubljajo pozornosti s fokusiranjem na produkte izven svojih okvirov. Namesto tega vlagajo v podjetja, ki jih lahko pripeljejo v nove privlačne kategorije izdelkov. S tem namenom so do danes vložili sredstva v že okrog 100 Start up podjetij. Ta načrtujejo in proizvajajo izdelke, kateri presegajo njihove tri osnovne kategorije: pametne telefone, pametne televizorje in brezžične usmerjevalnike. Številna med njimi so z njihove strani inkubirani že vse od svoje ustanovitve in poslovne ideje.

Čistilec zraka kot del Mi Ecosystema
Ob konca leta 2017 je Mi Ecosystem zduževal 99 Start up podjetij, ki so skupaj zabeležila 3.16 milijarde dolarjev letnih prihodkov. Na sliki ena izmed verzij Xiaomijevega čistilca zraka.

Mi Ecosystem s tremi glavnimi kategorijami izdelkov

Pametni telefoni ostajajo središče Xiaomijevega sistema in s tem predstavljajo prvo kategorijo izdelkov. Druga kategorija vključuje pametne naprave, ki vključujejo brezžično povezljivost za možnost interakcije z aplikacijo na pametnem telefonu. Od čistilca zraka, kuhinjskih aparatov do raznoraznih kamer. Namen izdelkov je izboljšati in poenostaviti življenje tehnološkim navdušencem na področjih, kjer tradicionalni nepovezljivi izdelki tega ne morejo ponuditi. Številne izdelke je tako moč upravljati na daljavo, npr. Mi čistilec zraka lahko preko aplikacije vključite že pred prihodom domov in tako vstopite v prostor s svežim zrakom.

Kuhalnik riža kot del Mi Ecosystema
Med izdelke Mi ekosistema spada tudi kuhalnik riža Mi Induction Heating Pressure Rice Cooker, ki uporablja magnetni varnostni ventil za nadzor tlaka v kuhalniku, s čimer nastavlja idealno vrelišče vode. Ne manjka niti WiFi za povezljivost s pametnim telefonom preko Mi Home aplikacije.

Tretji segment predstavljajo “ne-pametni” izdelki, kot so npr. brisače in kovčki. Čeprav ne gre za pametne produkte, so to izdelki, ki jih potrebujemo v vsakodnevnem življenju. Enega izmed priljubljenejših artiklov predstavljajo potovalni kovčki 90 Point Luggage, ki so zanesljivi, privlačni in cenovno dosegljivi za širši krog ljudi. Xiaomi z izdelki Mi ekosistema želi širokemu krogu potrošnikov omogočiti uživanje v visoki kakovosti teh izdelkov. Vse v skladu  s poslanstvom podjetja “Inovacije za vsakogar”.

Potovalni kovček 90 Minutes kot član Mi Ecosystem družine
Številne izdelke za Xiaomi izdelujejo druga podjetja, pri katerih imajo sami vlogo podjetniškega inkubatorja. Na sliki potovalni kovček 90 Minutes.

Kaj imajo skupnega Huami, XiaoYi, Viomi, Roborock, Ninebot, Aqara, Roidmi, ZMi,..?

V vseh je Xiaomi prepoznal določen potencial in jim na različne načine pomagal po poti poslovnega vzpona. Skupaj s kopico preostalih tvorijo Mi Ecosystem. Ta predstavlja široko mrežo podjetij in njihovih izdelkov, ki v svojem segmentu predstavljajo določene inovacije. Vsem produktom mora biti skupna primarna lastnost – odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Predstavitve izbranih izdelkov lahko najdete na blogu pod značko Mi ecosistema.

Ninebot izdelki pod Mi Ecosystem znamko
Xiaomi se trudi prispevati velik delež k svetovnemu tehnološkemu napredku, tudi z izboljšavo obstoječih tehnologij. Spadajo med najbolj aktivne vlagatelje v lokalna zagonska podjetja. Teh ne podpirajo samo finančno, temveč jim tudi pomagajo utrjevati položaj na trgu. Na sliki električni dvokolesnik Ninebot Plus.

Podjetja uporabljajo najnovejše tehnologije izdelave, pri dizajniranju pa sodelujejo s številnimi priznanimi industrijskimi oblikovalci. Vse za kakovosten in eleganten končni izdelek, ki bo uporabniku odlično služil daljši čas. Lei Jun, ustanovitelj in direktor podjetja Xiaomi, je dejal, da so z raziskavami tovrstnega poslovnega modela pričeli že v letu 2014. Želeli so vzpodbujati in nadgrajevati kitajsko proizvodnjo z novim “Made in China” konceptom, ki bi skrbel za višanje vrednosti te znamke.

