Android One platforma tudi za Xiaomi

Objavljeno:

Mi A1 kot novost Android One projekta

“Created by Xiaomi, Powered by Google”

Xiaomi je včeraj v Indiji uradno predstavil mobilnik Mi A1. Gre za skupni projekt Xiaomija in Googla. V osnovi gre za telefon Mi 5X, katerega je Xiaomi predstavil pred dobrim mesecem dni. Slednji je namenjen za njihov domači, kitajski trg. Na njem je nameščen Android sistem z lastnim Xiaomijevim MIUI uporabniškim vmesnikom. Predstavljeni Mi A1 pa je del Googlovega Android One projekta. Kot tak prihaja s čistim Android sistemom, brez “tujih” uporabniških vmesnikov. Za varnost in sistemske posodobitve tako v celoti skrbi Google. Za razliko od Mi 5X bo namenjen tudi mednarodnim trgom. Spodnji članek je v osnovi namenjen Android One platformi, za podrobnejše informacije o telefonu svetujem ogled predstavitvene strani Xiaomi Mi A1 telefona. Lahko pa si ogledate aktualne Xiaomi Andrdoid One novice.

Xiaomi in Android One projekt
Mi A1 označuje kombinacijo Xiaomija in Android One projekta.

Mi A1 bo v osnovi opremljen z Android 7.1.2. Nougat sistemom, ob tem ima zagotovljene redne posodobitve vsaj za naslednji dve leti. Do konca leta 2017 je obljubljena nadgradnja na Android O oz. Android 8.0 Oreo ter Android P v letu 2018. Android One združuje cenovno dostopne telefone. Z njimi želi Google čisto Android uporabniško izkušnjo ponuditi tudi uporabnikom, ki se doslej s pametnimi telefoni še niso srečali.

Android in Xiaomi maskoti
Android in Xiaomi maskoti združeni za skupni projekt Xiaomija in Googla.

Android One z začetki v letu 2014

Android One je Googlov program, v katerem sodeluje s proizvajalci pametnih telefonov za ustvarjanje visokokakovostnih, a poceni Android pametnih telefonov. Njihova pobuda, da z ugodnimi telefoni pripelje čisto Android izkušnjo tudi v države v razvoju, sega v leto 2014. Android One je takrat v Indiji predstavil Sundar Pichai, produktni vodja in izvršni direktor Googla. Indija je bila tako tudi prva država, v kateri so pričeli z uvajanjem Android One telefonov. Po Googlovih besedah je primarni namen projekta v prizadevanju ustvarjanja cenovno dosegljivih pametnih telefonov, ki bi jih lahko uporabljale milijarde ljudi. Seveda gre tukaj za uradno razlago. Googlov motiv za vzpostavitev Android One projekta se je verjetno skrival tudi v tem, da je želel nazaj prevzeti kontrolo nad Android sistemom. Ugodne telefone za trge v razvoju so namreč proizvajala tudi druga podjetja, kot so Samsung, Sony in LG. Ti so v osnovi opremljeni z Android sistemom, vendar z lastnimi uporabniškimi vmesniki ter lastno kontrolo nad sistemom. Ker gre pri Androidu za odprtokodni sistem, lahko proizvajalci vanj implementirajo svoje rešitve. S čimer pa Google izgublja kontrolo nad sistemom.

Vizija Android One iniciative
Android One kot Googlov partnerski projekt za kombinacijo visokokakovostnih telefonov z Googlovo programsko izkušnjo.

Trgi v razvoju kot osnova za Android One

V času, ko so razviti trgi že nasičeni s pametnimi telefoni, proizvajalci vse več priložnosti vidijo v tako imenovanih trgih v razvoju. Številne države v Aziji, Južni Ameriki in Afriki imajo visoko populacijo ter naraščajočo ekonomijo, trg pametnih telefonov pa še zadržan. Kdor pride na takšen trg s trgu ustreznimi specifikacijami ter primerno cenovno politiko, si lahko obeta visoke prodajne številke. Tega se zaveda tudi Google, več uporabnikov pametnih telefonov tako pomeni večjo uporabo Google iskalnika ter višje oglaševalske dobičke zanj. A vendarle so se ti poceni Android telefoni pogosto izkazali s slabo uporabniško izkušnjo. Slabo optimizirana programska oprema na neustrezni strojni opremi pač ne predstavlja privlačne možnosti za potrošnike. Zakaj bi zapravljali dodatna denarna sredstva za “nadgradnjo” iz klasičnih mobilnih telefonov za slabšo kakovost, hitrost in uporabnost. Večinoma so bili ti telefoni nižjega razreda žrtev slabih uporabniških vmesnikov ter kupa nezaželenih aplikacij mobilnih ponudnikov ter njihovih proizvajalcev.

