Dron Xiaomi FIMI X8 SE

Objavljeno:

Zložljiv in zmogljiv dron Xiaomi FIMI z odlično kamero

Xiaomi je v letu 2016 z modelom Mi Drone vstopil na trg dronov in z njim predstavil atraktivno in predvsem cenejšo konkurenco takrat že uveljavljenim znamkam tega področja. Model s 1080p kamero je preko platforme za množično financiranje v vsega treh urah dosegel zadani cilj, nekoliko kasneje predstavljena 4K izvedba pa se je uvrstila med najbolj priljubljene drone s ceno pod $500.Dron Xiaomi FIMI Obe izvedbi so za Xiaomi izdelali pri podjetju FIMI, ki je nato na podlagi nekajletnih dodatnih izkušenj na trg lansiral še model X8 SE. Slednji kot nov predstavnik iz vrha ponudbe prinaša precejšnjo nadgradnjo v primerjavi z izvirnikom. Dron Xiaomi FIMI X8 SE se ponaša z zložljivo zasnovo za lažji transport, 33 minutnim časom letenja ter 5 kilometrskim dometom sprejemnika.

Zložen dron Xiaomi FIMI
Zložljiva zasnova za enostavnejši transport.

Za kakovost slike poskrbi Sonyjev senzor s 4K 100 Mbps video podporo in 3-osnim mehanskim stabilizatorjem. Za lažje upravljanje poskrbijo še napredni asistenčni programi v kombinaciji s preciznim pozicijskim sistemom.

Drone Xiaomi FIMI
Številne funkcije za varno letenje poskrbijo za varnejše potovanje, od povratka domov, GPS sledenja v realnem času, avtomatičnemu umiku ob približevanju conam s prepovedjo letenja, opomniku za povratek ob nizki stopnji baterije, opozorilu ob vetru in več.

Napredni sistem za slikovni in video zajem

Kombinacija 3-osnega mehanskega stabilizatorja in odličnega tipala poskrbi za odlično kakovost zračnih posnetkov in fotografij. Dron Xiaomi FIMI ima vgrajen 1/2.3″ 12MP Sony IMX378 senzor z f/2.2 zaslonko. V primerjavi z Mi Drone 4K kamero ponudi manjšo porabo energije, večji dinamični razpon ter boljše barvne rezultate.

3-osni stabilizator
3-osni stabilizator v sodelovanju z najnovejšimi algoritmi krmiljenja s kontrolno natančnostjo do 0,004° prinašajo stabilne posnetke brez tresljajev, celo pri večjih hitrostih in v primerih močnejšega vetra.

Posamična pika je velikosti 1.55µm, kar zagotavlja boljše delovanje v pogojih slabše svetlobe. Dron podpira zajem posnetkov v ločljivosti do 4K 30fps z največjo bitno hitrostjo 100 Mbps ter prenos slike v HD ločljivosti  na povezan pametni telefon v realnem času.

Sony senzor in Ambarella procesor
Sonyjevo IMX 378 tipalo predstavlja osnovo za dobre zračne posnetke. Profesionalni Ambarella slikovni procesor pa Dronu FIMI omogoča snemanje videoposnetkov 4K/30fps ter največjo hitrost zaslonke 1/8000 sekundo za zajem posameznih trenutkov v bogatih detajlih.

To omogoča druga generacija digitalnega video prenosnega sistema TDMA HD, ki z učinkovitim kodiranje in dekodiranjem rezultira v obliki višje kakovosti ter manjših zamud. Podpora načinu F-Log ter DNG RAW poskrbi, da fotografije obdržijo več detajlov za možnost kasnejše obdelave.

Daljinski upravljalnik drona Xiaomi
Zahvaljujoč tehnologiji TDMA lahko sliko v realnem času prenaša do razdalje petih kilometrov.

Zložljiva zasnova za enostaven transport

Med atribute drona Xiaomi FIMI X8 SE gre nedvomno prišteti tudi njegov zložljiv dizajn, zato bo med prenašanjem brez problemov našel svoje mesto v nahrbtniku.

Zložen dron Xiaomi FIMI
V primerjavi z Mi Drone je občutno lažji, obenem pa zasede precej manj prostora zaradi zložljive zasnove.

V zloženi obliki so njegove dimenzije 73 x 106 x 204 mm, potreben prostor za prenašanje v primerjavi z Mi Drone je tako zmanjšan za 70%, poleg tega pa je za 42,8% manjša tudi teža.

Vetrnica drona FIMI
Vetrnice se za potrebe shranjevanja hitro in enostavno odstranijo.

Prenovljen daljinski upravljalnik

FIMI je za X8 SE na novo zasnoval daljinski upravljalnik s snemljivimi palicami in razširitveno strukturo, da je sedaj združljiv z vsemi velikostmi mobilnih telefonov in celo manjšimi tablicami. A vseeno je ostal dovolj majhen in ergonomsko oblikovan za udobno upravljanje z dronom.

iPad Mini v daljincu
Uporabljati ga je moč celo v kombinaciji z manjšimi tabličnimi računalniki, kot je npr. iPad Mini.

Boljša aerodinamična zasnova

Aerodinamično oblikovano ohišje, motor z večjo učinkovitostjo, spremenjeni propelerji ter baterije kapacitete 4500 mAh poskrbijo, da dron Xiaomi FIMI v zraku ostane tudi do 33 minut. V primerjavi z Mi Drone je hrup pri tem zmanjšan za 7dBm.