Xiaomi robotski sesalec v Mi Ecosystem družbi
Xiaomi skrbno gradi svojo blagovno znamko, zato ima vedno pod nadzorom kakovost izdelkov njihovega ekosistema. Če končni izdelek ni dovolj kakovosten, to znižuje vrednost njihove blagovne znamke. Na sliki Xiaomi Roborock robotski sesalec.

Delovanje in Mi Ecosystem princip

Xiaomi najprej vzpostavi skupino izkušenih produktnih vodij, večinoma inženirjev, katere pošlje v lov na ekipo, ki bi lahko izdelala naslednjo prodajno uspešnico. Te ekipe morajo delovati v skladu z vizijo podjetja za izdelavo kakovostnih izdelkov z nizkimi prodajnimi cenami. Xiaomi v podjetja vlaga z obojestranskimi interesi. Pomaga jim pri vzponu, prihodki od prodaje pa se nato delijo med podjetje in njihove investitorje. Njihov delež v podjetjih je pod obvladujočimi 50 odstotki. Po besedah Liu De-ja, soustanovitelja in Xiaomijevega podpredsednika, njihov prevzem neobvladujočih deležev pomeni, da Startupom prepuščajo maksimalne interese, saj so na takšen način bistveno bolj motivirani in pripravljeni na trd boj.

Hišna kamere za dopolnitev Mi Ecosystem ponudbe
Mi Ecosystem nudi zelo pestro ponudbo v razredu kamer. Od športnih do tistih, namenjenih hišni uporabi.

Na Kitajskem je postalo nenapisano pravilo, da se zagonsko podjetje mora pridružiti Mi ekosistemu, če želi hitro pridobiti nujno podporo za svoj izdelek. Xiaomijev vir pomoči se razlikuje od primera do primera, poleg finančnega vložka glavnino predstavljata blagovna znamka in distribucija. Z vstopov v ekosistem podjetja pridobijo ugled, ki ga Xiaomi gradi že več let – izdelek s prispodobo odličnega razmerja med kakovostjo in ceno. Poleg tega pridobijo dostop do ogromnega distribucijskega omrežja preko Xiaomijeve spletne trgovine, kot tudi v vse več fizičnih prodajalnah, katere je Xiaomi pričel odpirati v letu 2015.

Pametna ura Amazfit podjetja Huami
Huami za Xiaomi proizvaja Mi Band pametne zapestnice, s katerimi so dosegli neverjeten uspeh, kateri bi bil brez Xiaomijevega zaledja prej ko slej misija nemogoče. Uspeh jih je vodil tudi v linijo izdelkov Amazfit, s katero sedaj dosegajo odlične prodajne rezultate na trgu pametnih ur in zapestnic. Na sliki pametna ura Amazfit Pace.

Izbrana zagonska podjetja, posebno tista z večjim donosom, sodelujejo direktno s projektnimi direktorji, ki imajo bogato znanje in izkušnje na področju oblikovanja, dobavne verige, cenovne politike, utrjevanja blagovne znamke ter javnega zbiranja sredstev.

Podjetja združena v Mi Ecosystem

  • Yeelight – pametna in edinstvena brezžična tehnologija, ki prinaša čarobnost svetlobe. Yeelight ima v svoji ponudbi pametne svetilke in žarnice.

   Mi Ecosystem z Yeelight svetili
   Yeelight
  • Ninebot – električni monocikli in dvokolesniki za avanturistične vožnje po mestu ter električni skiroji Ninebot.

   Mi Ecosystem z Ninebot električnimi dvokolesniki
   Ninebot
  • Black Shark – nova znamka pametnih telefonov, dizajnirana posebno za igričarske navdušence.

   Pametni telefoni Black Shark kot Mi Ecosystem novost
   Black Shark
  • ZMi – proizvajalec Power bank prenosnih baterij in polnilcev.

   ZMi prenosne baterije in polnilci
   ZMi
  • YI (XiaoYi) – proizvajalec naprednih kamer, od športnih do varnostnih ter drugih naprav za digitalni zajem slike.

   YI kamere in fotoaparati
   YI (XiaoYi)
  • 1More – eden večjih partnerjev Xiaomija, ki razvija visokokakovostne zvočne sisteme in slušalke.

   1More za visokokakovostne zvočne sisteme in slušalke
   1More
  • Viomi – pametne naprave za čiščenje vode, ki zagotavljajo čisto pitno vodo s pravim okusom.