Android One telefon, predstavljen leta 2014
Strojna oprema Android One naprav zagotavlja tekoče delovanje Android sistema. Na sliki prva generacija telefona iz leta 2014.

Z Android One je Google izdelal nabor nizkocenovnih strojnih komponent, ki pa so predstavljale garancijo za dobro in tekoče delovanje Android platforme. Google je od prvih proizvajalcev Android One telefonov zahteval uporabo nemodificirane Android 4.4 KitKat verzije, optimizirane za najosnovnejšo strojno opremo. To ni pomenilo samo doslednega delovanja, ampak tudi dejstvo, da je lahko Google zagotavljal hitre in neposredne posodobitve programske opreme. Slednje spominja na Nexus naprave, pri katerih je Google tesno sodeloval z izbranimi proizvajalci. A vendarle je v teh primerih šlo za naprave višjega cenovnega razreda, ki pa v boju z drugimi višjecenovnimi telefoni niso dosegle željenih rezultatov.

LG in Huawei kot Google Nexus
Podobno kot Android One tudi Google Nexus naprave uporabljajo čisti Android, le da so slednje cenovno pozicionirane precej višje. Na sliki LG in Huawei kot Nexus izdelka.

Kratka zgodovina Android One telefonov

Izdelavo prvih Android One telefonov je Google zaupal Indijskim proizvajalcem Micromax, Spice in Karbonn. Vsi so imeli enako osnovno strojno opremo, 4.5″ zaslon v ločljivosti 845 x 480 slikovnih pik, 1.3GHz Mediatekov procesor, 1GB delovnega pomnilnika ter 4GB notranjega spomina. Zanje je bilo potrebno odšteti okrog 100 ameriških dolarjev. Z vstopom na druge trge je Google priložnost za izdelavo Android One telefonov ponudil tudi nekaterim drugim proizvajalcem, vsi pa so imeli skoraj identično strojno opremo. Druga generacija Android One mobilnikov je bila predstavljena v letu 2015, logično je prinašala tudi nekaj izboljšav na strojnem nivoju. Prvič jih je bilo možno kupiti tudi v Evropi, in sicer na Portugalskem ter v Španiji.  Tretja generacija je bila predstavljena v Turčiji februarja 2016. Izdelava je bila zaupana podjetju General Mobile, nadeli so mu ime 5 Plus. GM 5 Plus je pod pokrovom skrival Snapdragon 617 procesor s tremi gigabajti RAM pomnilnika. Bil je tudi prvi Android One telefon z USB-C priključkom.

Sharp X1 kot Android One
Sharp X1 kot drugi mobilnik četrte generacije Android One sistema.

Četrta generacija se je pričela s predstavitvijo mobilnika General Mobile 6 na Svetovnem kongresu mobilne telefonije 2017. Sredi leta je bil na Japonskem predstavljen Sharp X1, septembra pa je bil kot tretji predstavnik četrte generacije Android One telefonov predstavljen še Xiaomi Mi A1. Za slednjega bo sicer v Indiji potrebno odšteti 234$. To je precej več kot so stali prvi Android One mobilniki, seveda pa za to ceno prinaša precej več. Obenem pa prehod na višjo cenovno točko kaže tudi premik v Googlovi strategiji in njegovo željo po večjem deležu tudi v nekoliko višjem cenovnem razredu. Več o Xiaomi Mi A1 mobilniku sledi v enem izmed prihodnjih zapisov…

Xiaomi Mi A1 z logotipom Android One
Xiaomi Mi A1 tudi z Android One logotipom na hrbtni strani.

Vir: Wikipedia, Mi.com, Android.com, Androidcentral, Theverge, TrustedReviews, Indiatoday

Subscribe
Obvesti me ob
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Top
0
Želite podati svoje mnenje? Oddajte komentar.x