Drone Xiaomi FIMI X8 SE
Dron Xiaomi FIMI med letom doseže hitrost 18 m/s, oziroma 5 m/s med vzponom in 4 m/s ob spustu.

Napredni asistenti za atraktivne posnetke

Zajem kakovostnih posnetkov bi pogosto brez asistenčnih pomočnikov predstavljal (pre)zahteven zalogaj. Xiaomi FIMI je zato opremljen s kopico tehnologije in različnih sistemov, ki bodo priskočili na pomoč pri zajemu atraktivnih posnetkov iz zraka. Od različnih kinematografskih učinkov, pametnega sledenja gibajočim objektom, letenja na prednastavljeni trasi do panoramskih posnetkov.

Ponstek z dronom iz zraka
Rocket način pošlje dron navpično v zrak, medtem pa je kamera obrnjena navzdol. V Circle načinu dron kroži okrog izbrane točke. Ob Dronie izbiri bo dron letel naprej in nazaj, ob tem pa bo kamera ostala zaklenjena na izbrano tarčo. Za spiralno letenje okrog izbrane točke se namenja Spiral način.
Sledenje gibajoči točki
Zahvaljujoč naprednemu sistemu vizualnega sledenja s podporo v umetni inteligenci, lahko dron FIMI precizno sledi gibajoči tarči. Tej lahko sledi iz fiksne perspektive, z različnimi pogledi ali pa sledi subjektu iz paralelne perspektive.
Načrtovanje poti
Nova funkcija načrtovanja letenja je postala še naprednejša, ne zgolj na področju načrtovanja trase, temveč tudi glede načrtovanja opravil.
Panoramski posnetek z dronom
Dron Xiaomi FIMI X8 SE lahko samodejno zajame več fotografij in jih združi v eno za pravo panoramo.
Način reševanja
Dron je zaradi dolgega dometa ter časa letenja primeren tudi za reševalno misijo. Preko načina SAR (Search and Rescue) lahko pošilja natančne GPS koordinate.

Precizni pozicijski sistem

Sistem za določanje položaja preko dvojnega satelitskega GPS in Glonass sistema zagotavlja natančnejše lebdenje ter hitrejše določanje položaja. V okolju s slabim sprejemom signala za stabilnost na pomoč priskočita glavna kamera ter kamera na spodnji strani trupa.

Letenje z dronom v urbanem okolju
Precizni GPS + Glonass kombinaciji na pomoč priskočita še obe kameri.
Pristanek z dronom
Spodnja kamera prepozna pristajalno podlago za točen pristanek.
Uporabniški vmesnik
Uporabniški vmesnik je zasnovan na novo za bolj intuitivno izkušnjo. OTG kabel poskrbi za Plug & Play način povezave med daljinskim upravljalnikom in telefonom.

Nakup drona Xiaomi FIMI X8 SE

 • Slovenska trgovina Mishop: Preverite aktualno ceno, redna cena 529€ z DDV; brezplačna dostava, garancija s servisom v Sloveniji, slovenska podpora. Več o trgovini na Mishop predstavitveni strani.
 • Kitajska trgovina Banggood: Preverite aktualno ceno, cena ob zadnjem preverjanju okrog 372€ z vključeno dostavo iz Španije (ES lokacija). V tem primeru ni uvoznih dajatev, saj gre za dostavo znotraj EU območja. Več o trgovini na Banggood predstavitveni strani.
 • Kitajska trgovina GeekBuying: Preverite aktualno ceno, ob zadnjem preverjanju okrog 433€ z vključeno EU Priority line dostavo, s katero trgovina zagotavlja dostavo brez dajatev. FIMI dron in deli

Napreden dron za zelo konkurenčno ceno.

Tehnične lastnosti za dron Xiaomi FIMI X8 SE

Dron:
 • Dimenzije: 204 x 106 x 72,6 mm
 • Diagonalna mera: 372 mm
 • Teža drona: 790 g
 • Mejna višina letenja: 500 m
 • Najvišja hitrost: 18 m/s
 • Največji čas letenja: 33 min (brez vetra in ob konstantni 8m/s hitrosti)
 • Sistem pozicioniranja: GPS in Glonass
 • Baterija: 4500 mAh / 51,3 Wh
 • Teža baterije: 275 g
 • Frekvenca delovanja: 5,725 – 5850 GHz
Daljinski upravljalnik:
 • Dimenzije: 203,8 x 91 x 46,6 mm
 • Teža: 370 g
 • Frekvenca delovanja: 5,725 – 5850 GHz
 • Največja razdalja kontrole: okrog 5000 m
 • Baterija: 3900 mAh
 • Način polnjenja: micro USB
Kamera:
 • Leča: FOV 78,8°
 • Zaslonka: f2.2
 • Goriščna razdalja: 4,73mm
 • Ekvivalentna goriščna razdalja: 26mm
 • Senzor: 1/2.3″ CMOS
 • Ločljivost: 12MP; foto ločljivost 4000 x 3000
 • Video ločljivost: 3840 x 2160 (30/25/24 fps), 2560 x 1440 (60/50/30/25/24 fps), 1080p (100/60/50/30/25/24 fps), 720p (200fps)
 • Datotečni sistem: FAT32 / exFAT
 • Slikovni format: JPG, JPG+DNG
 • Video format: MP4
 • Spominska kartica: 8 – 64GB
Vsebina paketa
Vsebina paketa

Prispevek o dronu Xiaomi FIMI lahko delite s prijatelji na družbenih omrežjih s pomočjo spodnjih gumbov.

Subscribe
Obvesti me ob
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x