   Viomi čistilec vode
   Viomi
  • Soocas (Soocare) – pametna oprema zobne higiene za ustvarjanje lepega nasmeha in izboljšano oralno zdravje.

   Mi Ecosystem s Soocas ustno higienskimi izdelki
   Soocas
 • SmartMi – proizvajalec pametnih gospodinjskih aparatov in senzorjev, ki skrbijo za vaše zdravje.

  Mi Ecosystem s SmartMi gospodinjskimi napravami
  SmartMi
 • Aqara – podjetje se ukvarja z razvojem in izdelavo pametnih sistemov za dom, kot tudi z napravami za oddaljeno upravljanje hišnih naprav.

  Aqara pametni dodatki za dom
  Aqara
 • Yunmai – senzorji in dodatki za pametni dom, med bolj znanimi je pametna tehtnica.

  Pametne tehtnice in drugi Mi Ecosystem dodatki
  Yunmai
 • QCY – visokokakovostne Bluetooth slušalke.

  QCY Bluetooth slušalke
  QCY
 • SWDK – proizvajalec krpe, ki z uporabo najsodobnejše tehnologije zagotavlja učinkovito čiščenje vašega doma.

  SDWK tehnološka krpa
  SDWK
 • 8H (8 Hours) – pametne naprave za spanje, ki poskrbijo za kar najbolj sproščujočih 8 najpomembnejših ur v dnevu.

  Dodatki za kakovostno spanje kot del Mi Ecosystema
  8H (8 Hours)
 • Tonight – razvoj in proizvodnja tekstilnih izdelkov za dom, kot so npr. blazine in odeje.

  Tonight teksilni izdelki v Mi Ecosystem ponudbi
  Tonight
 • XGiMi – domači hišni projektorji za super zabavne trenutke.

  Hišni projektorji XGiMi v ponudbi Mi Ecosystem inkubatorja
  XGiMi
 • RoidMi – proizvajalec avtomobilskih dodatkov za varno in udobno vožnjo ter manjših hišnih aparatov.

  RoidMi dodatki Mi ekosistema
  RoidMi
 • COOWOO – proizvajalec avtomobilskih pripomočkov, med drugim polnilci za mobilne naprave, električne svetilke in zvočniki.

  COOWOO avtomobilski dodatki
  COOWOO
 • Guildford – kakovostni ovitki za telefone.

  Guildford ovitki za telefone
  Guildford
 • Scishare – proizvajalec kavnega aparata.

  Scishare kavni aparat
  Scishare
 • MiniJ – proizvajalec široke palete pametnih gospodinjskih aparatov in elektronike, kot so stroji za pranje in sušenje perila, hladilniki, klimatske naprave, pomivalni stroji, itd.

  MiniJ pralni stroj
  MiniJ
 • BEVA – podjetje, osredotočeno na razvoj kakovostnih otroških izdelkov z najboljših materialov in odličnim dizajnom. Da bi zadovoljili tako otroke, kot starše.

  BEVA kot del otroškega Mi Ecosystem programa
  BEVA
 • Huahuacaocao – pametni pripomočki za nego rastlin od podjetja, ki se je naučilo govoriti jezik rastlin.

  Huahuacaocao izdelki za nego rastlin
  Huahuacaocao
 • Oclean – proizvajalec inteligentne električne zobne ščetke. Podjetje je usmerjeno v proizvodnjo varnih preventivnih medicinskih pripomočkov, povezanih z IoT.

  Oclean
  Oclean električna zobna ščetka
 • Doctor B – proizvajalec Dr. Bass zobne ščetke, ki se ponaša z učinkovitejšo strukturo ščetin.

  Dr. Bass zobna ščetka
  Doctor B
 • Yueli – proizvajalec ionskega masažnega glavnika.

  Yueli ionski masažni glavnik
  Yueli
 • KACO – proizvajalec nalivnih in gelskih pisal ter drugih pisarniških potrebščin.

  KACO nalivna peresa in pisala
  KACO
 • HuoHou – kuhinjski pripomočki, s katerimi boste vzljubili kuhanje. Skrbno načrtovano in preizkušeno ter izdelano iz visokokakovostnih materialov za visokotehnološke, uporabniku in okolju prijazne kuhinjske pripomočke.

  Kuhinjski pripomočki HuoHou
  HuoHou

Opomba: Zgoraj so našteta le nekatera izmed podjetij, vključena v Mi ekosistem. Končni spisek je seveda bistveno daljši in se tudi redno dopolnjuje.

Če vam je bil članek všeč, bom vesel vaše delitve na socialnih omrežjih.

Subscribe
Obvesti me ob
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x