MIUI operacijski sistem

MIUI 7 Logo

MIUI je operacijski sistem, ki temelji na odprtokodnem Android sistemu. Za njegovim razvojem stojijo programerji podjetja Xiaomi, ki so prvo verzijo sistema izdali v avgustu leta 2010. Slednja je temeljila na Android verziji 2.2.x – Froyo. Ime je okrajšava za MI User Interface ali po naše, MI uporabniški vmesnik. Izgovori se kot “Me, You, I”.

Zaradi svoje dodelanosti z mnogimi dodatnimi funkcijami, privlačne grafične podobe ter stabilnim delovanjem in odzivnostjo je postal eden izmed najbolj priljubljenih prirejenih operacijskih sistemov na osnovi Androida. Poleg Xiaomija, ki je z njim uradno opremljen, je MIUI možno naložiti tudi na mnoge mobilne telefone drugih blagovnih znamk, med drugim Samsung, Google Nexus, LG, Sony, HTC in Huawei.

MIUI verzija z zaporedno številko 8 ter sloganom “Simplify your life” je uporabnikom prinesla številne rešitve za večjo uporabnost sistema, ob tem pa le te poizkusila predstaviti na enostavnejši način. Podrobnejšo predstavitev osme generacije si lahko preberete na MIUI 8 predstavitveni strani.

MIUI 8 z inspiracijo v kalejdoskopu
MIUI 8 je inspiracijo našel v kalejdoskopu.

MIUI vmesnik je v splošnem na voljo v China in Global izdaji. Prva je primarno namenjena uporabi na kitajskem trgu, medtem ko je mednarodni uporabi namenjena Global izdaja. Ob tem se delita še na razvojno Developer in stabilno Stable izdajo. MIUI vmesnik je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Na blogu sicer lahko preberete zapise, ki vam bodo v pomoč pri spoznavanju z MIUI vmesnikom, npr. uvodne nastavitve ob prvem zagonu telefona, nastavitve MIUI sistema in drugo.

Predhodnica z zaporedno številko 7 in sloganom sloganom “Yours by design” je v primerjavi s šesto generacijo prinesla pestro paleto izboljšav in dodatnih možnosti. Kratek povzetek nekaterih si lahko ogledate spodaj.

Ljudje imamo različne okuse. Zato je za MIUI 7 na voljo pet uradnih tem, ki omogočajo številne prilagoditve z različnimi barvnimi shemami, izbranimi ikonami, animiranimi načini zaklepanja ter mnogo več.
Ljudje imamo različne okuse. Zato je za MIUI 7 na voljo pet uradnih tem, ki omogočajo številne prilagoditve z različnimi barvnimi shemami, izbranimi ikonami, animiranimi načini zaklepanja ter mnogo več.
Nova verzija MIUI 7 omogoča 30% hitrejši odzivni čas v primerjavi s predhodnikom. Z vzporednim nalaganjem aplikacij in potrebnih podatkov je tako potrebnega manj časa za zagon željenih aplikacij. Ob tem je za 10 odstotkov podaljšana avtonomija delovanja zaradi nižje porabe energije, katero je programerjem uspelo doseči predvsem z optimizacijo delovanja procesov v ozadju, kot npr. iskanje GPS signala in podatkovne povezave v stanju pripravljenosti.
Nova verzija omogoča 30% hitrejši odzivni čas v primerjavi s predhodnikom. Z vzporednim nalaganjem aplikacij in potrebnih podatkov je tako potrebnega manj časa za zagon željenih aplikacij. Ob tem je za 10 odstotkov podaljšana avtonomija delovanja zaradi nižje porabe energije, katero je programerjem uspelo doseči predvsem z optimizacijo delovanja procesov v ozadju, kot sta npr. iskanje GPS signala in podatkovne povezave v stanju pripravljenosti.
Verzija MIUI 7 med drugim prinaša številne nove funkcije. Pet prilagojenih velikosti pisave, tudi z XXL velikostjo za slabovidne osebe, otroški način z izbranimi omejitvami in možnostjo zaklepa neprimernih aplikacij, otroški album oziroma pametno galerijo za slike z opcijo prepoznave obraza in združevanja slik so samo nekatere izmed njih.
Verzija 7 med drugim prinaša številne nove funkcije. Pet prilagojenih velikosti pisave, tudi z XXL velikostjo za slabovidne osebe, otroški način z izbranimi omejitvami in možnostjo zaklepa neprimernih aplikacij, otroški album oziroma pametno galerijo za slike z opcijo prepoznave obraza in združevanja slik so samo nekatere izmed njih.
OHO oziroma One-Hand-Operation funkcija sicer ni novost, saj je poznana že iz prejšnje verzije MIUI 6, je pa vseeno vredna omembe, saj je zelo priročna, predvsem pri uporabnikih telefonov z večjimi diagonalami zaslonov. Omogoča pomanjšanje zaslona na velikost 3.5", 4" ali 4.5 palcev ter posledično možnost eno-ročne uporabe.
OHO oziroma One-Hand-Operation funkcija sicer ni novost, saj je poznana že iz prejšnje verzije, je pa vseeno vredna omembe, saj je zelo priročna, predvsem pri uporabnikih telefonov z večjimi diagonalami zaslonov. Omogoča pomanjšanje zaslona na velikost 3.5″, 4″ ali 4.5 palcev ter s tem možnost eno-ročne uporabe.
Mi Cloud shramba v oblakih omogoča 5 GB prostora za shranjevanje podatkov. Z vklopom funkcije shranjuje kontakte in sporočila in tako varuje pred morebitno izgubo pomembnih informacij. Ob tem je možno vključiti tudi samodejno varnostno kopiranje fotografij, ko je telefon s spletom povezan preko Wi-Fi povezave. Za varnost skrbi 6-plastno šifriranje podatkov.
Mi Cloud shramba v oblakih omogoča 5 GB prostora za shranjevanje podatkov. Z vklopom funkcije shranjuje kontakte in sporočila ter tako varuje pred morebitno izgubo pomembnih informacij. Ob tem je možno vključiti tudi samodejno varnostno kopiranje fotografij, ko je telefon s spletom povezan preko Wi-Fi povezave. Za varnost skrbi 6-plastno šifriranje podatkov.

Povezava na domačo stran MIUI operacijskega sistema.

Top